; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Marian Voicu

TVR 1 anunță o nouă emisiune în grila de programe

11 June 2020

 

Din 14 iunie, duminica, la 16.30, jurnalistul TVR, Marian Voicu, va prezenta o nouă emisiune în grila Televiziunii Române: „Breaking Fake News'.

„Distincția între „false news' și „fake news', între „misinformation' și „disinformation' nu operează în limba română – ambele sunt traduse, în mod ambiguu, prin „știri false'. „False news' este informația care nu corespunde faptelor, generată fără intenție sau cu intenție pentru a crește vânzările, sau traficul web. „Fake news' implică o strategie, un buget și o ideologie, servește o narațiune, are un lexic propriu și e parte a unei campanii îndreptate împotriva unui individ sau unei comunități. Atunci când această campanie este îndreptată împotriva unui alt stat este vorba de război informațional', explică Marian Voicu despre emisiunea pe care o va prezenta la TVR 1.

Când au apărut știrile fake? „Pentru americani, epoca Fake news a început odată cu alegerile prezidențiale, pentru europeni odată cu Brexitul, pentru ucraineni odată cu anexarea Crimeii. De fapt, lexicul dezinformării este vechi de 100 de ani și este populat, în majoritate covârșitoare, de termeni rusești: maskirovka, spetpropaganda, dezinformatia, kompromat, sate Potemkin. Ce este nou? Rețelele sociale au schimbat totul. Narațiunile sunt declinate specific culturii, tradiției, istoriei, etosului fiecărui popor. Există așadar și un lexic propriu, un idiolect', mai spune jurnalistul TVR.

Fake news provoacă distorsiuni în țesutul social și în etosul democrațiilor liberale, fiind un simptom al populismului. Pentru regimurile autoritariste, presa nu reprezintă dreptul oamenilor de a fi informați corect, ci mai degrabă dreptul statului de a minți. Fake news au devenit motorul unei noi realități, expresia unei noi epoci, cea „a post-adevărului', cum o numește realizatorul.

„Ceea ce contează astăzi, în epoca post-adevăr, nu mai este informația, ci emoția', este de părere Marian Voicu. „Ecosistemul informațional contemporan nu a fost creat pentru a produce dezinformare, însă structura platformelor sociale permite capitalizarea răspunsului emoțional, în defavoarea celui rațional. Mintea noastră a fost dintotdeauna un câmp de luptă pentru diferite forțe sociale, dar niciodată numărul celor care luptă pentru controlul gândurilor și sentimentelor noastre nu a fost vreodată atât de mare', mai spune jurnalistul.

Pandemia care va ucide UE și Bill Gates – creatorul coronavirusului, subiecte în prima ediție „Breaking Fake News', la TVR 1

Pe 14 iunie, de la ora 16.30, Marian Voicu îi are ca parteneri de discuție pe Sorin Ioniță, directorul organizației Expert Forum, respectiv pe Armand Goșu, analist, politolog și conferențiar la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București. Alături de ei, jurnalistul va dezbate câteva dintre cele mai de impact fake news apărute în ultima perioadă: pandemia care va ucide Uniunea Europeană sau știrea conform căreia Bill Gates a finanțat crearea coronavirusului, în scopuri oculte. Care este adevărul din spatele acestor informații care au umplut spațiul virtual și ce a ajutat la propagarea lor aflăm duminică, de la 16.30, la „Breaking Fake News'.

Marian Voicu a produs în 2017 filmul documentar Breaking Fake News: razboiul de dupa razboiul rece?, iar in 2018 a publicat la editura Humanitas volumul Matrioșka mincinoșilor: Fake News, manipulare, populism, prima apariție editorială în România pe aceasta temă.

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor.

Printre cele mai recente filme documentare, realizate pentru Televiziunea Română, se numără „Război și pace în Ucraina' (2019), „Breaking Fake News! Războiul de după războiul rece?' (2017) și „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși' (2015).
A publicat „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism' (Humanitas, 2018), „Visul lui Cotovschi', în volumul colectiv „Vin rușii!' (Humanitas, 2018) și „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani' (Humanitas, 2016).
A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar „Exodul: O tragedie siriană' (2015).
A fost decorat cu Ordinul Național Servi

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare