; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cropo 770x517

Televiziunea Română schimbă grila de programe. Va fi difuzat un program în memoria actriței Draga Olteanu Matei

18 November 2020

În semn de omagiu adus actriței Draga Olteanu Matei, care ne-a părăsit săptămâna aceasta în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 87 de ani,  Televiziunea Română schimbă grila de programe  pentru a difuza un emisiuni și filme care o au în centru pe regretata actriță. 

Astăzi, 18 noiembrie, TVR 3 (ora 21.00) şi TVR Internaţional (ora 18.30)  difuzează Cap de afiş* In memoriam Draga Olteanu Matei, o producţie TVR Iaşi, în care marea actriţă povesteşte despre colegii de generaţie, primele roluri şi oamenii care i-au marcat existenţa.

O ediţie de colecţie a emisiunii „O dată-n viaţă',  în care Draga Olteanu Matei a fost prezentă în platoul emisiunii găzduite de Iuliana Tudor, este difuzată joi, 19 noiembrie, de la ora 22.20, pe TVR 1. Emisiunea va putea fi urmărită şi de românii de peste hotare, pe TVR Moldova (sâmbătă, 21 noiembrie, ora 15.00) şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, de la ora 21.00).

Celebrul film de comedie „Toamna bobocilor', în regia lui Mircea Moldovan, un veritabil recital al actriţei, va fi difuzat sâmbătă, pe TVR 1 (21.10) şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, ora 23.00 şi duminică, de la ora 4.00). Seria continuă cu Iarna bobocilor, pe TVR Internaţional (duminică, de la 23.00 şi luni, ora 4.00) şi pe TVR 1 (28 noiembrie, de la 21.10).

Vineri, 20 noiembrie, de la ora 20.00, seria programelor speciale la TVR 2 debutează cu o ediţie specială Gala umorului – In memoriam Draga Olteanu Matei, în compania gazdelor emisiunii, Corina Dănilă şi Dragoş Huluba. De la ora 21.00, vom revedea un interviu memorabil pe care Draga Olteanu Matei l-a acordat Irinei Păcurariu, la Reţeaua de idoli. Emisiunea va fi difuzată şi pe TVR Moldova (sâmbătă, ora 19.00) şi TVR Internaţional (24 noiembrie, de la ora 15.00).
Duminica filmului românesc aduce, la TVR 2, două lungmetraje care au scris istorie în cinematografia românească. De la ora 13.10, vom revedea aventurile Cucoanei Chiriţa, după Vasile Alecsandri, în regia lui Mircea Drăgan. Seara, de la 20.10, vom urmări drama Patima (George Cornea, 1975), programată şi pe TVR Internaţional, sâmbătă, la ora 23.00.
Seria programelor in memoriam Draga Olteanu Matei la TVR 2 se încheie cu Toamna amintirilor, o ediţie păstrată ăn Arhiva de Aur a TVR (duminică, de la 21.45).   

Piesa de teatru Hagi Tudose, de Barbu Stefanescu Delavrancea, regia tv semnată de Silviu Jicman, o capodoperă a dramaturgiei noastre clasice, cu Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Balanescu şi Constantin Răuţchi este programată sâmbătă, 21 noiembrie, la TVR 3 (ora 16.00), TVR Moldova (12.00) şi duminică, de la ora 16.00, pe TVR Internaţional.

Telespectatorii de peste Prut vor putea urmări drama Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier – duminică, de la ora 23.00. Pentru rolul moașei Titina Begulescu, interpretat magistral de Draga Olteanu Matei, regretata actriţă a fost distinsă cu Premiul ACIN.

Cu un palmares greu de egalat – a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 de roluri tv de-a lungul unei cariere de 55 de ani -, Draga Olteanu Matei a fost un prieten apropiat al Televiziunii Române, unde a avut apariții memorabile în producțiile de teatru și divertisment, rolurile interpretate în programele de Revelion rămânând un reper în istoria micului ecran. Tot aici, marea actriță a jucat-o pe Veta, soția lui Nea Mărin, într-o serie de spectacole TV.

Pe lângă producțiile de varietăți, televiziunea publică păstrează în Arhiva de Aur adevărate bijuterii teatrale, Draga Olteanu Matei dând viaţă multor personaje în spectacole precum: “Arta conversației” de Valentin Silvestru, “articolul 214” de I. L. Caragiale, “Chirita in provincie” de Vasile Alecsandri”, “Mama Anghelușa” de Vasile Alecsandri, “Oameni de fiecare zi” de Radu Theodoru, “Pentru bal” de D. D. Pătrășcanu, “Piatra din casă” de Vasile Alecsandri, ”Gaiţele” de Kiriţescu sau ”Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Pe marele ecran, regretata actriță a interpretat roluri uriașe în filme care vor rămâne mereu în memoria publicului, dintre care amintim: “Setea” (1960, regia Mircea Drăgan), “Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu), ”Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), ”Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), ”Eu, tu şi Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), ”Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), ”Nea Mărin Miliardar” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), “Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), “Căsătorie cu repetiţie” (1985, regia Virgil Calotescu), “Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan), “Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), ”Dănilă Prepeleac” (1996, regia Tudor Tătaru), ”Ministerul comediei” (1999, serial TV, regia Horaţiu Mălăele) sau ”Faimosul Paparazzo” (1999, regia Nicolae Mărgineanu).

 

 

Cine a fost Draga Olteanu Matei

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale' în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa Ziariștii' de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: Coana Chirița' după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), Gaițele' de Kiritescu (1977), Căruța cu paie' de Mircea Ștefanescu, Hagi Tudose' de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Domnișoara Nastasia' de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou' de D.R. Popescu, Autorul e în sală' de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în Azilul de noapte' de Maxim Gorki, în Crima pentru pământ', o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic Nea Marin miliardar'

După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc’.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare