„Postasul suna intotdeauna de doua ori”, cu Jack Nicholson si Jessica Lange in rolurile principale, aduce o viziune de ansamblu asupra partii aride si nevazute a Americii din anii i30.
„Postasul suna intotdeauna de doua ori”, cu Jack Nicholson si Jessica Lange in rolurile principale, aduce o viziune de ansamblu asupra partii aride si nevazute a Americii din anii i30.
In 1934, dupa 13 tentative esuate, autorul si jurnalistul american James M. Cain reusea sa publice „Postasul suna intotdeauna de doua ori”, o carte care inca de la prima aparitie s-a bucurat de un succes neasteptat. Desi era un roman bun, amestecul de erotism si violenta era cutremurator pentru acele vremuri, fapt pentru care a fost interzis in Boston. Cu toate acestea, cartea lui James M. Cain a fost ecranizata intai in Franta („Le dernier tournant”, 1939), apoi in Italia („Ossessione”, 1942) si ulterior in Statele Unite („The Postman Always Rings Twice”, 1946, cu John Garfield si Lana Turner in rolurile principale). Aveau sa treaca 35 de ani pentru ca cineva sa realizeze un remake dupa productia americana.
Revansa
In filmul din 1981, scenaristul David Mamet a reusit sa pastreze intreaga doza de sexualitate si de violenta din nuvela, cenzurate in peliculele anterioare, oferindu-i astfel un fel de revansa lui James M. Cain. Este vorba despre dragostea pasionala care izbucneste animalic, fara putinta de a fi reprimata, intre vagabondul tanar si imoral Frank Chambers (Jack Nicholson) si Cora (Jessica Lange), sotia proprietarului grec al restaurantului la care acesta tocmai se angajase. Amantii pun la cale sa-l asasineze pe sotul incornorat. Dar, dupa cum se stie, solutiile luate la disperare reprezinta de fiecare data sursa altor probleme, din ce in ce mai mari. Diferenta dintre cartea lui James M. Cain si filmul din 1981 tine de deznodamant. Finalul titlului de fata nu o sa-l dezvaluim in aceste randuri. Putem doar sa spunem ca in nuvela lui James M. Cain, pe principiul ca totul in viata se plateste, Frank este condamnat pentru uciderea Corei care, in mod ironic, murise accidental.