; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Un bulgare de humamare

TVR 2 difuzează „Un bulgăre de humă”, filmul prieteniei dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă

09 January 2019

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 20.10, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească la Filmul istoric românesc drama „UN BULGĂRE DE HUMĂ' (România, 1989), singurul lungmetraj care aduce în prim plan povestea prieteniei dintre doi titani ai literaturii române.

 

În apropierea zilei de 15 ianuarie, dată care marchează 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, TVR 2 va difuza filmul regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban, „UN BULGĂRE DE HUMĂ'.

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 20.10, cu ajutorul frânturilor de amintiri şi al poveştilor telespectatorii îi vor cunoaşte pe Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi începuturile unei prietenii care va rămâne în istoria literaturii române.

 

Continuând un har moştenit de la strămoşi, Ion Creangă considera că basmele, snoavele şi povestirile sale sunt o simplă sursă de amuzament. Mihai Eminescu îl va convinge că deţine un mare talent şi îl va îndruma să îşi aştearnă gândurile pe hârtie. În film va fi redată şi imposibila poveste de dragoste dintre cel mai mare poet român şi Veronica Micle.

Pelicula „UN BULGĂRE DE HUMĂ' a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi scriitorului Ion Creangă şi se bucură de o distribuţie de excelență cu Dorel Vişan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim şi Maria Ploae în rolurile principale.

„Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc', spunea regizorul Nicolae Mărgineanu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare