Homepage  / Vedete străine

Totul despre viața tumultuoasă a lui Matthew Perry. Regretatul actor din „Friends” a dus numeroase lupte

Totul despre viața tumultuoasă a lui Matthew Perry. Regretatul actor din „Friends” a dus numeroase lupte
14

de Mioara Tronaru,

Actorul Matthew Perry (1969-2023), cunoscut mai ales pentru rolul Chandler Bing din sitcom-ul „Prietenii tăi”, a fost găsit mort pe 28 octombrie, în locuința sa din Los Angeles. Nu avea decât 54 de ani și, dincolo de luminile strălucitoare ale rampei, a luptat întreaga viață cu dependența de droguri și alcool. Nu numai pentru el, ci și pentru toți cei care i-au cerut autorul.

Aproape 30 de ani cu „Prietenii tăi”

Anul viitor, în toamnă, se vor împlini 30 de ani de când ne uităm la „Prietenii tăi” (1994). Pe cele 234 de episoade, pe care au primit doar 6 premii Emmy, se bat în continuare platformele de streaming care știu că odată postat serialul abonamentele vor crește și fanii se vor uita încă o dată, a cine știe câta oară, la cei șase prieteni – Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courteney Cox), Phoebe (Lisa Kudrow), Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc), Ross (David Schwimmer) – și la poveștile lor, pe care le știu deja la virgulă. Toți sunt iubiți și toți sunt identificați cu rolurile de-acolo, poate doar Jennifer Aniston a reușit să se desprindă un pic de sitcom.

Dintre ei, recent, Matthew Perry, în cartea sa „Friends, iubiri și marele lucru teribil”, a ieșit cu o poveste pe care poate fanii nu o știau sau nu o știau cu atâtea amănunte. „Dacă aș dispărea, asta nu ar surprinde pe nimeni…”, mărturisea actorul, care a luptat toată viața cu adicțiile, în People. Dar când a dispărut a îndoliat o lume întreagă.

Actorii din „Friends”, omagiu emoționant în memoria lui Matthew PerryIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 14

În luptă cu dependențele de la 14 ani

Deși îl știm cu toții tot timpul cu zâmbetul pe buze, probabil nu i-a fost ușor între două familii, părinții lui au divorțat, și între două țări, s-a născut în Canada și s-a mutat apoi în State. La 14 ani, făcea deja cunoștință cu dependența de alcool. La trei ani după debutul serialului „Prietenii tăi”, era dependent de Vicodin (un analgezic puternic), care-i fusese prescris în urma unui accident la schi. „Ajunsesem să iau 55 de pastile de Vicodin pe zi”, povestea anul trecut Matthew Perry celor de la CBC. „N-am putut niciodată să mă uit la serial și nici n-o s-o fac vreodată. Pentru că aș putea zice imediat: băutură, pastile, băutură, cocaină… Aș putea zice asta sezon după sezon, după felul în care arătam. De-asta nu mă pot uita la serial, pentru că m-aș vedea pe mine”.

Probleme peste probleme

Faptul că ești dependent nu înseamnă numai că umbli cu creierul ars tot timpul. Organismul însuși cedează. Prins între consumul de cocaină, alcool și tot felul de analgezice, corpul lui Matthew Perry a intrat mai întâi într-un proces de yo-yo, a depășit 100 de kilograme și era pe punctul de a lua pastile pentru slăbire. Apoi, a făcut pancreatită acută, pentru ca în 2018 să se afle cu moartea față în față când a fost internat de urgență cu perforație gastro-intestinală. Colonul lui a explodat pur și simplu în urma consumului de opioide. A stat cinci luni în spital, din care două săptămâni în comă. Numai câțiva dintre cei mai apropiați știau la ce grad de dificultate ajunsese dependența lui. „Doctorii le-au spus celor din familia mea că nu am decât 2% șanse să supraviețuiesc”, a spus actorul într-un interviu pentru People.

Ultimele zile din viața lui Matthew Perry. De ce au fost îngrijorați prietenii săi și ce au găsit polițiștii în casa luiIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  9 / 14

Umor, disperare și ajutor

În timp ce milioane de fani se distrau cu peripețiile lui Chandler, Matthew Perry își trăia viața pe muchie de cuțit. Dar probabil că succesul serialului și prietenia cu echipa a fost pentru el un punct de sprijin în lupta cu abisul. Și, la rândul lui, a oferit acest punct de sprijin tuturor celor care i-au cerut ajutorul. Într-un podcast din noiembrie 2022, Matthew Perry spunea:

„Am avut multe suișuri și coborâșuri în viața mea. Încă mai am, dar cel mai bun lucru care se poate spune despre mine este acela că, atunci când un alcoolic sau un dependent de droguri a venit la mine și mi-a cerut ajutorul, întotdeauna am spus: «Da, știu cum să fac asta. O să o fac pentru tine, chiar dacă nu am reușit să o fac întotdeauna pentru mine». Așa că am ajutat, ori de câte ori am putut. Am înființat Perry House în Malibu, un centru de dezalcoolizare pentru bărbați. Am scris o piesă de teatru, «The End of Longing», ca un mesaj personal pentru toată lumea. Am ceva important de spus oamenilor ca mine și celor care sunt alături de cei ca mine. Când o să mor, știu că lumea va vorbi despre «Prietenii tăi», «Prietenii tăi», «Prietenii tăi». Și sunt fericit de acest lucru, înseamnă că am făcut o treabă bună ca actor. Dar, când o să mor, dincolo de așa-zisele mele realizări, ar fi foarte drăguț dacă pe lângă «Prietenii tăi» ar fi menționat și faptul că am încercat să ajut oamenii. Știu că asta nu se va întâmpla, dar ar fi drăguț”.

Matthew Perry a fost înmormântat vineri, 3 noiembrie, la Los Angeles. În aceeași zi, a fost înființată o fundație cu numele lui, în sprijinul persoanelor care luptă cu dependența.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton