Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Totul despre boala pilonidala: cauze, simptome, tratament si preventie

de Redactia Tvmania

Boala pilonidala este o afectiune cronica a pielii ce apare in zona santului interfesier si este provocata de cresterea unui fir de par sub piele. Chisturile se formeaza in pliurile dintre fese, langa coccis. In timp, chistul pilonidal se poate umfla si infecta, ceea ce determina durere intensa. Tratamentul poate viza drenarea chistului pilonidal, dar se poate ajunge si la interventie chirurgicala. 

Boala pilonidala se pare ca afecteaza frecvent persoanele care petrec mult timp in sezut si sunt de sex masculin. Unul sau mai multe chisturi pilonidale pot sa puna probleme unui adult tanar, recidivele fiind des intalnite. 

Ce este boala pilonidala?

Boala pilonidala este o infectie cronica a pielii localizata in zona din apropierea feselor. Structura care apare cand foliculii de par de sub piele devin obturati este mai raspandita in randul adolescentilor si adultilor tineri de sex masculin, dar si fetele se pot confrunta cu aceasta afectiune. Femeile insarcinate pot experimenta la randul lor aceasta problema pe fondul schimbarilor hormonale.

Formatiunea situata deasupra feselor, in apropierea coccisului este asemanatoare unui buzunar in piele, care are in interior resturi de par si piele. Cand vorbim despre boala pilonidala trebuie sa stii ca formarea chistului are loc cand parul perforeaza pielea si este incorporat in epiderma. Daca chistul se infecteaza devine dureros, iar vizita la medic nu mai poate fi amanata.

Cauze de aparitie ale bolii pilonidale

In acest moment cauza bolii pilonidale nu este cunoscuta. Cercetarile efectuate au relevat faptul ca unele motive care pot determina evolutia bolii sunt legate de pilozitatea corporala crescuta, sedentarism si obezitate, alaturi de:

Simptome in boala pilonidala

Optiuni de tratament in boala pilonidala

Planul de tratament este personalizat in boala pilonidala, in functie de localizarea chistului, manifestari si istoric medical al fiecarei persoane afectate. 

Tratament non-chirurgical

Tratament chirurgical

Sunt si situatii in care boala pilonidala poate pune probleme deosebite si manifestarile sale sunt severe, interferand cu viata de zi cu zi. Medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala care presupune excizarea chistului in intregime. Si aici putem vorbi de mai multe modalitati de interventie, rana poate fi lasata deschisa si ingrijita zilnic pana la vindecare sau incizia poate fi suturata. Decizia este luata de medic in functie de nevoile specifice fiecarui pacient.

Ingrijirea postoperatorie este riguroasa pentru ca rana sa nu se infecteze. 

Complicatii in boala pilonidala

Desi interventia chirurgicala poate fi un succes, iar pielea se poate regenera foarte bine, astfel incat sa uiti ca ai avut un chist pilonidal, riscul unei recidive este crescut. Fara inlaturarea cauzelor care au condus la aparitia chistului si luarea masurilor pentru preventie, boala reapare, iar infectiile sunt frecvente. 

Daca nu este tratat chistul pilonidal de fiecare data cand apare, boala pilonidala poate creste riscul de aparitie a unui tip de cancer de piele, carcinom cu celule scuamoase.

Despre preventie

Spalarea corecta si uscarea feselor, igiena personala eficienta si un ritual de ingrijire, evitarea pastrarii unei pozitii statice pentru o perioada indelungata, pierderea in greutate in cazul persoanelor care se confrunta cu obezitate si mentinerea unei greutati normale sunt cateva aspecte de avut in vedere pentru a reduce riscul aparitiei bolii pilonidale. Nu in ultimul rand, pilozitatea crescuta trebuie tinuta sub control pentru a evita aparitia firelor de par incarnate.

Boala pilonidala nu ameninta viata persoanei care se confrunta cu aceasta, dar poate duce la complicatii grave daca nu este tratata corespunzator si devine cronica. Chiar daca boala pilonidala recidiveaza, de fiecare data ajutorul medicul specialist trebuie solicitat pentru ingrijiri, manifestarile pot fi diferite de la un episod la altul. 

Acest material este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical adecvat. Daca te confrunti cu boala pilonidala sau ai observat un chist pozitionat deasupra feselor, mergi la medic rapid si respecta indicatiile specialistului!

Sursa foto: Shutterstock.com

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te