Homepage  / Cinema

Tot ce știm despre așteptatul film „Wonka”. Distribuție, data lansării, trailer

Tot ce știm despre așteptatul film „Wonka”. Distribuție, data lansării, trailer

de Andreea Hentea,

Pe 15 decembrie sosește pe ecrane „Wonka” (2023), noua ecranizare a îndrăgitei povești a lui Roald Dahl. Cu o distribuție de excepție și o imaginație debordantă, filmul ne oferă un spectacol vizual delicios pentru spectatorii de orice vârstă.

Una dintre cele mai iubite cărți pentru copii ale tuturor timpurilor, „Charlie și fabrica de ciocolată”, publicată de Roald Dahl în 1964, urmărea aventurile unui băiat pe nume Charlie Bucket în interiorul fabricii de ciocolată a excentricului Willy Wonka. Filmul de față, regizat de Paul King după un scenariu de Simon Farnaby, care a adaptat pentru ecran povestea lui Dahl, se concentrează, în schimb, pe figura inventivului Willy Wonka (Timothée Chalamet) și a felului în care a ajuns cel mai mare producător de ciocolată din lume.

Peripeții dickensiene, dar și finaluri fericite

Sosit cu barca la Paris cu visul de a-și deschide un magazin de ciocolată la Galeriile Gourmet, cu ajutorul rețetelor de dulciuri inventate de mama lui (jucată de Sally Hawinks), tânărul Willy ajunge la spălătoria deținută de vicleana doamnă Scrubbit (Olivia Colman), care face afaceri necurate, ajutată de slujitorul ei, Bleacher (Tom Davis). Încrezător în bunătatea celor din jur, Wonka merge la Galeriile Gourmet pentru a-și vinde „hoverchocs”, dulciurile magice care îi fac să zboare pe cei care le mănâncă.

Cei trei ciocolatieri principali ai Galeriilor – Slugworth (Patterson Joseph), Prodnose (Matt Lucas) și Fickelgruber (Mathew Baynton) – falsifică însă ciocolata lui Wonka și îl cheamă pe șeful poliției pentru a-i confisca toate câștigurile din ziua respectivă. Incapabil să-și plătească chiria camerei, Wonka este obligat de Scrubbit lucreze la spălătorie 10.000 de zile pentru a-și rambursa datoria.

Acolo, el se împrietenește cu alte victime ale înșelătoriilor hapsânei femei: simpatica și inimoasa orfană Noodle (Calah Lane), care încercase să o împiedice pe mama lui Wonka să semneze un contract abuziv cu Scrubbit, contabilul Abacus Crunch (Jim Carter), instalatoarea Piper Benz (Natasha Rothwell), comediantul Larry Chucklesworth (Rich Fulcher) și operatoarea de telefonie Lottie Bell (Rakhee Thakrar). Abacus îi dezvăluie că Slugworth, Prodnose și Fickelgruber sunt supranumiți „Cartelul ciocolatei” și că și-au unit forțele pentru a-și elimina, prin orice mijloc, concurența. Confruntat cu cruzimea oamenilor și chiar cu închisoarea, Wonka are parte însă și de ajutorul noilor prieteni pe care și i-a făcut în oraș. Distribuția cuprinde câteva dintre cele mai îndrăgite nume ale filmului britanic – de la Hugh Grant, Olivia Colman și Rowan Atkinson la Sally Hawkins și Jim Carter.

Povești cu râuri de ciocolată

Inițial, ideea de a ecraniza încă o dată binecunoscuta poveste părea total neinspirată, fiindcă venea după celebra și colorata transpunere cinematografică „Charlie și Fabrica de Ciocolată” (2005), avându-l în rolul lui Wonka pe Johnny Depp, nominalizată la Oscar și la Globul de Aur, și după clasicul „Willy Wonka și fabrica de ciocolată” (1971), versiunea cu Gene Wilder, prima ecranizare a romanului lui Dahl, nominalizată la aceleași două distincții.

În cazul filmului cu Johnny Depp, actorul a testat vocea personajului pe fiica lui (astăzi celebra Lily-Rose Depp), care pe atunci avea șase ani și căreia i-a plăcut cum sună. Un producător faimos a aprovizionat platourile de filmare cu 1.850 de batoane de ciocolată adevărată, iar copacii, florile și alte obiecte din ciocolată prezentate în film au fost create de o ciocolaterie din Anglia, care a expus și a vândut unele dintre creații după lansarea producției.

În cazul poveștii din 1971, după ce a citit scenariul, Gene Wilder i-a spus regizorului Mel Stuart că va juca rolul lui Willy Wonka cu o condiție: să i se permită să șchiopăteze și apoi să se răstoarne brusc când va avea prima întâlnire cu copiii, pentru a-și concepe credibil rolul. De altfel, multe dintre reacțiile actorilor și actrițelor de pe platouri au fost spontane: după scena în care Wonka iese șchiopătând din fabrică pentru a-i saluta pe câștigătorii Biletului de Aur, a urmat cea în care copiii intră în Camera de ciocolată și sunt uimiți văzând grădinile de bomboane. Chiar râul de ciocolată din filmul de atunci a fost făcut din 150.000 de galoane de apă, ciocolată adevărată și frișcă, dar realizatorii au fost nevoiți să schimbe compoziția, după ce amestecul s-a colorat în roșu sângeriu. Din cauza ingredientelor, acesta a început să se strice treptat, iar la sfârșitul filmărilor mirosea teribil.

Filmul din 1971 este cel care a inspirat designul faimoșilor Oompa-Loompas (lucrătorii din fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka, aduși de acesta direct din Loompaland) din noul „Wonka”. Cartea lui Dahl nu furniza, de altfel, prea multe descrieri ale acestora. În prima sa ediție, aceștia figurau ca pigmei africani, dar – în urma criticilor – edițiile ulterioare ale cărții i-au arătat ca pe niște ființe mici, care vorbesc propria limbă, au înălțimea până la genunchiul oamenilor obișnuiți, pielea albă și părul lung și auriu.

Wonka excelează iar

În ciuda succesului celor două ecranizări menționate, noul „Wonka” este, la rândul său, o mare reușită. Așa cum aprecia, cu entuziasm nedisimulat, Peter Bradshaw, în The Guardian, „Noii regi ai comediei cinematografice britanice, scenaristul Simon Farnaby și regizorul Paul King (care și-au arătat deja măiestria în cele două filme „Paddington”), transformă această poveste a începuturilor lui Wonka în răsfățul absolut de Crăciun: spectaculos, imaginativ, dulce și amuzant”.

Oameni și locuri cu magie

Filmările la „Wonka” au început în Marea Britanie, în septembrie 2021 și au avut loc la celebrele studiouri Leavesden, deținute acum de Warner Bros., precum și la Oxford, Lyme Regis, Bath, St. Albans și la Rivoli Ballroom din Crofton Park, Londra. Cântecele originale ale filmului îi aparțin cunoscutului compozitor și cântăreț Neil Hannon, iar coloana sonoră a fost compusă de Joby Talbot („Sing”, „Sing 2”). Fabuloasele costume ale filmului au fost create de magiciana Lindy Hemming („Femeia Fantastică”, „Cavalerul negru”, „Harry Potter și Camera Secretelor”), recompensată cu un Oscar pentru „Topsy-Turvy” și nominalizată la numeroase premii de-a lungul carierei.

Și, din nou, dulciuri savuroase

Timothée Chalamet s-a îmbolnăvit de mai multe ori în timpul producției, din cauza cantității mari de ciocolată și de bomboane pe care a trebuit să mănânce la filmări. De altfel, regizorul Paul King, care s-a îngrășat cu peste douăzeci de kilograme din cauza cantității considerabile de ciocolată disponibilă pe platoul de filmare, a spus: „Este un miracol că Timothée s-a menținut atât de subțire și de frumos după acest film”. Regizorul a explicat: „Aveam un ciocolatier incredibil, care a făcut niște preparate extraordinare, așa că le-am gustat pe toate. Aveau un gust mult mai bun decât ar fi trebuit. Chiar dacă actorii se pricep de minune să pretindă că ceva e gustos, miracolul a fost, de data asta, că dulciurile erau la fel de savuroase pe cât arătau”.

O: Wonka, coproducție, 2023 R: Paul King D: Timothée Chalamet, Hugh Grant, Olivia Colman, Rowan Atkinson, Sally Hawkins, Jim Carter, Natasha Rothwell, Calah Lane, Keegan-Michael Key

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton