Homepage  / Filme Online

15 filme românești pe care să nu le ratezi. Unde le poți vedea

15 filme românești pe care să nu le ratezi. Unde le poți vedea

de Andra Stana,

În ultimii ani, platformele de streaming, atât Netflix, cât și HBO GO, au inclus în portofoliul lor tot mai multe filme românești. De-a lungul timpului, peliculele regizate de români au devenit apreciate de publicul din lumea întreagă. Iată ce filme, vechi și noi, pe care nu trebuie să ratezi!

Top 5 filme clasice românești

Filantropica (2002)

După pelicule precum „Asfalt Tango”, în 1996,  şi „Dolce farniente”, în 1999, regizorul Nae Caranfil a lansat, în 2002, o nouă producţie, „Filantropica”.

Povestea e una autentic românească, cu caractere bine conturate. Profesorul Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu) e îndrăgostit de Diana (Viorica Vodă), o tânără de 20 de ani. În căutarea unei surse de venit consistente, Ovidiu e luat sub aripa tartorului cerşetorimii bucureştene (Gh. Dinică). O dată intrat în această „afacere” Ovidiu se vede „însurat” peste noapte cu Miruna (Mara Nicolescu) şi, împreună, cei doi se dau drept un cuplu nevoiaş.

https://www.youtube.com/watch?v=YjgEOwA-0LE

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)

Anul 1987. În ultimii ani ai regimului Ceaușescu, două prietene, studente care împart aceeași cameră la cămin, trec printr-o dramă cumplită în momentul în care una dintre ele rămâne însărcinată.

Avortul fiind ilegal pe vremea lui Ceaușescu, fetele se gândesc să închirieze o cameră la un hotel și, cu ajutorul domnului Bebe (Vlad Ivanov), să încerce să rezolve problema. Însă acesta vrea plata “în natură”.

Povestea tabu despre ilegalitatea de a face avort în timpul comunismului a fost primul lungmetraj românesc laureat cu cel mai mare premiu la Cannes, Palme D`or, şi a fost, totodată, cel mai premiat film al anului 2007. Regizorul Cristian Mungiu a obţinut cu „4,3,2” nu mai puţin de cinci trofee la Cannes, la European Film Awards şi la San Sebastián. Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

Nea Mărin miliardar (1979)

„Nea Mărin miliardar” este una dintre cele mai apreciate comedii româneşti, cu o intrigă şi o distribuţie demne de orice producţie de succes.

Amza Pellea este nea Mărin, un oltean isteţ, vorbăreţ şi plin de umor care pleacă spre litoral să-şi viziteze un nepot, pe Sucă (Sebastian Papaiani). La hotelul unde lucrează acesta din urmă, este cazat şi un miliardar american, Mr. Juvet, care seamănă perfect cu nea Mărin.

https://www.youtube.com/watch?v=LGgXCa2LqqI

Moartea domnului Lăzărescu (2005)

Amuzant, pasional şi tulburător de trist, filmul lui Cristi Puiu, despre umilinţa unui bătrân în spitalele româneşti, a readus în atenţia Cannes-ului filmul românesc. În 2005 pelicula obţine popularitatea festivalurilor şi patru premii la Cannes, Chicago şi la Festivalul de la Namur.

Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

A fost sau n-a fost? (2006)

La mai bine de 20 de ani de la evenimentele din ’89, un grup de persoane aparent senile încă mai caută un răspuns la această întrebare. O comedie excepţională plină de dramatism în regia lui Corneliu Porumboiu şi recompensată în 2006 cu Caméra d’Or. Filmul se regăsește și pe lista de filme pe care le puteți urmări online, pe Netflix.

Top 5 filme românești pe Netflix

Soldații. Poveste din Ferentari

Filmul regizat de Ioana Mladenovic, după romanul cu același nume scris de Adrian Șchiop, spune povestea lui Adi, un antropolog părăsit de iubita lui, care se mută în cartierul Ferentari din București. Acolo, vrea să documenteze un doctorat despre manele și îl cunoaște și începe o relație romantică cu Alberto, un fost pușcăriaș.

Pelicula, lansată în anul 2017, a fost nominalizată la Premiile Gopo și la mai multe festivaluri internaționale: Hamburg, San Sebastian, Istanbul, TIFF, Trieste și Tromso. „Soldații. Poveste din Ferentari” este disponibil pe Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=WuMW679lnNE

Moromeții 2

Ecranizarea romanului scris de Marin Preda, lansată 2018, urmăresc povestea lui Ilie Moromete, țăran din Siliștea Gumești, și a familiei sale, după Al Doilea Război Mondial. Rolul principal este interpretat de Horațiu Mălăele.

„Moromeții 2” poate fi urmărit pe Netflix.

Coborâm la prima

Un metrou se blochează între stații în dimineața după incendiul de la Colectiv. Filmul urmărește reacțiile și interacțiunile dintre călătorii provenind din diferite medii sociale și culturale, arătând că „suntem străini până când cineva ne aduce împreună”. La finalul călătoriei, fiecare iese din vagon schimbat. Un film lansat în anul 2018, cu Bebe Cotimanis, Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Emilian Oprea. 

Touch Me Not / Nu mă atinge-mă

Câștigător al premiului Ursul de Aur la Berlinale, în 2018, filmul regizat de Adina Pintilie este o cercetare despre intimitate. Pelicula urmărește călătoriile emoționale ale unui regizor și ale personajelor sale.

Balanța – The Oak

Nela (Maia Morgentern), fiica unui fost colonel de Securitate, se mută în provincie, după moartea tatălui ei, și îl cunoaște pe Mitică (Răzvan Vasilescu), un medic la spitalul local plin de visuri și optimism. Filmul lui Lucian Pintiliea avut premiera în 1992 și a fost relansat în format 4K, în 2020.  „Balanța” / „The Oak”poate fi văzut pe Netflix.

Top 5 filme românești pe HBO Go

Colectiv

Numit documentarul european al anului, la Premiile Academiei Europene de Film, documentarul „Colectiv” regizat de Alexander Nanău arată schimbarea societății românești, după incendiul din clubul Colectiv din 2015.

Filmul documentar a primit recenzii pozitive pe plan internațional, la festivaluri renumite, la Toronto și Veneția, iar revista Rolling Stone l-a desemnat cel mai bun film al anului 2020. „Colectiv” a fost propus la două secțiuni ale Premiilor Oscar: cel mai bun documentar și cel mai bun lungmetraj străin. În final, a rămas cu cele două nominalizări.

„Colectiv” este disponibil pe HBO GO.

Acasă – My Home

Filmul realizat de Radu Ciorniciuc spune povestea familiei Enache, care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată: Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul a urmărit viața familiei.

Filmul „Acasă” a fost premiat la Festivalul Sundance, la începutul anului 2020. „Acasă. My Home” poate fi văzut pe HBO GO. 

Câini

Filmul regizat de Bogdan Mirică îi are în distribuție pe Dragoș Bucur, Gherghe Visu și Vlad Ivanov. Pelicula a fost lansată în anul 2016.

Pelicula, pe care o puteți urmări pe HBO Go, spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din România rurală. Aici vrea să vândă pământul moștenit de la bunicul lui care a murit de curând. Aici Roman este expus la o serie de evenimente bizare și descoperă că bunicul lui era un mafiot local. Ca să vândă pământul, Roman trebuie să se confrunte cu „oamenii” bunicului, conduși de Samir. Între timp, Hogas, polițistul local, investighează cazul găsirii unui picior tăiat, dar, de fapt, el vrea să se răzbune cu orice preț pe Samir, inamicul lui de o viață.

Holy Father

Regizorul Andrei și iubita lui, Paula, află că vor deveni părinți. În timp ce viitoarea mamă se chinuie cu modele nu tocmai merituoase în propriul ei cămin distrus, viitorul tată trebuie să se împace cu propriul său tată, demult dispărut, care acum e călugăr pe muntele Atos. Vizitele lui Andrei la mânăstire încearcă să rezolve misterul plecării tatălui său când Andrei avea doar șase ani. Oare asta e cheia învățării cum să devină tatăl pe care nu l-a avut niciodată? Între timp, pe măsură ce sarcina avansează, căutarea răspunsurilor și reconcilierii fac loc pentru ceva mult mai semnificativ: sosirea unei fetițe frumoase.

Documentarul regizat de Andrei Dăscălescu a fost lansat în 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=g4KEo4nVwQg

Cinema, mon amour

Filmul de la HBO Go prezintă povestea lui Victor Purice, manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Aceștia luptă pentru a păstra deschis cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț. Cum a trăit „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să aducă înapoi zilele de glorie, dar se chinuie să țină pasul cu noua realitate. Seamănă cu lupta lui Don Quijote, această încercare a sa de a păstra o sală pentru care nu primește ajutor din partea statului. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de 8 ani, el refuză să li se alăture deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Victor e convins că dacă ar pleca, cinematograful ar avea același destin ca majoritatea cinematografelor din România.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton