Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Topul celor mai mari comunități de români din diaspora. Milioane de cetățeni români își creează comunități de mărimea unor orașe peste hotare 

de Redactia Tvmania

Ultimele decenii au fost martore unui exod rar întâlnit pentru o țară care nu se află în calea vreunui pericol iminent precum condițiile dure de mediu sau războiul: milioane de români au decis să emigreze, de multe ori împreună cu întreaga familie, în afara granițelor României. Singurul stat cu mai mulți emigranți decât țara noastră a fost Siria, oamenii de acolo plecând din cauza războiului sângeros care a făcut traiul de zi cu zi imposibil. 

Care sunt motivele care au dus la acest rezultat impresionant? Fiecare român are un top personal, dar printre cele mai des întâlnite răspunsuri sunt lipsa locurilor de muncă și neîncrederea în sistemele de educație și sănătate din țara noastră. 

Inevitabil, românii din toate colțurile planetei s-au unit la nivel regional și au creat comunități prospere în care traiul greu departe de casă este îndulcit de comunicarea cu semenii lor. Problemele mici își găsesc rezolvarea cu ajutorul comunității, iar problemele mari pot fi rezolvate rapid cu ajutorul unui avocat pentru românii din diaspora. Indiferent de situație, românii de peste hotare apelează cu încredere la alți români atunci când au nevoie de ajutor. 

Sunt peste 5,7 milioane de români plecați în afara țării. Astfel, în acest moment putem regăsi zone pe glob unde grupurile de români au depășit deja un milion de cetățeni. Printre cele mai mari comunități de români din diaspora se numără următoarele: 

  1. Italia – 1,1 milioane de români 

Italia a atras mulți români de-a lungul timpului datorită limbii italiene, aceasta fiind o limbă ușor de învățat pentru cetățenii vorbitori de limba română. Mulți cetățeni din țara noastră au reușit să se integreze excelent în diferite colțuri ale Italiei, ajungând să comunice fluent cu vecinii și colegii de serviciu în doar câteva luni de la emigrare. 

  1. Spania – 900.000 de cetățeni români

Spania este o țară cu limbă de origine latină și, la fel ca în cazul Italiei, a reprezentat o oportunitate excelentă pentru românii care au asimilat limba spaniolă foarte ușor. Stilul de viață liniștit și sistemul de sănătate foarte bine pus la punct au fost, de asemenea, argumente foarte importante pentru românii care au decis să își ia viața de la zero în Peninsula Iberică. 

  1. Germania – 680.000 de cetățeni români

Germania nu este o țară foarte prietenoasă pentru imigranți, dar a fost foarte populară pentru cetățenii români cu profesii tehnice. Aceștia au găsit pe meleaguri germane locuri de muncă bine plătite, respect pentru profesie și un sistem de educație performant pentru cei mici. Foarte mulți români au decis să își înscrie copiii la școli din Germania și nu numai. 

  1. Marea Britanie – 540.000 de cetățeni români

Limba engleză este cea mai vorbită limbă de circulație internațională, acest lucru fiind foarte important pentru tineri. Aceștia au emigrat pentru că erau familiarizați cu limba engleză, dar și pentru prestigiul universităților din Marea Britanie, mulți fiind inițial studenți înainte de a se muta definitiv în Anglia, Scoția sau Irlanda. 

Chiar dacă au plecat peste hotare în urmă cu mulți ani, românii din diaspora reprezintă aproape o ”multinațională” în țara noastră. Aceștia au trimis rudelor rămase în România peste 4 miliarde de euro doar în anul 2022. Acești bani intră în economia țării și ajută la progresul societății. Cei mai mulți bani au venit de la românii plecați în Marea Britanie, urmați de comunitatea din Germania. 

În ciuda credinței generale conform căreia doar românii fără școală pleacă peste hotare pentru a face munci necalificate, aproape 25% dintre cetățenii din diaspora sunt foarte educați. Se pare că există o distribuție a oamenilor în funcție de nivelul de educație, cei mai puțin școliți preferând să meargă în țările cu o limbă apropiată de română. Cei mai mulți dintre românii absolvenți de învățământ superior au preferat să emigreze în țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Germania și Marea Britanie. 

Indiferent de nivelul de școlarizare și preferințe personale, românii plecați peste hotare sunt o comunitate de 2 ori mai mare decât Bucureștiul. Chiar dacă aceștia au decis să se mute din România, legătura lor cu țara nu poate fi ruptă atât de ușor. Fie că vorbim despre vizitele cel puțin anuale la rudele rămase în țară, de intenția de a reveni acasă după vârsta pensionării sau despre aspectul financiar, diaspora va fi mereu o extensie a României mai degrabă decât o bucată ruptă din țara noastră. 

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te