Fotbalul merge inainte, chiar daca Romania a ajuns egala Armeniei, iar campioana mondiala, Brazilia, pierde in Ecuador. Toate acestea fac parte dintr-un joc celebrat de o expozitie inaugurata in Elvetia, cu ocazia centenarului FIFA.

Muzeul olimpic din Lausanne a inaugurat saptamana trecuta expozitia „Planeta Fotbal la 100 de ani”, marcand, prin prezenta lui Edson Arantes do Nascimento Pele, un secol de la infiintarea Federatiei Internationale de Fotbal.
„Esti popular, omule”, a exclamat starul hollywoodian Robert Redford, vazand cate autografe acorda Pele la un colt de strada newyorkez, in timp ce lui nu i se solicitase vreunul. A fost una dintre rarele ocazii in care Cetatea Filmului s-a inclinat in fata Sportului-Rege, cunoscut vag in Lumea Noua, sub numele de soccer (paradoxal, nu americanii au inventat aceasta denumire, ci tot englezii, mai precis studentii de la Oxford, undeva in secolul XIX. Era o prescurtare de Association Football, caruia i se adaugase terminatia „er”, cum si rugbiul era poreclit rugger).
Dar e Pele regele unui sport ajuns acum la varsta oficiala de 100 de ani – fara federatii, s-a jucat fotbal in China inca din anul 123 D.Ch.? Daca se iau in considerare scriptele, da. E singurul triplu campion mondial din istorie si neegalatul autor a mai mult de 1.200 de goluri. E cunoscut in intreaga planeta – de el a a auzit pana si Michael Jordan, care intreba in stanga si-n dreapata cine e Ronaldo -, pe care o strabate neobosit pentru a populariza fotbalul. Azi il vezi alaturi de Beckenbauer si de mascota Mondialului din 2006, unul la care fotbalistii nostri au sanse tot mai mari sa devina telespectatori, apoi da o fuga la Leipzig pentru a aparea in emisiunea de divertisment a lui Thomas Gottschalk, peste cateva zile isi trage sufletul la Lausanne, lansand o expoziaie in care e vorba despre el, dar si despre alt star cunoscut candva drept Diego Armando Maradona.

 
Urmărește-ne pe Google News