; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Actorul 01

Piesa de teatru „Actorul”, cu Mihai Mălaimare, în această seară, la TVR 2

18 November 2013

actorul-01În seria premierelor teatrale de televiziune, TVR 2 şi TVRplus.ro au programat de la ora 20.10 spectacolul „Actorul', un recital actoricesc de pantomimă şi muzică, în care Mihai Mălaimare este acompaniat de Mircea Tiberian.

Despre spectacolul realizat în parteneriat cu Teatrul Masca, Mihai Mălaimare declară: „este despre destinul necunoscut al actorului, cel ascuns de ochii lumii, dar probabil cu atât mai incitant. Am pus în el toată disperarea mea, toată speranţa, toată ambiţia, toată dăruirea. Acest chin ar merita să fie văzut'.

Realizatoarea emisiunii „Nocturne' de la TVR 1, Marina Constantinescu, în calitatea sa de critic de teatru, îşi aminteşte că: „înainte de 1989, la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional din Bucureşti se juca un spectacol special. „Actorul”. Un one man show. Nu era un gen bine reprezentat atunci în peisajul nostru. Era un spectacol direct, pe muchie de cuţit ca mesaj, subtil, aluziv, un spectacol care povestea, într-un alt limbaj decît cel uzual, cîte ceva despre actor, despre creaţie, despre dăruire, despre efort, emoţie, nebunia şi vraja scenei. Despre relaţia actor-spectator-lume. Despre oameni. Era tulburător. La noi nu a existat şcoală de pantomimă, de gestică, de studiul corpului, a mişcării. Îl priveam pe Mihai Mălaimare pe scenă şi descifram nu doar un limbaj şi o altfel de comunicare, ci formarea lui la şcoli adevărate'.

Legat de spectacolul de acum, actorul Mihai Mălaimare declară: „ACTORUL meu se întoarce după zeci de ani! E mai bătrân, mai chel, mai gras. Mai înțelept? Nici vorbă! Mă uit în jur și descopăr cu stupoare că nici lumea nu a evoluat în vreun fel, că lucrurile sunt tot aşa, ca atunci în 86, când l-am jucat pentru prima oară. Spectacolul de-acum a renăscut, are valoarea unui testament, a unei mărturii de credinţă şi este, în orice caz, unul dintre cele mai longevive din istoria teatrului românesc'.

Ca de obicei, spectacolul va fi precedat de un scurt preambul al maestrului Radu Beligan.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare