Homepage  / Televiziune

„Vânătorii de Comori: România”, serialul de la History Channel care prezintă puterea obiectelor vechi. „E ceva aproape poetic în această meserie”. EXCLUSIV

„Vânătorii de Comori: România”, serialul de la History Channel care prezintă puterea obiectelor vechi. „E ceva aproape poetic în această meserie”. EXCLUSIV
14

de Roxana Mirea,

Vești excelente pentru iubitorii de antichități sau obiecte a căror valoare a crescut odată cu trecerea timpului. History Channel lansează „Vânătorii de Comori: România”, un serial docu-reality asemănător cu producția „Așii amanetului”. Show-ul pune accentul pe obiectele cu semnificație istorică, de colecție și de mare valoare tranzacțională dintr-o mare varietate de domenii. Serialul relatează istoria țării noastre prin diverse obiecte de o semnificație aparte, cum ar fi obiecte de artă deținute de Familia Regală, suveniruri din perioada comunistă sau prin intermediul unor obiecte vechi pe care oamenii doresc să le vândă.

Vedetele invitate în serialul „Vânătorii de Comori: România” de la History

„Vânătorii de Comori: România” are premiera marți, 14 mai, de la ora 21:00, la HISTORY Channel România. Emisiunea arunctă o privire transparentă asupra lumii colorate, dinamice și mereu surprinzătoare a obiectelor de epocă și a poveștilor care le fac valoroase. În plus, telespectatorii vor putea urmări cum aceste obiecte vor trece prin mai multe etape, de la achiziție, la evaluare și expertiză, până la vânzarea finală.

„Vânătorii de comori: România” este cea de-a treia producție locală a HISTORY Channel, după „Misterul Aurului Dacic” și „Marcel Iureș Enigmele României”. Serialul de 6 episoade este produs de Paprika Studios. Aproape în fiecare episod, va participa câte o vedetă, care vrea să cumpere sau să vândă obiecte de o reală valoare.

Clienții-surpriză care le vor lansa provocări vânătorilor de comori sunt creatorul de modă Cătălin Botezatu, cobzarul Bogdan Mihai Simion, actorul Augustin Viziru, vloggerul Horia Sârghi, directoarea Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, Laura Maria Albani, precum și proprietarii barului „Ubuntu”, din București, Ionuț Țîrdel și Iulia Calea. 

Cătălin Botezatu, la „Vânătorii de Comori: România” Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 14

„Ideea din spatele show-ului a avut un real succes atât în Occident, cât și în țările din estul Europei. Show-ul este despre obiecte vechi, vintage, este despre vânarea lor, despre achiziționarea și vânzarea acestora. Show-ul este despre obiectele pe care le putem găsi prin târgurile de vechituri sau obiectele pe care oamenii le au prin casele lor. (…) În majoritatea episoadelor, avem vedete din România care dau anumite sarcini unei echipe de vânători de comori. Mai pe scurt, îi trimitem la amanet.  

Acești oameni sunt vânători de comori care primesc misiuni. De exemplu, Horia Sârghi, care a creat foarte multe materiale despre perioada comunistă, i-a dat echipei un buget pentru a-i găsi niște obiecte din perioada comunistă pe care să le poată folosi în materialele lui.  

În unul dintre episoade, îl avem invitat pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. Acesta dorește să își vândă ceasul pe care l-a purtat în Cosmos, dar cere pe el cam jumătate de milion de euro, ceea ce este cam mult pentru bugetul alocat, dar ne-am bucurat de prezența lui. I-am mai avut pe Nicu Covaci, care voia să își vândă chitara, pe Mircea Florian, Gheorghe Zamfir”, a declarat Christophe Brackx, directorul executiv al Paprika Studios România, pentru TVMania.

Cine sunt „vânătorii de comori” din serialul de la History

Serialul „Vânătorii de Comori: România” are ca protagoniști patru dealeri/anticari de obiecte de epocă. Liviu Andrei, Gabi Badea, Dan Greere și Ștefana Micu sunt cei care prezintă acest show. Ei au la dispoziție 48 de ore pentru a satisface cererea unui client. Așadar, sunt nevoiți să caute în piețe de vechituri, prin colecții personale diverse obiecte și îi cheamă pe vânzători în magazinul lor, în speranța de a găsi cele mai interesante și profitabile obiecte care să se potrivească cererii clientului lor.

Liviu Andrei, Gabi Badea și Dan Greere au o casă de amanet în Bucureşti și dețin un magazin de antichități în Sibiu. Liviu Andrei este cel care a înființat casa de amanet „Liquid Money – Asii Amanetului”, unde au și avut loc filmările pentru „Vânătorii de comori: România”.

Majoritatea țărilor din Vest au trăit ”febra” antichităților și a târgurilor de vechituri acum mult timp. Adică au deja o cultură în sensul ăsta de câteva decenii, au o piață foarte dezvoltată de colecționari de tot felul de obiecte vintage. La noi e ceva relativ proaspăt. Și asta nu pentru că nu am avea obiecte de valoare, că avem o grămadă. Doar că până de curând obiectele astea de la noi se vindeau mai degrabă în străinătate că la noi nu exista o piață nici de colecționari și nici o educație în sensul ăsta, cât oamenii să știe ce comori au în casă. Le treceau la capitolul „vechituri din pod” pe care se pune praf. Lucrurile au început să se schimbe și la noi. Există din ce în ce mai mult interes pentru antichități. Probabil și pentru că generațiile actuale au devenit mult mai atente la ce cumpără. Mai puțin fast fashion și fast food și mai multe obiecte unice, de calitate, cu istorie și valoare. Asta e direcția. Credem că „Vânătorii de comori” este un show care va crește fără îndoială apetitul românilor pentru vintage și sperăm noi că îi va ajuta să identifice mai ușor ce obiecte vechi au prin casă care au devenit între timp comori”, ne-a spus Liviu Andrei, într-un interviu pentru TVMania.

„Vanatorii de Comori Romania” de la History (1)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  7 / 14

Liviu Andrei ne-a spus că nu a fost nimic care să-i solicite în mod special la filmări, pentru că acesta este domeniul lor de activitate. Noutatea a fost reprezentată de camerele de filmat. „Ceva nou a fost cu siguranță, dar nu a fost foarte solicitant. Adică a fost ”business as usual” pentru noi, mai puțin că a trebui să facem față camerelor de filmat. Dar am învățat foarte multe lucruri noi cu ocazia acestui proiect. Dacă ajungi să fii vreodată în spatele camerelor nu te mai uiți la fel la televizor după aceea”, ne-a spus Liviu.

Pasiunea pentru antichități i-a unit pe cei patru „vânători”. „Mă simt foarte atras de obiectele vechi. În primul rând mă incită exprimarea estetică, timpul alocat pentru a realiza un obiect pe vremuri, actul de creație în sine, unicitatea, dar și materialele de calitate folosite în obiectele vechi față de cele moderne”, a declarat Liviu, pe când Gabi Badea ne-a spus că a fost mereu pasionat de istorie: „Mereu am fost fascinat de istorie și de când eram mic mi-a plăcut să colecționez lucruri. Este o combinație bună de pasiuni dacă lucrezi în domeniu.”

Dragostea Ștefanei Micu pentru obiectele vitage a fost cultivată chiar de mama ei. „Mereu am fost înconjurată de obiecte vintage pentru că mama mea este pasionată de antichități. De când eram mică mergeam cu ea pe la târguri de vechituri după decorațiuni și bijuterii”, ne-a spus ea.

Pe de altă parte, Dan Greere este fascinat de poveștile pe care ascund obiectele. „Pe mine cel mai mult mă atrag poveștile. Și e ceva aproape poetic în această meserie. Jocul continuu între vechi și nou care se regăsește în toate aspectele vieții precum un motor care împinge inevitabil spre evoluție și armonie.”

Despre cei patru dealeri/anticari de la „Vânătorii de comori”

Liviu Andre are 50 de ani și este masterand al Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. Pentru că a fost mereu dornic să învețe lucruri noi, el a studiat în paralel științe economice și psihologie. După facultate, Liviu a fost scurt timp profesor de religie. Tot atunci, și-a deschis primul business care se ocupa cu design de ambalaje. În 2005 a deschis un club în Sibiu unde s-a distrat până în 2020 când a venit pandemia. Între timp a mai avut trei restaurante și o pensiune. În 2020 a pornit businessul cu antichități și amanet. Dintre toate obiectele vintage cel mai mult este atras de obiectele colecționabile. 

Liviu Andrei, la „Vânătorii de comori: România”, de la History CChannel

Gabi Badea are 29 de ani și a absolvit Facultatea de Educație Fizica și Sport din București. Este multiplu campion național la lupte libere, un sport pe care l-a practicat de la 12 ani pana la 22 de ani, atât în București cât și în Cluj. Acum patru ani a ajuns la Sibiu și l-a cunoscut pe Liviu, care pe atunci avea un club și au decis să pornească afacerea împreună. În echipa, își pune în practică abilitățile de project management și își coordonează colegii. Dintre toate obiectele vintage, mașinile îl atrag cel mai mult. 

Gabi Badea, la „Vânătorii de comori: România”, de la History CChannel

Dan Greere, în vârstă de 43 de ani, este absolvent de Politehnică, secția Transporturi, București. Deși a absolvit o facultate cu profil tehnic, în suflet este un artist. Scrie poezie și este pasionat de orice este frumos sau interesant. Acum trei ani, Dan s-a mutat în Sibiu unde l-a cunoscut pe Liviu. La momentul respectiv își căuta o carieră mai degrabă decât un job și a găsit formula perfectă. Este atras de domeniu deoarece îi permite să interacționeze cu foarte mulți oameni și poveștile lor interesante. Dintre toate obiectele vintage cel mai mult este atras de jucării pentru îi place să-și țină viu copilul din interior. 

Dan Greere, la „Vânătorii de comori: România”, de la History Channel

Ștefana Micu, în vârstă de 26 de ani, este absolventă a UNATC, secțiunea Artele Spectacolului-Actorie. Este născută la Iași, dar a absolvit în București în anul pandemic 2020. Deși nu a fost cel mai bun an în care să termini o facultate de arte, a transformat asta într-un avantaj și a folosit timpul pentru căutarea altor pasiuni cum ar fi fotografia și muzica. Este foarte deschisă la experiențe noi și așa a ajuns și la magazin— din pasiunea pentru obiecte care au o istorie și dorința de a le afla povestea. Obiectele ei vintage preferate sunt cele din domeniul muzical și cele care vin cu o poveste interesantă. 

Ștefana Micu, la „Vânătorii de comori: România”, de la History Channel

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton