; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Fight club

Universul scriitorului Chuck Palahniuk

29 January 2010

Deşi n-a fost un succes de box-office, „Fight Club' s-a impus drept unul dintre cele mai controversate filme ale anilor `90. Chuck Palahniuk, autorul romanului omonim, urmează să ne surprindă şi cu alte poveşti, care aşteaptă pe masa producătorilor pentru a fi ecranizate.

Încă de la lansarea din 1999, „Fight Club' a stârnit reacţii aprinse în rândul criticilor, ceea ce l-a făcut să se remarce din multitudinea de titluri şi să devină un film-cult. Succesul de care s-a bucurat pelicula l-a transformat pe Chuck Palahniuk (47 de ani), autorul romanului omonim care a stat la baza scenariului, într-o celebritate în SUA. Studiourile de producţie cinematografică au vrut să vadă ce alte poveşti ale scriitorului american au potenţialul de a ajunge pe marile ecrane.

Proiecte în derulare

„Supravieţuitor', al 4-lea roman al lui Chuck Palahniuk, era următorul pe listă pentru o adaptare cinematografică. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, producătorii au dat înapoi, deoarece considerau că nu este o perioadă propice pentru a realiza un film în care personajul principal deturnează un avion de pasageri. Abia în 2004, studiourile 20th Century Fox s-au angajat să aducă povestea pe marile ecrane, fără să spună cu exactitate când intenţionează să facă acest lucru. Chuck Palahniuk declara la acea vreme că de producţie se va ocupa echipa care a lucrat la pelicula „Constantin' (2005).

Un alt roman de-al lui Palahniuk era adaptat pentru pe marile ecrane în 2008. Este vorba de „Sufocare' (cartea spune povestea unui obsedat sexual care ajunge să creadă că are descendenţă divină), cu Sam Rockwell şi Anjelica Huston în rolurile principale. Filmul a obţinut Premiul special al juriului la Festivalului de Film de la Sundance 2008.

ÎN CONTACT CU REALITATEA. Chuck Palahniuk se inspiră din propriile experienţe de viaţă.

În viitorul apropiat, s-ar putea să vedem ecranizarea romanului „Monştri invizibili' (despre un fotomodel desfigurat care pleacă la drum cu o prietenă) şi se zvoneşte că Jessica Biel a fost distribuită în cele două roluri principale. Mai mult, Chuck Palahniuk a vândut deja drepturile de ecranizare pentru alte patru romane – „Bântuiţii', „Rant', „Jurnal' şi „Lullaby'.

 

Inspirat de realitate

Multe dintre poveştile care se găsesc în romanele lui Chuck Palahniuk au la bază întâmplările reale din viaţa autorului. Acesta este încă din adolescenţă membru „Cacophony Society, un grup de rebeli asemănător celui din „Fight Club'. Ideea pentru cel mai cunoscut romanul al său i-a venit după ce a fost implicat într-o altercaţie şi nici unul dintre colegii de la munca nu l-a întrebat de ce are faţa plină de vânătăi.

Dornic să facă mai mult cu viaţa lui, scriitorul a lucrat ca voluntar la un centru pentru persoane fără adapost. Şi-a pus serviciile în slujba spitalelor, unde transporta persoanele bolnave la şedinţele de terapie în grup – un alt element întâlnit adesea în romanele sale. În prezent trăieşte în Vancouver, Washington (SUA), şi se duce să scrie în locuri publice.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare