; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Poveste de iarnă de William Shakespeare (6)

TVR 2 difuzează piesa „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, într-o versiune contemporană

28 December 2014

„Hermiona e neprihănită, Polixenes – nevinovat, Camillo – un supus credincios, Leontes – un tiran gelos, nevinovatul lui prunc – un copil legiuit şi Regele va trăi fără moştenitor, dacă acela care e pierdut nu va fi găsit'

Luni, 29 decembrie, de la ora 20.10, TVR 2 și TVR HD vă dăruiesc un regal teatral unic, sub genericul Teatrului Național de Televiziune: „Poveste de iarnă' de William Shakespeare  – traducere Dan Grigorescu, regia artistică și adaptarea Dominic Dembinski. Producția poate fi urmărită și în reluare la TVR 2 – marți, 30 decembrie (de la ora 10.35) și duminică, 4 ianuarie (după miezul nopții, de la ora 1.30) și la TVR HD – marți, 30 decembrie (de la ora 14.00).

[Not a valid template]

„Poveste de iarnă' este una dintre ultimele comedii ale lui William Shakespeare. Personajele principale care construiesc acţiunea piesei shakespeariene sunt Leontes (Regele Siciliei), Hermione (Regina Siciliei) şi Polixenes (Regele Boemiei).

Istoria unei prietenii vechi, de tinereţe, între Leontes şi Polixenes – acum domnind peste regatele natale – este pusă în pericol de suspiciunea primului că soţia sa, frumoasa şi virtuoasa Hermione, ar avea o aventură cu  Polixenes, aflat în vizită la curtea regelui sicilian.

Telespectatorii îi vor putea vedea în această „poveste” pe: Crina Semciuc (în dublu rol: Perdita şi Timpul), Ioan Andrei Ionescu (Leontes), Irina Cărămizaru (Hermiona), Virginia Mirea (Paulina), Constantin Cotimanis (Păstorul Bătrân), Demeter András (Antigonus  și Camillo), Liviu Lucaci (Polixenes), Alexandru Jitea (unțăran/fiul Bătrânului), Conrad Mericoffer (Florizel), Lari Giorgescu (Autolycus), Florin Dobrovici (Cleomenes/Slujitorul), Andreea Duță (Emilia/Mopsa) și pe copiii: Mirko Valentir (Mamillius), Andrei Octav Grigorescu (micul Leontes), Teodora Anton (mica Hermiona), Bogdan Pichiu (micul Polixenes). Spectacolul s-a bucurat de participarea „Urșilor” din satul Bogdănești, jud Suceava (coordonați de profesorul Ioan Ilișescu).

Sacrificii pentru artă

Poveste de iarnă de William Shakespeare (6)

In regia lui Dominic Dembinski, piesa a fost filmata intr-un timp extrem de scurt iar Ioan Andrei Ionescu, interpretul regelui Leontes, a trebuit sa slabeasca 4 kilograme la debutul filmarilor si sa se ingrase, in cateva zile, alte 5.

„Ritmul filmarilor a fost unul draconic. S-a filmat totul intr-o saptamana si jumatate. La prima vedere timpul mi-a parut insuficient. Dar am inceput repetitiile in primavara 2014 in care m-am acomodat cu viziunea regizorala extravaganta si am adaptat textul, apoi am facut o pauza pana in vara cand am venit cu textul invatat si cu rolul stiut atat cat era treaba mea de actor. Regizorul a vrut ca partea a doua a piesei sa se petreaca undeva departe in timp, cu un Leontes imbatranit prea repede din lipsa de dragoste. Stiam ca se filmeaza secventele in ordine cronologica si un surplus de kilograme m-ar arata mai in varsta asa ca am slabit vreo 4 kg inainte de filmari si m-am ingrasat cat am putut in timpul celor 10 zile de filmare. La sfarsitul lor aveam o diferenta de 8,5 kg. Destul de greu. Mai ales pentru sanatate. Bineinteles ca am fost asistat de un nutritionist, acelasi cu care am slabit aproape 20 de kg pentru rolul Brancusi', spune actorul Ioan Andrei Ionescu.

Desi si-a propus ca in 2015 sa treaca in postura de regizor actorul urca in continuare pe scena Teatrului National, in Anonimul venetian, alaturi de Ilinca Goia.

„Deocamdata am de gand sa ma bucur de roadele muncii mele din 2014. Iar bucuria cea mai mare mi-o aduce spectacolul de la TNB Anonimul venetian unde impart scena doar cu Ilinca Goia intr-o furtuna de emotii extrem de umane si de puternice timp de  o ora si jumatate. Si asta in fiecare seara de spectacol.'

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare