; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Visul de aur al gimnasticii romanesti

11 August 2008

La Mondialele din 2005-2007, gimnastica romaneasca a obtinut trei medalii din cel mai pretios metal la masculin. Nici una la feminin. La Beijing, foamea de aur e mai mare ca oricand. Sandra Izbasa, Steliana Nistor si Marian Dragulescu ne-ar putea-o potoli. Pentru moment.

La sosirea delegatiei Romaniei pe aeroportul din Beijing, gimnastele si coordonatorul Nicolae Forminte au fost cele mai asaltate persoane. Dovada ca gimnastica romaneasca nu a murit inca, macar in ochii strainilor, caci pe hartie nu arata prea bine. Nesansa (ori, pe alocuri, neputinta) liderilor de la feminin, Steliana Nistor si Sandra Izbasa, modificarea Codului de punctaj, schimbul rapid de generatii (nici una dintre lauretatele din 2004 la echipe nu se afla la Beijing) au facut ca in acest ciclu olimpic Romania sa ia trei titluri mondiale la gimnastica masculina, prin Marian Dragulescu. Accidentarea destul de grava de acum mai mult de un an l-a tinut si pe acesta departe de medalii in ultima vreme. Antrenorii mizeaza acum pe marea ambitie si putere de concentrare a “Marocanului”. Este ultima sansa a sportivului de 27 de ani de a-si incununa prodigioasa cariera cu laurii olimpici, la sol si/sau sarituri. In 2004, a pierdut “la mustata” aurul: desi avea un punctaj egal cu al castigatorului de la sol, Kyle Shewfelt (Canada), criteriile speciale de departajare i-au dat castig de cauza acestuia.

In aprilie 2008, echipa feminina castiga titlul european pe echipe, reinnodand o traditie parca uitata de timp. Sandra Izbasa isi dubla, la sol, titlul obtinut in 2006, iar Steliana Nistor fusese la un pas de performanta suprema la paralele. Ne-am tras un pic sufletul. Apoi, ne-am tinut respiratia cand am vazut ce note intimidante obtin americancele si chinezoaicele in diverse meeting-uri. Si ne-am amintit brusc ca ultimul ciclu olimpic fara un loc intai la mondiale a fost 1973-1976, dar si ca Jocurile Olimpice impulsioneaza intotdeauna sportivii. Si am inceput, alaturi de ele, sa visam iarasi… Chiar si la aur, chiar si in China. Ca doar nu e interzis.

Emotii la “matineu”
Chinezii au programat intrecerile la gimnastica dimineata devreme (ora 10.00 locala – cu cinci ore la putin la noi – pentru concursul pe echipe, 11.00 pentru individual compus), facand exceptie doar pentru finalele pe aparate (ora 18.00). Referitor la acestea din urma, in premiera pentru o competitie majora, se vor desfasura pe parcursul a trei zile, pentru a da posibilitatea baietilor sa aiba numai doua finale pe zi. Astfel, finalele la sol (masculin si feminin), cal cu manere (m) si sarituri (f) vor fi duminica. Luni va fi randul inelelor (m), paralelelor (f) si sariturilor (m), iar marti, gimnastica isi va lua adio de la Jocuri, prin finalele la paralele (m), barna (f) si bara (m).

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare