; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Shadow and Bone” începe la Netflix

Un nou regat magic se înalță la orizont: serialul „Shadow and Bone” începe la Netflix

22 April 2021

Din 23 aprilie, Netflix ne invită în universul fantastic și spectaculos al serialului „Shadow and Bone', în care oamenii luptă împotriva întunericului alături de războinici atotputernici, regi, vrăjitoare și aventurieri.

 

Eroii din universul Grisha se luptă, la propriu, cu întunericul, reprezentat de înspăimântătoarea Falie a Umbrei, un teritoriu populat de monstruoasele volcre. Leigh Bardugo, autoarea cărților ecranizate de serial, a explicat: „În majoritatea fanteziilor, întunericul este metaforic, dar eu am vrut să-l înfățișez aici literal. M-am întrebat: «Dacă întunericul ar fi un loc? Ce s-ar întâmpla dacă monștrii ascunși acolo ar fi mai fioroși decât ți i-ai imaginat vreodată sub pat sau după dulap?»'. Falia poate fi spulberată doar de o făptură Invocatoare a Soarelui, în care și-au pus speranța toți locuitorii regatului Ravka. Când tânăra cartografă Alina Starkov (Jessie Mei Li), crescută la orfelinat, își descoperă puterile, vestea că Invocatoarea Soarelui a fost găsită electrizează regatul. Câțiva războinici Grisha conduși de generalul Kirigan (Ben Barnes) o duc pe Alina la palatul regal, unde urmează să fie antrenată pentru a distruge Falia.

 

Basme despre soare și întuneric

Este abia începutul unei aventuri captivante, care aduce în scenă, pe lângă locuitorii regatului Ravka, o mulțime de personaje magice, de la vrăjitoare la durii războinici Grisha, care își iau puterile de la animale sacre. În poveste apar și cei din „banda ciorilor', adică aventurierul Kaz Brekker (Freddy Carter), mânuitoarea de cuțite Inej Ghafa (Amita Suman) și pistolarul Jesper Fahey (Kit Young), interesați, și ei, să pătrundă în Falie. Un personaj aparte este curajosul Malyen Oretsev (Archie Renaux, foto bulină), cercetaș al Armatei Întâi și prietenul cel mai bun al Alinei, crescut alături de ea la orfelinat. Deși războinicii Grisha îi despart fără milă, inima Alinei rămâne alături de Mal. Când puternicul și întunecatul general Kirigan, în fața căruia tremură tot regatul, se îndrăgostește de ea, fata e prinsă între forța lui copleșitoare și iubirea pentru Mal.

 

Forțele din culise

Scenografia serialului pendulează între sărăcăcioasa lume a regatului Ravka, somptuosul palat al bogaților Grisha și lumea subterană a eroilor din banda ciorilor, beneficiind de costume pe măsură, armate de figuranți și o distribuție convingătoare. Pentru realizarea sa, scenaristul Eric Heisserer („Primul contact', „Bird Box: Orbește') a colaborat cu David J. Peterson, care a imaginat limbajul fictiv al universului Grisha. Acesta este deja celebru în calitate de creator al limbilor Valyrian și Dothraki din „Urzeala tronurilor' și a colaborat cu autoarea Leigh Bardugo la elaborarea limbajelor imaginare din cărțile sale.

 

 

SF și istorie

Scriitoarea Leigh Bardugo a creat o serie literară de succes (tradusă și la noi) cu trilogia Grisha („Regatul umbrelor', „Regatul furtunilor', „Regatul luminilor'), apoi cu volumele „Banda celor șase ciori' și „Răzbunarea ciorilor', iar „Shadow And Bone' grupează eroii din ambele cicluri. Autoarea s-a inspirat din Imperiul rus de la începutul secolului al XIX-lea, „din imaginile pe care le asociem cu cultura și istoria rusă, pline de frumusețe și cruzime', dar cititorii ruși au contestat autenticitatea poveștii.

 

sursa FOTO: Netflix

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare