Modifica setarile cookie
Homepage  / Filme Online

Topul filmelor cu cele mai multe premii Oscar

de Roxana Mirea,

Premiile Oscar 2024 vor fi decernate în acest weekend, la Dolby Theatre din Hollywood. Fanii așteaptă cu mare nerăbdare să afle care sunt marii câștigători, dar, până atunci, să facem o trecere în revistă a filmelor cu cele mai multe premii Oscar câștigate. „Everything Everywhere All at Once” a câștigat în stil mare la ediția de anul trecut, cucerind 7 trofee din 11 nominalizări. Iată care este topul filmelor cu cele mai multe premii Oscar. 

Filmele cu cele mai multe premii Oscar câștigate

Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui / Lord of the Rings: The Return of the King 

Filmul care încheie trilogia lui Peter Jackson bazată pe romanele lui J.R.R. Tolkien a obținut cele mai multe trofee dintre toate filmele din secolul XXI. Filmul din 2003 a câștigat toate cele 11 nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film, regizor, scenariu adaptat, montaj, decorar, costume, machiaj, coloană sonoră originală, cântec original, mixaj de sunet și efecte vizuale, potrivit Variety.

Titanic  

Povestea unei povești de dragoste sfâșiată de soarta vasului Titanic, acest clasic al lui James Cameron din 1997, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale, a egalat recordul de 11 premii Oscar, câștigând premiile pentru cel mai bun film, regie, cinematografie, scenografie, decoruri, costume, montaj, coloană sonoră, cântec, sunet, editare efecte sonore și efecte vizuale. 

Poveste din cartierul de vest / West Side Story  

Acest film clasic din 1961, cu Rita Moreno, prezintă povestea clasică „Romeo și Julieta” prin prisma modernizării orașului New York. A primit 10 premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, actor în rol secundar, actriță în rol secundar, cinematografie (color), decor (color), costume (color), montaj, coloană sonoră și sunet. 

Pacientul englez / The English Patient  

Un supraviețuitor al unui accident de avion din Al Doilea Război Mondial începe să aibă flashback-uri care scot la iveală o relație amoroasă, în timp ce este îngrijit de o tânără asistentă. Filmul de dragoste din 1996, regizat de Anthony Minghella, a obținut nouă premii pentru cel mai bun film, regizor, actriță în rol secundar, cinematografie, decoruri, costume, montaj, coloană sonoră și muzică. 

Ultimul împărat / The Last Emperor  

Filmul din 1987 regizat de Bernardo Bertolucci spune povestea ultimului împărat al Chinei și a obținut toate cele nouă nominalizări pentru cel mai bun film, regizor, scenariu adaptat, cinematografie, decoruri, costume, montaj, muzică și sunet. 

My Fair Lady  

Clasicul muzical spune povestea unui profesor arogant care crede că poate transforma o fată din clasa muncitoare într-un membru al înaltei societăți. Acest film al lui George Cukor din 1964 a câștigat opt premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, actor, cinematografie (color), decor (color), costume (color) partitură și sunet. 

Pe aripile vântului / Gone With the Wind  

„Pe aripile vântului” prezintă o poveste de dragoste pasională între o frumoasă sudistă și un fugar de blocadă, care are loc în timpul Războiului Civil și în perioada Reconstrucției. Filmul din 1939 a fost întâmpinat cu controverse pentru reprezentările inexacte ale sclaviei, deși a primit opt premii Oscar la vremea sa pentru cel mai bun film, regizor, actriță, actriță în rol secundar, scenariu, cinematografie (color), regie artistică și montaj, precum și un Oscar onorific pentru realizările lui William Cameron Menzies în utilizarea culorilor și premiul pentru realizări tehnice. 

Shakespeare îndrăgostit / Shakespeare in Love 

Confruntat cu blocajul scriitorilor și falit, un tânăr William Shakespeare întâlnește muza care îi va inspira cea mai mare operă a sa în filmul lui John Madden din 1998, cu Gwyneth Paltrow și Ralph Fienees. „Shakespeare in Love” a luat acasă șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, actriță, actriță în rol secundar, scenariu, decor, costume și coloană sonoră. 

Lista lui Schindler / Schindler’s List  

Fiind martor la terorizarea forței de muncă evreiești de către naziști în Polonia ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, industriașul Oskar Schindler trebuie să ia o decizie în care sunt în joc viețile oamenilor. Filmul lui Steven Spielberg din 1993 a câștigat șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, scenariu, cinematografie, decor, montaj și coloană sonoră. 

Cel care dansează cu lupii / Dances With Wolves  

Debutul regizoral al lui Kevin Costner spune povestea locotenentului John Dunbar, un soldat al Uniunii care se transferă într-un avanpost îndepărtat în timpul Războiului Civil și dezvoltă o relație tot mai strânsă cu tribul Sioux din apropiere. Westernul din 1990 a câștigat șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, scenariu, cinematografie, sunet, montaj și coloană sonoră. 

Everything Everywhere All at Once 

După ce a adunat cele mai multe trofee la ceremoniile anterioare de decernare a premiilor, filmul „Everything Everywhere All at Once”, regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert, a măturat premiile Oscar 2023 cu șapte victorii, pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță, cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj și scenariu original. 

Ben-Hur 

„Ben-Hur” din 1959 a câștigat 11 premii Oscar, pentru cel mai bun film, regizor, actor, actor în rol secundar, cinematografie (color), decor (color), costume (color), montaj, coloană sonoră, sunet și efecte speciale. 

Gigi 

Musicalul lui Vincente Minnelli a obținut nouă premii pentru cele nouă nominalizări, printre care cel mai bun film, regizor, scenariu adaptat, cinematografie (color), decor, costume, montaj, coloană sonoră și cântec original. 

Vagabondul milionar / Slumdog Millionaire 

„Vagabondul milionar” a obținut opt premii pentru cel mai bun film, regie, scenariu adaptat, cinematografie, montaj, coloană sonoră, cântec și mixaj de sunet. 

Amadeus 

Filmul din 1984 a câștigat opt premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, actor, scenariu adaptat, decoruri, costume, sunet și machiaj. 

Gandhi 

Acest film din 1982 regizat de Richard Attenborough a obținut opt premii pentru cel mai bun film, regizor, actor, scenariu original, cinematografie, decor, costume și montaj. 

Cabaret 

„Cabaret” a luat opt Oscaruri pentru regie, actriță, actor în rol secundar, decoruri, montaj, coloană sonoră și muzică. 

Pe chei / On the Waterfront 

Filmul din 1954 a obținut 8 premii pentru cel mai bun film, regizor, actor, actriță în rol secundar, scenariu, cinematografie (alb-negru), decor (alb-negru) și montaj. 

De aici în eternitate / From Here to Eternity 

Filmul a câștigat opt premii Oscar pentru cel mai bun film, regizor, actor în rol secundar, actriță în rol secundar, scenariu, cinematografie (alb-negru), montaj și sunet. 

Gravity 

„Gravity” a câștigat șapte premii Oscar pentru regie, cinematografie, montaj, coloană sonoră, editare de sunet, mixaj de sunet și efecte vizuale. 

Departe de Africa / Out of Africa  

„Out of Africa” (1985) prezintă o Kenia colonială din anii 1900 în care o proprietară daneză de plantație, interpretată de Meryl Streep, se îndrăgostește de un vânător, interpretat de Robert Redford. Această amplă poveste de dragoste a lui Sydney Pollack a primit șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, regie, scenariu, cinematografie, decor, sunet și coloană sonoră. 

Cacealmaua / The Sting 

Filmul lui George Roy Hill a primit șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, regie, scenariu, decor, costume, montaj și coloană sonoră. 

Patton 

George C. Scott joacă în filmul biografic din 1970 despre controversatul general american George S. Patton din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul a primit șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, actor, regizor, scenariu, decor, sunet și montaj. 

Lawrence al Arabiei / Lawrence of Arabia  

Primind șapte premii Oscar, filmul a câștigat premiile pentru cea mai bună imagine, regie, cinematografie (color), decoruri (color), sunet, montaj și coloană sonoră. 

Podul de pe râul Kwai / The Bridge on the River Kwai  

Filmul lui David Lean a primit șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, actor, regizor, scenariu, cinematografie, montaj și coloană sonoră. 

Cei mai frumoși ani ai vieții noastre / The Best Years of Our Lives  

Filmul a câștigat șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, actor, actor în rol secundar, regizor, scenariu, montaj și coloană sonoră, precum și un premiu onorific pentru Harold Russell. 

Pe drumul meu / Going My Way  

„Going My Way” a primit șapte premii Oscar pentru cel mai bun film, actor, actor în rol secundar, regizor, scriere (poveste originală), scriere (scenariu) și cântec. 

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te