Modifica setarile cookie
Homepage  / Televiziune

Viasat History difuzează documentarul „Baia: Atlantida Romei”

de Mioara Tronaru,

Multă lume caută încă legendarul oraș scufundat Atlantida, dar există mai multe site-uri acoperite de ape la fel de fascinante. Unul dintre acestea este Baia, din Italia, și-i putem vedea comorile în noul documentar „Baia: Atlantida Romei” /„Baia – The Atlantis of Rome” (2021), difuzat de Viasat History, vineri 20 mai, de la ora 22:00.

În vremurile sale de glorie, Baia era un loc al protipendadei romane. Secole întregi, cam din anul 100 î.Hr. până în 500 d.Hr., era locul preferat al romanilor bogați, care veneau aici atrași de ofertele hedoniste (unii vorbesc chiar despre viața desfrânată care domnea aici), considerate mult superioare celor din Capri, Pompei sau Herculaneum. Se poate spune că era un fel de Las Vegas al vremii. E drept că unde sunt bani și plăceri, apar și problemele, așa că Baia era la fel de renumită și pentru corupție, și pentru scandaluri.

Oricum multe dintre numele pe care ni le aducem vag aminte pe de la lecțiile de istorie, sunt legate de acest loc. Iulius Cezar și-a construit aici o vilă, ca și Nero. Mare parte din oraș a devenit proprietate imperială pe vremea lui Augustus. Era locul preferat al lui Septimius Severus. Iar Caligula a construit un pod, după ce un astrolog al vremii i-a prezis ca va deveni împărat numai dacă va trece călare peste Golful Baia. Se pare că predicția a fost corectă.

Dar vremurile de glorie au apus, iar după ce orașul a fost jefuit de barbari, în secolul al VIII-lea, a fost abandonat. Din cauza activității vulcanice din zonă, Baia se afla la aproximativ 15 km distanță de Napoli, în regiunea vulcanică de la Campi Flegrei, localitatea a ajuns cu totul sub apele Golfului Napoli. Cu o suprafață de trei ori mai mare decât Pompei, Baia este acum cel mai mare sit arheologic subacvatic din lume.

Baia contemporană cu noi

Astăzi, ruinele faimosului oraș de altădată au devenit cel mai mare sit arheologic subacvatic din lume, protejat prin crearea unui parc arheologic care devine destinația unui nou tip de turism subacvatic. Dar acțiunea mecanică și biologică a mării afectează serios acest sit, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

O echipă multidisciplinară, formată din cercetători și tehnicieni, face eforturi să protejeze ruinele scufundate, în timp ce arhitecți și arheologi se grăbesc să cartografieze și să investigheze situl care încă nu și-a dezvăluit toate secretele și minunile ascunse pe fundul mării. Până acum, doar 30% din comorile acestor locuri au fost scoase la lumină.

Baia: Atlantida Romei va fi difuzat în exclusivitate la Viasat History vineri, 20 mai, ora 22:00.

Foto: Viasat History

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te