; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Animest 2016

Trofeul Anim’est 2016 merge în Rusia

17 October 2016

A 11-a ediție a Festivalului de Film de Animație Animest, ce a avut loc între 7 și 16 octombrie, și-a anunțat câștigătorii: Trofeul Animest, oferit de Institutul Cultural Român, i-a revenit scurtmetrajului rusesc „Before Love', al regizorului Igor Kovalyov.

În competiţia de scurtmetraj internațional au fost înscrise 39 de filme produse în 28 de ţări. Câștigătorul de anul acesta, „Before Love' – un film despre singurătate, neînțelegere şi dezacorduri – a fost premiat pentru „povestea captivantă, imaginea spectaculoasă și concepția grafică aparte', după cum a motivat juriul. Scurtmetrajul va intra pe lista celor care concurează la Cartoon dOr, premiul pan-european pentru cel mai bun film scurt animat al anului.

animest-2016

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV™, a fost adjudecat de „Happy End' (Cehia, r. Jan Saska), pentru „povestea excelentă, pentru priza la public și pentru maniera inedită în care provoacă convențiile cinematografice'.

Premiul Viorica Bucur pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de Make a Point, i-a revenit scurtmetrajului „Crabe Phare' (Franța, r. Gaëtan Borde, Benjamin Lebourgeois, Claire Vandermeersh, Alexandre Veaux, Mengjing Yang), pentru „calitatea concepției grafice, execuția tehnică excelentă, povestea atrăgătoare și animația pe măsură'.

Două mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajelor „The More I Know' (Cehia, r. Marek Naprstek), pentru „pentru originalitatea concepției grafice, pentru narațiunea ambițioasă și pentru utilizarea inteligentă a imaginilor vii ce spun o poveste despre provocările adolescenței', și „White Silence' (Coreea de Sud, r. Hyomi Kim), pentru „povestea fascinantă construită simplu și eficient în jurul unei dorințe comune nouă, tuturor, aceea de a fi iubiți'.

trofeele-animest

Premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj, oferit de Pizza Hut, a fost acordat animației franceze „The Girl without Hands' (r. Sébastien Laudenbach Voyage). Filmul a fost recompensat pentru „stilul inventiv și fluid, pentru scenele foarte poetice intercalate în povestire și pentru maniera în care animația reușește să captiveze audiența și să îi pună la încercare imaginația'.

Animatorul român Paul Mureșan a câștigat pentru a doua oară premiul pentru Cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român, cu scurtmetrajul „Mom, Dad, I have to tell you something' – „pentru maniera curajoasă de abordare a unei chestiuni atât de personale, pentru stilul vizual puternic și pentru îndrăzneala de a admite că ești un… vârcolac'.

O mențiune specială a fost acordată scurtmetrajului românesc „Skateboarding is not a Crime' – în regia lui Cristian Radu, pentru „stilul liber al animației și pentru poveste'.

Premiul Publicului, oferit de Institutul Cultural Român, fost acordat scurtmetrajului „A Town Called Panic: Back to School', în regia lui Stéphane Aubier și Vincent Patar, realizatorii Ernest & Clestine', lungmetrajul nominalizat la Oscar în 2014.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare