; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

U2, legenda continua

06 November 2006

Trupa irlandeza este la fel de apreciata si pe val cum era acum 15 ani si lucreaza la un nou album pentru 2007. Pana atunci ne multumim cu “U2 18 Singles”, ce va aparea in noiembrie.

A devenit o moda sa pregatesti fanii pentru lansarea unui album nou cu editarea in prealabil, eventual cu 3-4 luni inainte, a unei compilatii de hituri, ce are strecurat, pe post de bonus, cel putin un single in prima auditie. Scenariul a fost urmat cu “sfintenie” de Depeche Mode, de Duran Duran si acum a venit si randul celor de la U2, care ne ofera la sfarsitul lunii noiembrie “U2 18 Singles”. Dintre cele doua piese noi, in scurt timp ne vom putea delecta auzul cu “The Saints Are Coming”, un cover dupa The Skids, realizat in compania celor de la Green Day. Melodia a putut fi ascultata pe viu de cei prezenti la show-ul din deschiderea meciului de fotbal dintre New Orleans Saints si Atlanta Falcons pe 25 septembrie. Banii obtinuti din vanzari vor fi donati fundatiei Music Rising, care si-a fixat ca scop obtinerea de instrumente pentru muzicienii din New Orleans, afectati de uraganul Katrina. In ceea ce priveste noul material discografic, acesta va fi gata probabil in primavara lui 2007. Cert este ca trupa a ales sa lucreze in studiourile din Abbey Road si alternativ in Eze, Franta cu producatorul Rick Rubin.
Succesul repurtat in cei 30 de ani de la infiintare i-a asigurat deja trupei irlandeze un loc de cinste in istoria muzicii, iar durata longevitatii si vitalitatii lor se va apropia cu siguranta de cea a “veteranilor” Rolling Stones. Cert este ca Bono Vox, Larry Mullen, The Edge si Adam Clayton sunt raspunzatori pentru o dominatie clara a clasamentelor de specialitate in ultimele trei decenii – e adevarat, si cu anumite pauze – si au trasat directii si tendinte copiate cu “nesat” de altii. Concomitent, si-au permis sa experimenteze si sa vorbeasca deschis chiar si despre subiecte tabu.
Despre turneele “Zoo Tv Tour” si “Pop Mart Tour” se stie ca au avut costuri exorbitante si nu au facut rabat la nici un capitol, efecte, teatralitate, extravaganta sau originalitate. “Pop Mart” a “inghitit” 100 de milioane de dolari si a avut incasari de doar 80. Merita oricum sa ii vezi live pe cei de la U2, pentru ca suna impecabil live si ofera un spectacol unic.
Ultimele doua albume, “All That You Can’t Leave Behind” si “How to Dismantle an Atomic Bomb”, au fost considerate de criticii muzicali ca o intoarcere la stilul muzical patentat de trupa in ani ’80 cu “Achtung Baby” si s-au bucurat de o recunoastere entuziasta pe plan mondial. Sigur, sunt voci care afirma ca s-a pierdut ceva din forta si suflul autentic U2 si ca toate piesele lor de acum suna la fel. Adevarul este undeva la mijloc, ca intotdeauna, cert este ca formatia a devenit o institutie in sine, un brand cu aer de monopol.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare