Clasamentul a fost realizat în așa fel încât să rezulte un buget orientativ pentru un singur episod. Aveți mai jos lista cu cele mai scumpe 10 seriale din istorie.
-
„The Get Down” (2016)
Cost pe episod: în jur de 8 milioane de dolari.
Teoretic, serialul muzical „The Get Down” ar fi trebuit să coste mai ieftin. Netflix se gândise la un buget de aproximativ 7 milioane de dolari pe episod. Dar socoteala de la casa de producție nu s-a potrivit cu cea a lui Baz Luhrmann (co-creator al serialului alături de Stephen Adly Guirgis), un mare specialist în depășirile de buget.
-
„Urzeala tronurilor”, „Game of Thrones” (2011-2019), și „Westworld” (2016-2020)
Cost pe episod: în jur de 8,5 milioane de dolari.
Cele două superproducții ale HBO-ului au fost aproape la fel de scumpe. Diferența e că „Urzeala tronurilor” avea un buget de 7 milioane de dolari la lansare, apoi a început să depășească 10 milioane, pentru ca la final să ajungă la 15 milioane de dolari pentru fiecare episod al ultimului sezon. Asta în timp ce „Westworld” a demarat cu 8,5 milioane de dolari pe episod și 25 milioane de dolari numai pentru pilot!
-
„Vinil”, „Vinyl” (2016)
Cost pe episod: 8,7 milioane de dolari.
Numai pilotul, de peste două ore, al serialului realizat de Martin Scorsese pentru HBO a costat el singur 30 de milioane de dolari! Nici următoarele episoade nu au fost cu mult mai ieftine. Costume, decoruri, actori, drepturi muzicale… au făcut tot ceea ce trebuia să facă pentru o reconstituire fidelă a anilor ’70. Și… a fost un eșec usturător!
-
„Roma”, „Rome” (2005-2007), „Marco Polo” (2014-2016) și „Sense8” (2015–2018)
Cost pe episod: 9 milioane de dolari.
„Marco Polo” nu este nici pe departe cel mai iubit serial de pe platforma Netflix, dar este unul dintre cele mai costisitoare. Efectele speciale, decorurile și numărul mare de figuranți nu cresc pe platourile de filmare. Cât despre „Roma”, HBO a filmat între Italia și Bulgaria, iar construirea decorurilor nu a fost una ieftină. Tocmai din cauza bugetului prea mare nu a mai obținut niciodată aprobarea pentru cel de-al treilea sezon. Cât despre „Sense8”: „Dacă audiențele nu justifică bugetul serialului, trebuie să-i puneți capăt”, a declarat în 2018 Cindy Holland, vicepreședinte Netflix.
-
„Prietenii tăi”, „Friends” (1994-2004)
Cost pe episod: 10 milioane de dolari.
Ca să facem o comparație, cu bugetul unui singur episod din „Friends” se pot face trei episoade din „Breaking Bad”! Celebrul sitcom a devenit din ce în ce mai scump de-a lungul timpului, pe măsură ce succesul era din ce în ce mai mare, ceea ce le-a permis celor șase actori din rolurile principale să ceară salarii din ce în ce mai mari… Avalanșa de măriri a făcut ca în ultimele sezoane fiecare actor să primească suma modică de un milion de dolari pentru un episod. Drept urmare 6 milioane de dolari nu erau decât pentru distribuție!
-
„Camarazi de război”, „Band of Brothers” (2001)
Cost pe episod: 12,5 milioane de dolari.
Cu Steven Spielberg și Tom Hanks la butoane, HBO nu s-a zgârcit cu bugetul serialului său, a cărui acțiune se derulează în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
„Spitalul de urgenţă”, „ER” (1994-2009)
Cost pe episod: 13 milioane de dolari.
Între 1997 și 1999, în culmea succesului, serialul medical „Spitalul de urgenţă” a ajuns la un buget în jur de 13 milioane de dolari pentru un singur episod. Era perioada în care George Clooney devenea vedetă. Dar după plecarea acestuia și a altor actori din distribuție, bugetul a „căzut” la 7 milioane pe episod.
-
„The Crown” (2016-2020)
Cost pe episod: 14 milioane de dolari.
Netflix nu s-a uitat la bani când a fost vorba să refacă ultimii 25 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, iar serialul „The Crown” a intrat în top 5 al celor mai scumpe seriale din toate timpurile.
-
„The Mandalorian” (2019-2020)
Cost pe episod: în jur de 15 milioane de dolari.
Pentru „The Mandalorian”, trofeul din vitrina platformei Disney+, producătorii au deschis punga pe măsura ambiției și au asigurat un buget de 120 de milioane de dolari pentru fiecare sezon. Și se pare că a fost o decizie bună având în vedere marele succes al serialului.
-
„Pacific”, „The Pacific” (2010)
Cost pe episod: 20 milioane de dolari.
Inițial, când s-a născut ideea unei continuări la „Camarazi de război”, „Band of Brothers” (2001), costurile ar fi trebuit să fie similare cu ale originalului. Dar bugetul a tot crescut… până a ajuns la un record.