Deopotrivă iubită și urâtă de conaționalii săi, Corinne Masiero, pe care-o vedem în fiecare luni, de la ora 20.00, la Diva, într-un nou episod al serialului polițist „Căpitanul Marleau”, este ea însăși un personaj de poveste.
Deopotrivă iubită și urâtă de conaționalii săi, Corinne Masiero, pe care-o vedem în fiecare luni, de la ora 20.00, la Diva, într-un nou episod al serialului polițist „Căpitanul Marleau”, este ea însăși un personaj de poveste.
Anul acesta, pe 3 februarie, Corinne Masiero a împlinit 60 de ani. S-a născut în Douai, în nordul Franței, în sărăcie și într-o familie compusă dintr-un tată miner și o mamă menajeră, ambii militanți comuniști care și-au dus fiica la toate protestele.
Militantismul i s-a grefat în ADN, iar sărăcia nu a uitat-o niciodată. În noul film în care apare, comedia „Petites mains” (2024), are rolul unei menajere la un hotel de lux: „Nu am avut nevoie de niciun fel de pregătire pentru rol, pentru că am avut anii mei de galere. Mi-am servit porția de umilință și am fost plătită, când se întâmpla să fiu plătită, ca un căcat”, a explicat actrița în Journal des Femmes.
Și chiar au fost niște ani grei: după ce a trecut bacalaureatul, Corinne Masiero s-a apucat de alcool, de droguri și s-a prostituat pentru a supraviețui. Pentru ea, ieșirea din infern a fost teatrul. „Într-o zi, tipii care lucrau la teatrul din Douai m-au rugat să-i ajut să care niște materiale. Regizoarea avea o repetiție. Eu mă fâțâiam de colo-colo. Atunci, ea mi-a spus să urc pe scenă și să improvizez niște gesturi. Din momentul în care am călcat pe scenă, am înțeles că ăla era locul meu: nici nu se mai punea problema să mai cobor vreodată de acolo”, a povestit Masiero în Télérama.
Corinne Masiero face un cuplu cu Nicolas Grard încă din anii 2000, când s-au cunoscut la un protest. „Prima oară l-am remarcat în momentul în care a reușit să calmeze mulțimea cu o porta-voce când lucrurile păreau că degenerează. Patru zile mai târziu, l-am văzut la altă manifestație. Am făcut rost de numărul lui de telefon și i-am trimis un SMS: «Unde vrei, când vrei». Am luat cina împreună în aceeași seară și ne-am revăzut a doua zi. Și de-atunci nu ne-am mai despărțit”, a mărturisit actrița în emisiunea Vivement la Télé.
Chiar dacă succesul și gloria i-au surâs, Corinne Masiero nu a renunțat niciodată la activism. A protestat împotriva politicilor președintelui Emmanuel Macron, a denunțat lipsa diversității la premiile César. Dar cea mai controversată acțiune a sa a rămas, cel puțin până acum, cea de la ceremonia de decernare a César-urilor din 2021, când a rămas complet goală pe scenă, cu două mesaje scrise pe piele: „Fără cultură, fără viitor” și „Dă-ne arta înapoi, Jean” (Jean Castex – premierul Franței, n.red.).
Căpitanul Marleau nu a apărut așa din senin, personajul se înscrie în mișcarea de diversificare a reprezentărilor feminine a figurii anchetatorului. Marleau e foarte feministă, urând din tot sufletul maciștii, sexiștii, soții violenți și delincvenții sexuali de toate soiurile. Nici asemănarea cu locotenentul Columbo nu e întâmplătoare.
Ca și confratele ei de peste ocean, Marleau are o personalitate excentrică pentru un membru al forțelor de ordine, poartă tot timpul aceleași haine, conduce o mașină veche (un Range Rover Classic din 1988), prenumele ei nu apare niciodată în serial. Conform TéléStar, pe Marleau ar chema-o Sylvie, dar după Corinne Masiero, ăsta e „un subiect sensibil” pentru creatoarea serialului Josée Dayan care a refuzat categoric să vorbească vreodată despre acest lucru.
Sursă foto: Profimedia