„The Village” s-a lansat la BBC, la final de martie anul acesta, şi după primul sezon de 6 episoade a primit aplauzele unanime ale publicului şi criticilor. Urmează alte şase serii, care vor continua povestea.
„The Village” s-a lansat la BBC, la final de martie anul acesta, şi după primul sezon de 6 episoade a primit aplauzele unanime ale publicului şi criticilor. Urmează alte şase serii, care vor continua povestea.
Plasat într-un sat fără nume din Derbyshire, în 1914, „The Village” (în traducere, „Satul”) este povestea lui Bert Middleton (David Ryall), al doilea cel mai bătrân britanic în viaţă.
Acesta îşi rememorează viaţa în faţa unei camere de filmat şi începe în copilărie (când Bert e jucat de Bill Jones): în 1914, înainte de începerea Primului Război Mondial.
Tatăl său, John Middleton (John Simm) e un beţiv care ignoră munca în favoarea sticlei; mama, Grace (Maxine Peake), îi îndură de ani buni bătăile şi duritatea cu care îl tratează pe băiatul lor cel mare, Joe (Nico Mirallegro). Când începe războiul, Joe se înrolează voluntary, iar experienţa de pe front îl va schimba radical nu doar pe el, ci pe întreaga lui familie.
Viaţa unui sat
De la învăţătorul din sat, la fiica preotului, Martha Lane (Charlie Murphy), de care sunt îndrăgostiţi şi Bert, şi Joe, şi fiul cel mic al cele mai înstărite familii din zonă, la baia comunală unde femeile îşi povestesc necazurile şi conacul unde familia Allingham trăieşte în lux – „The Village” le surprinde realist pe toate.
Cu o distribuţie talentată şi locuri de filmare excelent alese, serialul se doreşte a deveni o istorie dramatică a Marii Britanii, prin ochiii unei mici comunităţi rurale. Creatorul Peter Moffat vrea, în total, 42 de episoade de o oră, sezonul doi urmând să înceapă anul viitor şi să continue povestea din 1920 încolo. Ideea i-a venit în urma unor discuţii cu tatăl său, aflat pe moarte: „El şi tatăl lui erau păstori în zona graniţei cu Scoţia şi aveau vieţi incredibil de grele. Mi s-a părut extraordinar. Eu trăiesc în Londra şi la două generaţii de mine cineva îşi hrănea câinii cu porridge în fiecare dimineaţă şi se culca la apusul soarelui”, a povestit Moffat pentru telegraph.co.uk.
Distracţie în Derbyshire
Filmările au avut loc în Peak District, o zonă din Marea Britanie aflată în comitatul Derbyshire, iar localnicii au fost încântaţi de experienţă, iar turismul local a fost impulsionat masiv. Cu 5 milioane de telespectatori în medie, serialul a atras lumea în zonă, iar după ce echipa de filmare a amenajat în satul Hayfield un magazin general, un bar şi multe alte clădiri specifice, localnicii nu au renunţat la ele. Astfel, magazinul general e în continuare deschis – proprietarii sunt chiar băcani de meserie – şi arată la fel ca în serial, iar fanii se înghesuie să-l vadă, călătorind în zonă.
Pentru figuranţi, echipa a căutat localnici din Hayfield şi cele două sate din apropiere, fără tatuaje, piercinguri şi sprâncene pensate, aşa că le-au găsit greu, doar 1 din 10 persoane venite la audiţii fiind luate în considerare pentru a juca în serial. În locul localnicilor, s-a apelat la actori.