; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cabala bigotilor 02

TVR 2 comemorează 75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov

09 March 2015

În 10 martie se aniversează 75 de ani de la dispariția lui Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană, o voce realistă și plină de umor, dar și un critic tranșant al realității sovietice. „Cabala bigoților', pusă în scenă la Teatrul Național din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran.

 [Not a valid template]

„Cabala bigoților' este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor 30. Jucată în premieră absolută în anul 1936, “Cabala bigoţilor” vorbeşte şi astăzi despre drama Creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţă.

„Cabala bigoților' povestește ultimele zile ale actorului – dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din sec XVII. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său.

Spectacolul a fost montat la Teatrul Național din Iași de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei ieșene – Sergiu Tudose (Moliere), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, care a debutat cu acest rol, (Armande Bejart) sau Mihaela Arsenescu Werner (Madelaine Bejart).

În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Săpdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza, Sergiu Tudose.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare