Robert Turcescu ii asteapta la „raport”, de saptamana trecuta, pe ministrii din Guvernul Boc. El aduce, la „100%”, cate unul pe zi, iar telespectatorii Realitatea si ascultatorii Realitatea FM, postul de radio unde jurnalistul este director executiv, sunt invitati sa dezbata activitatea acestuia, intr-un proiect de evaluare fara precedent.
Cat de diferit, ca resurse, e actualul proiect „100%” de cel pe care l-ai realizat pana in primavara trecuta?
Ca resurse nu difera aproape deloc. Am aceeasi echipa cu care lucrez de mai bine de cinci ani, adica… trei oameni: producatorul Dorin Brutaru, documentaristul Georgiana Cretu si un editor. Asta e tot, dar nici nu-mi trebuie mai mult. Diferenta apare la nivelul abordarii editoriale, e o emisiune de analiza pe model „unu la unu”, adica in formatul in care eu ma simt cel mai confortabil.
Ai revenit in prime-time dupa mai bine de un an. Duceai dorul ritmului de emisiune (aproape) zilnica la TV?
Nu. Ritmul e infernal si cand ma uit in jur cum ii schimba pe unii dintre realizatori acest ritm, ma gandesc ca am trait patru ani si jumatate intr-o astfel de nebunie, iar daca nu luam o pauza, cred ca o luam razna! La noi consumul nervos pentru o emisiune zilnica – de factura jurnalistica – e imens, asa ca oamenii care fac asta pentru perioade lungi de timp trebuie priviti cu doze egale de admiratie si compasiune. Pentru papagalii care-si recita experientele onirice in direct sau se prefac ca analizeaza evenimentele politice si sociale, dar, de fapt, o tin intr-o manea jurnalistica si se lauda cu rating-urile lor „fantastice” obtinute din barfa groasa si mistoul ieftin nu e valabila afirmatia precedenta.
Astia pot ramane oricat pe sticla pentru ca nu depun nici un efort sa schimbe sau sa indrepte aberatiile din jur. Ei nu pun mana sa ajute, ei scot limba si se stramba. Nu obosesc, prin urmare sunt de fiecare data uimiti ca li s-a scurs timpul de emisie: „cum, ma, doar trei minute pana la final?!”.
Ce vei face dupa finalul acestui proiect? Ai vrea sa continui cu o emisiune permanenta?
Poate din toamna. Se anunta un final de an interesant avand in vedere alegerile prezidentiale, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stau in prime-time zi de zi. Desi, recunosc, exista cateva variante si pentru o astfel de situatie. Ne lamurim in septembrie.
Cand „100%” a fost scos din grila Realitatii, in primavara lui 2008, presa a scris ca ai fost „trecut pe linie moarta”…
Uita-te bine la mine, ti se pare ca seman cu un marfar scos din circulatie? Hai sa fim seriosi: televiziunea uzeaza, formatele obosesc, oamenii au nevoie de timp sa-si reincarce bateriile, altfel devin niste functionari pusi sa „faca”, nu sa „realizeze” o emisiune. Am plecat din prime-time pentru ca era timpul. Ba, poate ca ar fi trebuit s-o fac cu un an mai devreme, dar asta e deja alta poveste…
A contat faptul ca emisiunea fusese depasita, in audiente, de concurentii de la „Sinteza zilei”?
Cred ca a fost si acesta un element pe care l-am luat in considerare, dar el a contat doar ca element contextual. Sa-ti spun un… secret: se apropie ziua in care si „Sinteza zilei”, si Badea vor fi la randul lor depasiti in audiente. Deja sunt uzati si au intrat in perioada periculoasa in care castiga batalia din prime-time doar datorita reflexului de consum. Nu mai au haz, iar formatele lor sunt obosite. Mai vorbim peste cateva luni…
interviu de Alex Bala