; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Telecinemateca Astaire (2)

Telecinemateca la TVR 2: „Azur”, cu Fred Astaire, Bing Crosby şi Joan Caulfield

13 March 2014

Blockbusterul anului 1946 poate fi urmărit diseară, 13 martie, de la ora 20.10

[Not a valid template]

În regia lui Stuart Heisler, “Azur”  este o comedie muzicală despre un triunghi amoros. Dansatorul Jed Potter priveşte înapoi spre vremea când era îndrăgostit de Mary, colega lui de scenă, care la rândul ei îl iubea nebuneşte pe nestatornicul Johnny. Dar, aşa cum numai într-un film muzical se poate întâmpla, cele trei personaje principale îşi consumă pasiunile şi geloziile pe note şi în paşi de dans.

Musicalul “Azur” (“BLUE SKIES” – producţie SUA, 1946) a primit două nominalizări la Oscar în 1947, pentru cea mai bună muzică şi cel mai bun cântec original.

Filmul a fost realizat în perioada când Bing Cosby depăşise 20 de ani de când era starul numărul 1 al studiourilor Paramount. Acum, el apărea într-un film Technicolor, ceea ce anunţa, din start, un mare succes. Mai mult, în distribuţie a fost cooptat şi Fred Astaire, care declara că Azur este ultimul lui film înaintea retragerii. Întreaga producţie a stat sub semnul unui buget impresionant, cu tehnici de filmare revoluţionare la acea vreme, factori care au făcut ca filmul să aibă un succes extraordinar la public.

De altfel, acest succes l-a determinat pe Astaire să revină asupra deciziei iniţiale de a se retrage, iar scena în care el dansează în faţa propriei sale imagini multiplicate de 8 ori a fost inclusă în manualele de specialitate ca exemplu de tehnici revoluţionare în cinematografia perioadei postbelice.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare