Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Televiziune

TVR 1 s-a pregătit cu un Crăciun de poveste

de Redactia Tvmania

De Crăciun, la TVR 1 povestim. Despre campioni, despre sărbători petrecute în tihnă în toată ţara, despre omenie, despre obiceiul colindatului, despre tineri talentaţi, despre noi, toţi cei care ne bucurăm de magia sărbătorilor de iarnă.

 

Semifinala Vedeta populară, emisiunile speciale Poveşti de Crăciun şi Multumesc, Moş Crăciun!, concertele Noapte Sfântă de Crăciun şi Iarna Simfonic Aniversar, al maestrului Tudor Gheorghe, ediţii speciale ale emisiunilor Politică şi delicateţuri, Tezaur folcloric, Izolaţi în România, România 9, Poveste după poveste, Exclusiv în România, dar şi interviul în exclusivitate cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi de Crăciun.    

 

Dar, cronologic, iată programele de Crăciun la TVR 1:

 

Dacă în urmă cu 13 ani, în Vişeul de Sus, Maramureş, tinerii se fereau să mai poarte costumul popular şi nu prea se înghesuiau să înveţe muzica şi dansurile tradiţionale (pentru că alta era moda), acum, Centrul Cultural Social al Vişeului este mai activ ca niciodată. Pe nesimţite, oamenii s-au reîntors la tradiţiile care-i definesc, costumul popular a devenit un „must have”. Tradiţia din noaptea de Craciun nu s-a pierdut în oraşul Vişeul de Sus, s-a transformat. În Noaptea Viflaimelor – o manifestare unică în lume, ce atrage anual în centrul oraşului, mii de localnici şi turişti dornici să vadă teatrul popular păstrat acolo la fel, de secole, între orele 10.00 şi 12.00, pe străzile Vişeului pot fi văzuţi cei mai mulţi, mai mari şi mai spectaculoşi „draci” din România şi chiar din lume. La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor” se aud deodată peste 700 de clopote. Vedem cum trec maramureşenii puntea peste timp şi ne reîntâlnim în prezent cu personajele de acum 13 ani, sâmbătă, 23 decembrie, la 13.30, în reportajul Cristinei Şoloc, de la Poveste dupa poveste.

 

Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 18.00, colindăm în satul poetului Nicolae Labiş, cu Exclusiv în România. În preajma Crăciunului, echipa Exclusiv în România de la TVR 1petrece sărbătorile în Bucovina. Mai exact, la Mălini, un sat unde cetele de colindători încă păstrează cu bucurie tradiţia. Prin urmare, în această ediţie specială, telespectatorii au parte de colinde şi bucate tradiţionale.

 

O comună din Delta Dunării a dat 25 de campioni olimpici şi mondiali la caiac şi canoe. Comuna Crişan, cu cele trei sate ale sale – Crişan, Mila 23 şi Caraorman – este, probabil, unică în lume din acest punct de vedere. Care erau visurile copiilor de odinioară şi care sunt cele ale copiilor de astăzi? Cum s-a schimbat Delta şi cum arată viitorul pentru oamenii Deltei? Ce s-a ales de cei care au adus glorie sportului românesc, dar şi de cei din mijlocul cărora s-au ridicat? Aflăm sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 21.00, din povestea campionilor Deltei spusă de Marian Voicu şi Cristi Ilea la Dosar România, pe TVR 1 şi TVR+.

 

Tot sâmbătă, de la 22.00, de la regizorul Daniel Sandu, invitatul Eugeniei Vodă la Profesioniştii, aflăm povestea filmului Un pas în urma serafimilor, dar şi propria poveste de viaţă a regizorului.

 

Obiceiul colindatului este prezentat, în toată splendoarea lui, de mari interpreţi ai folclorului românesc, de tineri şi cete de colindători sub genericul „Colind din suflet de român” în ediţia specială Tezaur folcloric de duminică, 24 decembrie, ora 12.50. Aşa cum le-au moştenit din vremuri îndepărtate, colindătorii aduc în actualitate, cu aceeaşi puritate, autenticitate şi vigoare, ca şi altă dată, colinde religioase şi colinde laice, din toate zonele ţării. Interpretează Veta Biriş, Mariana şi Adriana Anghel, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Cornel Borza, Ioana Ardelean, Ionuţ Fulea şi Grupul de colindători „Suflet de Român”, Leontina Fărcaş şi Grupul de colindători „Muguri de Tezaur”, Dumitru Dobrican şi Dănţăuşii din Groşii Maramureşului, Marinela Baba şi Grupul de colindători „Datina” din Alba, Ina Todoran şi Grupul de colindători Biienii din comuna Biia, Bianca Şuşman şi Grupul de colindători „Doina Mureşului” din Cigud, Angelica Flutur, Ancuţa Matei, Roxana Bădescu, Narcisa Băleanu, Ovidiu Homorodean, Marius Brutaru, Bogdana Toma şi Grupul de colindători din comuna Peştişu Mic – Hunedoara. Cu participarea extraordinară a Ansamblului folcloric al judeţului Alba.

                

Colegi de juriu la Vedeta populară, concurenţi la sarmale, la Politică şi delicateţuri: Sarmale în ţeavă de şorici, asta găteşte Mircea Dinescu pentru invitatul său, rapsodul Grigore Leşe, la ediţia Politică şi delicateţuri din Ajunul Crăciunului. Duminică, 24 decembrie, de la ora 15.30, la TVR 1, cei doi poeţi, unul al slovelor, celălalt al muzicii, ne reamintesc de tradiţiile şi obiceiurile din această periodă a anului. Pe malul Dunării, la Cetate, sub un soare cu dinţi de decembrie, Dinescu umple masa cu toate ingredientele necesare unui ospăţ pe cinste şi îl invită să le cânte pe marele lăutar Ion Ghiţulescu, însoţit de taraful său.

 

Tot în ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, câţiva povestitori cunoscuţi relează cu har cum arăta Crăciunul în 1920, cum se sărbătorea la lotul naţional de gimnastică sau ne vor dezvălui cine este Moş Crăciun cel adevărat. Provocarea a fost lansată de Alina Amza, realizator TVR, iar cei care au răspuns sunt: actriţa Carmen Tănase, actorul Florin Zamfirescu, bloggerul Radu F. Constantinescu, istoricul Constantin Bălăceanu Stolnici, campioana olimpică la gimnastică Monica Roşu, interpreta şi actriţa Maria Buză, maica Gherasima de la mănăstirea Bistriţa.  Ascultăm Poveşti de Crăciun la TVR 1 pe 24 decembrie, de la ora 17.00.

 

De la ora 19.00, în exclusivitate la TVR 1, jurnalista Cristina Andrei ne propune un interviu cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Sunt 10 ani de când acesta a oferit primul său interviu unei televiziuni – Televiziunii Române. Iar de atunci nimeni nu a mai reuşit să realizeze un alt interviu. Pentru că filosofia de viaţă a interlocutorului este aceea de a lăsa faptele să vorbească şi de a-şi sluji Biserica în smerenie şi în tăcere.

 

9 concurenţi, câstigătorii fiecărei ediţii din acest sezon, se întrec în semifinala Vedeta populară de la TVR 1 duminică, 24 decembrie. Tot în Ajun de Crăciun, la TVR 1 vom colinda împreună, vom râde şi vom lăcrima alături de concurenţii de la Vedeta populară. Semifinala Vedeta populară aduce în faţa telespectatorilor nouă concurenţi talentaţi, două probe cu parfum de sărbătoare şi un juriu pe măsură. Iuliana Tudor, gazda celui mai mare talent show de folclor din România, ne dă întâlnire duminică, 24 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+. În prima probă, fiecare dintre concurenţi va interpreta un colind românesc. În cea de a doua probă – surpriză! – semifinaliştii vor cânta o melodie din folclorul unei minorităţi din România. O surpriză avem şi din partea juraţilor Grigore Leşe, Elise Stan, Constantin Enceanu, Laura Lavric, Mircea Dinescu. Notele acordate de aceştia vor fi la vedere de această dată, unul dintre juraţi păstrând misterul asupra notei sale până la finalul fiecărei probe. 

 

Pe 25 decembrie, când toţi copiii s-au trezit după seara feerică de colindat, Alina Sorescu îi invită la o emisiune special dedicată lor. O vor putea urmări la TVR 1 începând cu ora 12.00. Copiii s-au gândit că îi e destul de greu Moşului să îşi ducă misiunea la îndeplinire şi, de aceea, vor să-l răsplătească oferindu-i cântecele şi dansurile lor şi spunându-i Mulţumesc, Moş Crăciun!

 

Cântecul, jocul şi portul românesc în toată splendoarea lor le vom întâlni în ediţiile speciale Tezaur folcloric, pe care TVR 1 le difuzează şi pe 25 decembrie de la 13.00 şi de la 16.00. În prima parte, ne ţin companie Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Sabău, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Ansamblul folcloric de copii „Coconii Maramureşului” al Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare, conducerea muzicală Marinel Petreuş, coordonator Adrian Sabău, conducerea artistică Iuliana Dăncuş, dar şi Ansamblul folcloric Cununiţa şi Ansamblulul folcloric de copii Cununiţa Năzdravană, din Satu Mare. Iar de la 16.00, preiau microfonul interpreţii din generaţia tânără: Emilia Dorobanţu, Letiţia Boroi, Viorica Macovei, Alexandru Bradăţan, Florin Pârlan, Paul Ananie, Radu Lazăr, Florin Boita, Marius Ciprian Pop, Alexandru Pugna. Alături de ei, Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Cristian Obrejan, precum şi „Ansamblul folcoric Periniţa” din Otopeni.

 

Cum Stela Popescu era nelipsită din programele de sărbători ale TVR, pe 25 decembrie, de la 17.00, TVR 1 a programat, din Arhiva TVR, Stela de 5 stele, o ediţie special dedicată iubitei actriţe.

 

Tot pe 25 decembrie, începând cu ora 21.00, ne delectăm la TVR 1 cu concertul Noaptea sfântă de Crăciun, pe care TVR 1 şi TVRi îl transmit de pe scena din Piaţa Constituţiei. Vom asculta piese celebre de Crăciun, reinterpretate într-un stil original de îndrăgiţi artişti români din diferite zone muzicale: Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Aurelian Temişan, Andrei Lazăr, Vlad Miriţă, Lavinia Goste, Andra, Nico, Marcel Pavel, Loredana, Cornel Ilie, Mihai Georgescu, acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti şi Band-ul Andrei Tudor, conduse de dirijorul Andrei Tudor şi Grupul vocal „Acapella”, condus de George Miron. Prezintă Iuliana Tudor şi Aurelian Temişan.

 

Telespectatorii au cumpărat lemne pentru Petre şi Vasile. Au urcat cu alimente, sobe pentru iarnă, dar şi cu multă dragoste, la Mărioara. Au pus panouri solare pentru Elena şi Nina. Au urcat poteci cu cadouri de Crăciun… peste 400 de pachete au ajuns, datorită telespectatorilor TVR, în Mehedinţi, Caraş, Neamţ, Vrancea, Năsăud, Maramureş, Suceava… La TVR 1, de Crăciun, îi veţi revedea pe cei care i-au convins pe telespectatori că există viaţă şi emoţie şi acolo, sus, unde nu sunt magazin, medic ori drum. Seara de 25 decembrie se încheie la TVR 1 cu povestea campaniei Pachete de Crăciun pentru Izolaţi în România, care a însemnat 450 de pachete din România, Germania, Austria, Anglia, SUA, Turcia, Franţa, Italia. Toate acestea au ajuns sus în munţi, la Izolaţi în România. „Episodul din seria Izolaţi în România îţi este dedicat ţie, telespectatorul nostru!”, spune Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje Izolaţi în România, care ne aşteaptă cu o nouă poveste, despre omenie la infinit, la TVR 1, pe 25 decembrie, de la ora 23.00.

 

A doua zi de Crăciun, sărbătoarea continuă la TVR 1 cu concertul Iarna Simfonic Aniversar, susţinut de Tudor Gheorghe. Cel mai împătimit interpret al baladelor şi poeziilor româneşti, maestrul Tudor Gheorghe va încânta publicul TVR 1 cu o serie de poeme de iarnă şi colinde simfonice. Marţi, 26 decembrie, de la ora 21.00. Iarna Simfonc Aniversar va încheia ciclul Anotimpurile Poeziei Româneşti. 

 

Pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, Părintele Constantin Necula revine în platoul emisiunii România 9 pentru a vorbi despre tradiţiile sfinte de Crăciun, despre ce mai înseamnă să fii român în ziua de azi şi ce ne defineşte ca popor, dar şi despre o reîntoarcere a tinerilor la biserică şi la spiritualitate. Care crede că este trăsătura cea mai importantă a politicianului român, dacă ducem lipsă de modele sau nu şi cum am putea să ne punem ţara în valoare sunt câteva dintre subiectele discuţiei dintre preotul Necula şi moderatorul Ionuţ Cristache la ediţia specială România 9, din 27 decembrie, ora 21.00.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te