O întrebare de bază atunci când vine vorba de tastatură este ce tip să alegi, în funcție de nevoile tale. Principalele variante: tastaturile mecanice și cele cu membrană.
Ce este o tastatură cu membrană?
Tastaturile cu membrană au fost cele mai utilizate până acum câțiva ani și probabil că am avut cu toții una. Asta nu înseamnă că au fost singurele, deoarece și tastaturile mecanice au deja vechimea lor, dar tastaturile cu membrană au câștigat popularitate, până când a început să se facă această separare în funcție de utilizarea principală pe care urma să o dăm tastaturii.
Caracteristica principală a tastaturilor cu membrană este, redundant, membrana care activează funcția fiecărei taste. Această membrană este de obicei din silicon și este comună tuturor tastelor. Acest lucru înseamnă că tastatura are o singură membrană, pe care toate tastele o împart.
Funcționarea acestor tastaturi se învârte în jurul membranei și a posibilităților acesteia. Când apăsăm una dintre taste, comutatorul acesteia apasă membrana, care la rândul ei intră în contact cu un alt strat electrificat. În acel moment, funcția tastei este activată, ceea ce necesită un contact direct între mecanism și membrană, astfel încât va trebui să apăsăm întotdeauna tasta până la capăt, iar acest lucru condiționează durabilitatea tastaturii, cu o durată de viață cuprinsă între 5 și 10 milioane de apăsări de taste, ca regulă generală.
Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este că, împărțind o singură membrană pentru toate tastele, nu vei putea niciodată să apeși două sau mai multe taste în același timp și să le faci să execute acțiunea, acest lucru este ceea ce cunoaștem sub numele de ghosting, un lucru de care gamerii se feresc.
Ce este o tastatură mecanică?
O tastatură mecanică, ca și în cazul tastaturilor cu membrană, își datorează numele modului în care sunt acționate tastele sale. În acest caz, fiecare tastă are un comutator care este acționat individual, fără a fi nevoie de o membrană la bază care să preia apăsarea tastelor. Acest lucru înseamnă că nu va fi necesară apăsarea completă a tastei, în funcție de tipul de întrerupător pe care îl are tastatura gaming mecanică în cauză. În plus, neexistând un contact direct, uzura este mai mică, ceea ce face ca durata de viață a unei tastaturi mecanice să poată ajunge la 50 de milioane de apăsări de taste.
Alegerea unui tip de switch în funcție de utilizarea pe care o vei da tastaturii mecanice este esențială. Distanța de activare sau cursa de activare va determina viteza de deplasare atunci când te joci, deoarece aceasta definește cât de departe trebuie să apeși tasta pentru a declanșa acțiunea asociată acesteia.
Un alt avantaj al tastaturilor mecanice este anti-ghosting. Neavând o membrană comună pentru toate tastele, ci un mecanism complet individual pentru fiecare dintre ele, puteți apăsa mai multe taste în același timp fără nicio problemă, toate acțiunile vor avea loc în același timp. Acest mecanism individual influențează și precizia apăsării tastelor, pe lângă faptul că, în funcție de cursa comutatorului pe care o alegem, vom simți mai bine apăsarea tastelor și ne va oferi mai mult control. Cu cât cursa este mai mare, cu atât mai mare este senzația de apăsare a tastei.
În principiu, tastaturile cu membrană ar trebui să fie mai silențioase, dar nu este neapărat așa. În prezent, există nenumărate tipuri de switch-uri cu caracteristici diferite, astfel încât îți poți personaliza tastatura gaming mecanică cu cele care ți se potrivesc cel mai bine. Poți alege mai silențioase sau mai zgomotoase, și cu diferite senzații de apăsare a tastelor. Acestea pot fi specifice jocurilor, specifice tastaturii sau chiar hibride, pentru tot felul de utilizări.
Este posibil să fi auzit și de tastaturile optomecanice, care, în esență, funcționează într-un mod similar cu o tastatură mecanică, dar comutatoarele sau mecanismele lor sunt activate de un laser luminos, ceea ce le face incredibil de precise și rapide.
Avantaje pentru jocuri
Cu siguranță o tastatură gaming mecanică sau optomecanică este recomandată pentru jocuri din mai multe motive. Principalul este posibilitatea de personalizare a comutatorului, putând alege între diferite configurații și funcții, în funcție de jocul pe care urmează să îl joci și de cerințele acestuia. Nu vei avea nevoie de același lucru pentru un shooter și pentru un MMO, iar cu o tastatură mecanică poți folosi diferite configurații. Pe de altă parte, durata de viață a acesteia este de până la 50 de milioane de apăsări de taste. Până la urmă, acțiunile de gaming pe PC sunt dispuse pe câteva taste, pe care le folosim mult mai mult decât restul tastaturii, așa că putem apăsa o tastă de mult mai multe ori atunci când jucăm decât atunci când scriem.
Precizia joacă, de asemenea, un rol important în alegerea unei tastaturi mecanice pentru jocuri, în special în anumite jocuri, cum ar fi cele de tip shooter. În plus, viteza de activare poate face diferența între victorie și înfrângere. Și apoi, ca un bonus, există opțiunile de configurare și iluminarea RGB, care este de obicei caracteristică acestui tip de tastatură. Nu îți va afecta jocul, desigur, dar adaugă personalitate configurației, trebuie să recunoaștem.
Nu uita, evident, nici de scaun gaming, microfon de gaming, mouse gaming, căști și chiar o pereche de boxe portabile, pentru a avea kit-ul de gamer complet. Dacă la primele (scaun, mouse, căști, microfon gaming) este clară utilizarea lor, de ce ai avea nevoie de boxe portabile? Nimic nu e mai „imersiv” decât o sesiune de jocuri cu volumul ridicat, cu sunetul din boxe portabile gaming învăluindu-ne din toate direcțiile, ca și cum am fi acolo, în joc.