; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Chaplinjpg

Telespectatorii TVR 2 pot viziona pe 23 octombrie la „Telecinematecă”, cinci dintre cele mai reuşite scurtmetraje ale lui Charlie Chaplin

22 October 2019

Miercuri, 23 octombrie, de la ora 21:00, Telecinemateca va difuza o colecţie de scurtmetraje semnate de inegalabilul Charlie Chaplin. Dacă doresc să-şi amintească de celebrul actor și regizor englez care a adus pe marele ecran personajul Charlot, telespectatorii TVR 2 pot viziona la Telecinematecă cinci dintre cele mai reuşite şi apreciate scurtmetraje de la începutul carierei sale.

1. Charlot în „Carmen' (BURLESQUE ON CARMEN-1915, Comedie) o parodie după opera lui Georges Bizet, „Carmen', în care seducătoarea ţigancă vrăjeşte un ofiţer pe nume Don Jose.
2. Charlot boxer (THE CHAMPION-1915, Comedie). Charlot îşi încearcă norocul în ringul de box şi, spre uimirea antrenorului, câştigă toate meciurile cu ajutorul unei potcoave norocoase pe care şi-o ţine în mănuşă.
3. Charlot croitor (THE COUNT-1916, Comedie). Angajat ca ucenic la un croitor, Charlot se trezeşte implicat fără voie în mascarada pusă la cale de patronul său, care pozează drept conte.
4. Viaţă de câine (A DOG’S LIFE-1918, Comedie). În timp ce hoinăreşte fără slujbă şi fără adăpost, Charlot găseşte un căţel simpatic care-i devine cel mai bun prieten şi partener de aventuri.
5. Emigrantul (THE IMMIGRANT-1917, Comedie). Pe vaporul care-l poartă spre America, un tânăr emigrant sărac este acuzat pe nedrept de furt, dar reuşeşte, în cele din urmă, să pună piciorul pe “tărâmul făgăduinţei” şi să-şi găsească şi o drăgălaşă soţie.

În 2019 s-au împlinit 130 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin. Considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX, Chaplin a scris și şi-a regizat propriile filme. Cineastul nu a vorbit despre tehnicile folosite, susținând că asta ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii, dar se ştie că Chaplin filma înainte de finalizarea scenariului și, alături de echipa sa, dezvolta ideile pe parcurs și avea grijă de acțiune și glume. De asemenea, era un regizor extrem de precis și le arăta actorilor exact cum voia el ca aceștia să joace. Era în stare să filmeze o scenă de foarte multe ori până ieșea așa cum își dorea.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare