”Începem un nou sezon într-o perioadă în care autoritățile sunt parcă mai departe ca niciodată de problemele cu adevărat importante pentru oamenii țării. Se discută cu patimă despre buget, dar este revoltător și de neimaginat cât de firave și periculoase rămân rutele noastre de transport, decenii la rând. Investigăm de ce se întâmplă asta. Primarii cer scandalizați mai mulți bani, fără să măsoare cinstit cum, cât și dacă schimbă investițiile trecute și viitoare viața în marile și micile orașe, în sate și comune. Ne ocupăm de subiect în noul sezon. Asistența socială e folosită fără milă în negocierile pentru bugetul 2019 și toată lumea uită că banii aceștia sunt pentru cei mai vulnerabili dintre români, cei care nu se pot apăra și ajuta singuri. Iar când descoperim că cei numiți și plătiți să-i îngrijească îi supun unor abuzuri greu de imaginat, știm că dezvăluirile nu se pot limita doar la difuzarea reportajelor. Răspundere, schimbare”, spune Cristian Leonte.
În sezonul 22 România, te iubesc! înțelegem de ce viitorul unei generații este pus în pericol de deciziile, indolența și incapacitatea unor semeni de-ai noștri:
”E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, se spune. În cazul nostru, greșim tot satul: profesori, părinți, societate, poliție, primărie… Anul acesta, vom discuta situații extrem de periculoase în care ne-am pus copiii din indiferență, ignoranță, grabă. Încă e timp să salvăm o generație de o otravă greu de controlat. Să ne cunoaștem țara și pe oamenii ei, cu bune și cu rele, ca s-o iubim și mai mult. E posibil ca atunci să începem să o și tratăm cu dragoste adevărată. “România, te iubesc!” vă invită la un nou sezon, din 17 februarie”, a spus Cristian Leonte, prezentatorul emisiunii România, te iubesc!
România, te iubesc! în cifre
În medie, în cifre, fiecare ediție România, te iubesc a însemnat:
- Peste 2.500 de kilometri parcurși pentru a realiza anchetele România, te iubesc!
- Peste 51 de ore de filmare cu patru tipuri de camera (cameră de acțiune, dronă, cameră profesională pentru TV și camera ascunsă)
- 290 de pagini de documente studiate
- 75 de ore pentru vizionarea materialelor și 45 de ore petrecute la montaj
- Anul trecut, echipa România, te iubesc! a intervievat peste 20 de persoane și a primit 2 refuzuri din partea autorităților de a comenta informațiile descoperite (2 refuzuri din 2 cereri)
La finalul anului, cei șase jurnaliști au lansat cartea România, te iubesc!, un volum care a ajuns deja în mâinile a mii de români: ”O carte publicată de editura Humanitas, ore și ore de rescriere și completare a reportajelor, 376 de pagini. Mulțumim miilor și miilor de oameni care au venit să ne întâlnească la lansări și care ne-au luat de pe raft ca să ne citească. Sunteți în inimile noastre!”, a adăugat Cristian Leonte.