; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Gheorghe Ursu în 1968, la Fontana DiTrevi

TVR 1 difuzează pe 30 ianuarie un documentar despre Gheorghe Ursu

29 January 2020

Filmul realizat de Cornel Mihalache și difuzat joi, pe 30 ianuarie, la ora 22.00, evocă figura curajoasă a disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, arestat și ucis pentru că a spus adevărul despre ce se întâmpla în țară.

TVR 1 a programat documentarul „Babu – Cazul Gheorghe Ursu', semnat de realizatorul Cornel Mihalache, în contextul readucerii recente în atenția opiniei publice a cazului tragic al acestuia. 

Filmul detaliază ce s-a întâmplat cu inginerul și poetul Gheorghe Ursu, căruia prietenii îi spuneau „Babu'. Acesta a intrat în atenția Securității fiindcă a avut curajul să țină un jurnal în care nota tot ce se întâmpla cu adevărat în România acelor timpuri. În anii ’70 şi la începutul anilor ’80, Gheorghe Ursu a adresat mai multe scrisori postului de radio „Europa Liberă', care au fost citite pe post. În una dintre ele, Gheorghe Ursu, care era inginer cu experienţă în structura de rezistenţă a construcţiilor şi specialist în metode anti-seismice, îl acuza pe Ceauşescu de crimă pentru modul iresponsabil în care a sistat lucrările de consolidare a blocurilor avariate de cutremurul din 1977. Dictatorul dispusese tencuirea suprafeţelor înaintea completării lucrărilor de consolidare, pentru ca şantierele care îl deranjau în drumul său spre lucrările megalomanice în desfăşurare la Casa Poporului să fie închise. Inginerul Gheorghe Ursu a refuzat să semneze asemenea proiecte şi s-a simţit dator să anunţe opinia publică. Rezultatul a fost că, în 1985, el a fost arestat sub pretextul că ar fi deținut valută, în acelaşi an fiind ucis în bătaie în celula închisorii. 

Documentarul realizat de Cornel Mihalache conține și declarația unuia dintre torționari, un deţinut de drept comun, informator al Miliţiei şi al Securităţii, care relatează în faţa camerei varianta sa despre cele întâmplate. Filmul prezintă, de asemenea, fragmente de interviu cu vocea lui Gheorghe Ursu, într-o înregistrare făcută de prietenul lui, Sergiu Huzum, operator de film, cu ocazia unei călătorii a lui Ursu la Paris, în 1978. Un alt prieten al lui Gheorghe Ursu, scriitorul Camilo Baciu, stabilit la Paris în 1967, povesteşte despre „Babu', acuzând autorităţile pentru neimplicare în rezolvarea cazului. 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare