; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Viata pe fluviu

29 June 2009

National Geographic ne invita sa aflam cum au fost influentate vietile oamenilor de fluviile in apropierea carora au ales sa traiasca. Cele sase documentare din seria “Viata pe fluviu” (Yangtze, Amazon, Ganges, Mississippi, Rin si Nil) vor fi difuzate in fiecare vineri, de la ora 22:00, incepand din 3 iulie.

Nil
Probabil ca niciuna dintre minunile Egiptului n-ar fi existat fara avantajele vietii in preajma Nilului, fluviul care a facilitat dezvoltarea economiei, culturii si religiei. Campia din Valea Nilului s-a dovedit a fi prielnica pentru agricultura, iar egiptenii din antichitate s-au folosit de apele fluviului pentru a transporta imensele blocuri de piatra din care au realizat piramidele.

Stiati ca: Nilul traverseaza sapte state africane (Sudan, Burundi, Ruanda, Tanzania, Uganda, Etiopia si Egipt) si se varsa in Marea Mediterana. Este cel mai lung fluviu din lume, cursul apei masurand 6.671 de kilometri.

“NIL” – Vineri, 7 august, ora 22:00, National Geographic
Piramidele din Egipt n-ar fi fost construite niciodata daca n-ar fi existat Nilul.

Amazon
Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic de pe Pamant. Cursul sau traverseaza cinci tari din America de Sud (Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia si Ecuador) si se separa in mai multe brate la varsarea in Oceanul Atlantic, formand o delta imensa. Dupa ce a fost descoperit de europeni, actiunea oamenilor asupra fluviului si a padurii amazoniene a fost destul de redusa timp de patru sute de ani. Situatia s-a schimbat dramatic in secolul XX, cand Amazonul si oamenii care locuiau in preajma lui au inceput sa fie afectati de presiunile unei lumi aflate in schimbare.

Stiati ca: Amazonul continua sa reprezinte interes pentru exploratori. Padurea amazoniana are o suprafata de 5,4 milioane de kilometri patrati. Se estimeaza ca Amazonul culege 1.000 de afluenti importanti. In Amazon traiesc peste 3.000 de specii de pesti.

“AMAZON” – Vineri, 10 iulie, ora 22:00, National Geographic
Defrisarile distrug treptat Amazonul, acest paradis natural al Americii de Sud.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare