; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

„Vagabondul” Raj Kapoor

„Vagabondul” Raj Kapoor a făcut o avere din pasiunea lui pentru film. Pelicula este difuzată de Național, de Paște

30 April 2021

Național TV difuzează în Duminica Paștelui filmul „Vagabondul', pelicula din 195 nominalizată la Festivalul de Film de la Cannes, care l-a transformat într-un star internațional pe actorul Raj Kapoor.

Dacă s-ar face o peliculă despre viaţa lui Raj Kapoor, ar trebui să se numească Reţeta succesului'. Asta pentru că starul indian a ştiut să facă o avere şi să-şi clădească un nume de pe urma marii sale pasiuni: filmul.

În acest film, Raj interpretează rolul unui tânăr sărac, care descoperă că tatăl său este producătorul fetei bogate pe care o iubeşte din copilărie, Rita (Nargis).

Raj Kapoor, actor, regizor şi producător, face parte din prima generaţie de vedete de la Bollywood, numele său fiind celebru atunci când vine vorba de industria indiană de film. De-a lungul carierei sale impresionante, a fost remarcat şi apreciat atât în India, cât şi în Europa. Acest Charlie Chaplin al cinema-ului indian', aşa cum l-au numit criticii, a câştigat o avere din cele peste 60 de filme ale sale (în anii 50 a fost câţiva ani la rând vedeta cel mai bine plătită de la Bollywood), dar şi din reclame sau de pe urma cântecelor pe care le-a compus.

S-a născut în 1924, într-un oraş care acum aparţine Pakistanului, şi-a făcut debutul în actorie la doar 11 ani, iar la 24 şi-a înfiinţat propriul studio, R.K. Films. Mai mult, i s-a dus vestea pentru şarmul pe care-l folosea fără scrupule ca să convingă actriţele să apară cât mai dezbrăcate în peliculele sale. Puţini ştiu însă că, deşi avea talent la foarte multe lucruri şi un fler pentru afaceri incredibil, Raj nu avea o voce bună. Aşa că, în majoritatea secvenţelor în care a trebuit să cânte, a fost dublat de cântăreţul Mukesh. La moartea acestuia, în 1976, Raj, răpus de durere, a declarat: Mi-a murit vocea'.

A avut urmaşi la fel de talentaţi

Adevărata avere care a rămas însă în urma lui Raj au fost nu doar filmele sale, ci şi copiii şi nepoţii săi, mulţi dintre ei călcându-i pe urme. Toţi cei cinci copii pe care i-a avut cu Krishna Malhotra, trei băieţi şi două fete, au ales să lucreze în cinematografie.

Având un adevărat cult pentru familia sa, Raj şi-a dorit mereu să o ţină unită. Drept dovadă, nu a vrut niciodată să divorţeze de soţia lui, deşi a fost îndrăgostit până peste cap de amanta si muza sa, Nargis, cu care a avut o relaţie de zece ani şi alături de care a jucat în cele mai cunoscute filme ale sale, printre care Vagabondul' şi Articolul 420'.

Nargis a aşteptat zece ani ca Raj să divorţeze de Krishna, până când a văzut că nu are sorţi de izbândă şi s-a căsătorit cu un alt bărbat. Alesul ei a fost actorul Sunil Dutt, cel care a salvat-o dintr-un incendiu, şi cu care a avut trei copii. Nargis a devenit celebră la nivel internaţional cu rolul din filmul nominalizat la Oscar Mother India' (1957).

Apreciat până în ultima clipă

Raj a murit la vârsta de 63 de ani, fiind răpus de astm, boală care nu i-a dat pace în ultimii ani de viaţă. Pe 3 iunie 1988, actorului i s-a făcut rău în timpul unui eveniment la care a fost premiat de însuşi preşedintele ţării de la acea vreme, Ramaswamy Venkataraman. Acesta din urmă a văzut că actorul nu se simţea bine şi a coborât în public să-i acorde un trofeu pentru întreaga carieră, doar că, în acel moment, Raj a leşinat şi a fost dus de urgenţă la spital, unde, din păcate, nu a mai putut fi salvat.

Ultimul film la care a lucrat artisul a fost pelicula de dragoste Heena', care a fost terminată de fii săi, Randhir şi Rishi, şi care, în 1991, anul când a fost lansată în India, a avut un mare succes la box-office.

 

Sursa foto: National TV

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare