; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Totul despre Blu-ray

23 March 2010

MERGE SAU NU? Pentru a afla dacă PC-ul dumneavoastră poate citi DVD-uri Blu-ray, folosiţi programul de diagnosticare de la adresa: www.corel.com/servlet/Satellite/us/en/Content/1193332030582.

Tehnologia Blu-ray este disponibilă de ceva vreme în România. Dar câţi dintre dumneavoastră ştiu cu adevărat ce înseamnă, cum se foloseşte şi ce presupune vizionarea unui film pe Blu-ray.

În fiecare lună, oferta de filme proaspăt lansate pe DVD conţine şi câteva pelicule în varianta Blu-ray. De exemplu, Audio Visual România a scos recent pe piaţă filmele „2012' (2009), „Piraţii din Caraibe: Cufărul omului mort' (2006), „Dumbo' (1941) şi „Ticăloşi fără glorie' (2009) în varianta Blu-ray, iar Pro Video vine cu producţii ca „Adevărul gol-goluţ' (2009), „Gladiatorul' (2000, ediţie specială, pe două discuri), „Julie şi Julia' (2009) şi „Mumble, cel mai tare dansator' (2006).

Ce vă oferă în plus un astfel de format? La aceeaşi dimensiune cu cea a unui CD ori DVD, discul Blu-ray poate conţine 25 sau chiar 50 GB de informaţie, iar pelicula imprimată pe un astfel de disc este net superioară la capitolul imagine de înaltă definiţie. Blu-ray-ul promite o experienţă vizuală cât mai fidelă celei de la cinematograf, prin detaliile de patru ori mai clare decât pe un DVD obişnuit, sunetul disponibil pe opt canale audio (şapte boxe surround şi un subwoofer).

ATENŢIE LA DETALII. Un sistem home cinema performant vă poate face să credeţi că vizionaţi pelicula preferată chiar la cinematograf!

Când a apărut

Istoria Blu-ray-ului începe în 2000, când Sony a creat primul prototip (DVR Blue), botezat oficial după doi ani. Cât despre primul aparat care putea citi informaţiile unui Blu-ray (Sony BDZ-S77), acesta a apărut în Japonia, în 2003, şi costa 3.800 de dolari! Acum, puteţi citi un astfel de DVD la un Blu-ray player şi vă puteţi bucura de o experienţă cinematografică de excepţie cu ajutorul unui televizor cu plasmă sau LCD, dotat cu o interfaţă HDMI (High Definition Multimedia Interface). Pentru un sunet clar, un sistem home cinema nu strică. Pentru calitatea oferită, preţul e pe măsură, fiind mai ridicat decât al unui DVD obişnuit.

Trebuie să ştiţi şi să un Blu-ray player poate citi şi DVD-urile normale, deci nu trebuie să vă reînnoiţi colecţia, iar imaginea va fi chiar îmbunătăţită prin folosirea acestui player. În plus, un disc Blu-ray este atât de versatil încât poate fi vizionat şi pe calculatorul personal, atâta timp cât nu sunteţi utilizator Mac. Cu BonusView, Blu-ray-ul vă oferă şi posibilitatea de a viziona conţinutul picture-in-picture, adică puteţi urmări comentarii sau interviuri cu actorii într-o fereastră alăturată celei principale, în care rulează filmul. Cât despre BD-Live, această opţiune oferită de unele DVD-uri Blu-ray, oferă acces la informaţii live online (dacă beneficiaţi de o legătură la Internet).

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare