; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Ion Caramitru

TVR 2 dedică „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru

24 November 2013

Ion CaramitruAstăzi, 24  noiembrie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc' actorului Ion Caramitru. Cinefilii vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: “Ştefan Luchian” (de la ora 14.10) şi “Între oglinzi paralele” (de la ora 20.10).

Drama “Ştefan Luchian” (producţie 1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film biografic, povestea vieţii marelui pictor român interpretat de Ion Caramitru.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios. Mai mult, iubita şi prietenii îl abandonează, aşa că singurul lucru care îi mai rămâne este pictura, cea care-l va face nemuritor.

Cel de-al doilea film al zilei este “Între oglinzi paralele”, în regia lui Mircea Veroiu din anul 1978 – o dramă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu. Ion Caramitru este Ştefan Gheorghidiu, student la filozofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela – o fată frumoasă dar săracă. Moartea neaşteptată a unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore. Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan, zguduit, părăseşte viaţa civilă pentru a pleca pe front.

Aceste filme se adaugă celor două seriale pe care, din această toamnă, TVR 2 le difuzează în fiecare duminică. Este vorba de „Lumini şi umbre' (de la ora 22.00), cel mai lung serial românesc de televiziune, cu cea mai mare şi mai impresionantă distribuţie şi de serialul „Pistruiatul' (de la ora 12.00), ambele fiind producţii TVR.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare