; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Telecinemateca de la TVR 1 a programat în această seară un film eveniment Nopțile Cabiriei

Telecinemateca de la TVR 1 a programat în această seară un film-eveniment: „Nopțile Cabiriei”, regizat de Federico Fellini

20 April 2021

În această seară, TVR 1 difuzează, la ora 22.10, în cadrul consacratei rubrici Telecinemateca, filmul „Nopțile Cabiriei' (1957), unul dintre cele mai frumoase și sensibile titluri din filmografia ilustrului Federico Fellini.

În 1957, filmul s-a aflat în competiția pentru Palme d’Or și i-a adus Giuliettei Masina premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, iar în anul următor a fost recompensat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun film străin. Povestea o are ca personaj central pe Cabiria (Giulietta Masina), o prostituată de vârstă mijlocie din Roma. Nu doar ceva mai bine situată, dar mult mai idealistă decât alte femei cu ocupația ei, Cabiria speră încă să întâlnească într-o bună zi un bărbat care să o poată iubi și să-i schimbe viața. Apariția lui Oscar D’Onofrio (François Périer, unul dintre cei mai talentați și prolifici actori francezi, cu o carieră de peste șase decenii) pare să fie întâlnirea visată, iar apropierea dintre cei doi este tandră și emoționantă. Chiar și după deznodământul trist și cinic al poveștii, Cabiria refuză să creadă că lumea visurilor ei este pierdută definitiv.

Filmul se înscrie printre capodoperele lui Federico Fellini, alături de „La strada', „La dolce vita', „Amarcord' sau „Opt și jumătate'. Probabil că în nici unul dintre filmele sale inocența nu s-a înfățișat mai limpede dintre marginile sordidului decât în această istorie tragi-comică a Cabiriei, personaj unic în cinema, pe care marele critic de film Roger Ebert îl situa undeva „între vagabondul lui Chaplin și cochetăriile lui Lucille Ball'. Cu o muzică tulburătoare semnată de legendarul Nino Rota, „Nopțile Cabiriei' rămâne un titlu reper al istoriei cinemaului, care a inspirat un alt film celebru: „Sweet Charity' (1969), realizat de Bob Fosse, cu Shirley MacLaine și John McMartin în rolurile principale.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare