Difuzat în premieră în data de 7 iunie, de la ora 20:00, documentarul de două ore deschide SĂPTĂMÂNA DINOZAURILOR, care include premierele Dinozauri până la moarte, T. Rex supraviețuitorul, Mai mare decât T. rex și documentarul special de două ore Top 10 monștri.
Cu ochii de mărimea unui grepfrut, colți lungi de 30 de centimetri și un stomac suficient de mare încât să digere un copil de patru ani, modelul T. rex este copia fidelă a realității, pe dinăuntru și pe dinafară.
În eforturile lor de a studia, radiografia și scana uriașul T. rex, experții se confruntă cu câteva surprize (cum ar fi mirosul apăsător fabricat pentru măruntaiele sale) pe măsură ce taie oase și mușchi, caută prin bălți de sânge în interiorul animalului pentru a stabili cum a trăit și cum a murit această creatură acum 65 de milioane de ani.
Chirurgul veterinar Luke Gamble, specialist în medicina animalelor mari, conduce un grup de paleontologi, între care dr. Tori Herridge, dr. Steve Brusatte și Matthew T. Mossbrucker. Folosind instrumente de mărimi industrial, autopsia efectuată de ei este cât se poate de realistă în toate momentele sale.
Dr. Tori Herridge, care a realizat anterior o autopsie pe un mamut lânos din epoca de gheață, a afirmat că ”șansa de a folosi dovezi paleontologice și de a le transforma în ceva tangibil în lumea reală, în ceva ce poate fi ușor de recunoscut de oricine, fără cunoștințe de expert, este cu adevărat special. Nu vreau să dezvălui prea multe, dar unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am aflat este că mărimea inimii lui T. rex nu era de 1% din mărimea corpului său așa cum este caracteristic mamiferelor și păsărilor, era chiar mai mică decât ne-am imaginat. O inimă mai mare nu ar fi încăput în cavitatea pieptului. Iar pentru a afla asta, a trebuit să mă scufund practic în cutia sa toracică și să-mi mânjesc brațele de sânge de sus până jos!”
Pe alocuri asemănător unui film de groază cu monștri, dar în totalitate documentar științific, T. rex la autopsie va captiva în egală măsură viitorii dar și vechii îndrăgostiți de dinozauri. Documentarul deschide o săptămână cu și despre dinozauri, care mai cuprinde:
Top 10 monștri – 8 iunie ora 20:00
Înainte ca omul să domine planeta, aceasta era tărâmul giganților. În acest documentar revelator, examinăm care au fost cele mai mari creaturi care au străbătut planeta și descoperim secretele acestor specii supradimensionate. De la păsări cu o anvergură a aripilor asemănătoare unui avion la dinozauri care puteau rivaliza cu un Boeing 737, realizăm topul primelor zece cele mai mari și mai impresionante exemplare, apelând la uluitoarea tehnică CGI. Analizăm modurile unice în care aceste specii s-au adaptat pentru a supraviețui și a se dezvolta, cercetând oasele de dinozaur cel mai recent dezgropate, mult mai mari decât se știa anterior, dar și tehnicile de zbor ale unei păsări gigant de șapte metri înălțime. Pregătește-te pentru topul celor mai înfricoșători uriași ce au trăit vreodată pe Terra.
Mai mare decât T. rex – 9 iunie ora 20:00
Este cel mai mare vânător care a umblat vreodată pe Terra. Colți extrem de ascuțiți… maxilare lungi de un metru… gheare în formă de seceră. Și dacă te gândeai că ne referim la T. rex… mai gândește-te. Protagonistul este Spinosaurus. Proporțiile sale uriașe – și creasta de doi metri de pe spinare – fac din Spinosaurus una dintre cele mai bizare creaturi descoperite vreodată. Un nou schelet a fost descoperit în deșertul Sahara, toate dovezile indicând că ar fi vorba despre un Spinosaurus, iar paleontologii Paul Sereno și Nizar Ibrahim se grăbesc să-l prezinte lumii. Fotografii și desene de arhivă sunt comparate cu tomografiile computerizate ale oaselor pentru a face din Spinosaurus primul dinozaur de pradă în mărime reală, reconstituit după un model digital. Și nu este unul oarecare, ci unul demn de record. Noile date confirmă că acesta a fost nu numai cel mai mare carnivor ce a trăit vreodată pe planetă – 15 metri lungime, cu 15% mai lung decât cel mai mare Tyrannosaurus – dar era și o specie amfibie, singurul dinozaur care intra și în apă descoperit până acum. Știință de ultimă oră. Aventuri africane. Războaie globale. Naziști. Fosile clandestine. Toate acestea se îmbină într-o saga incredibilă în care readucem la viață una dintre cele mai misterioase creaturi ce au pășit vreodată pe această planetă.
T. rex supraviețuitorul – 10 iunie ora 20:00
Tyrannosaurus rex, celebrul rege al dinozaurilor, a fost un animal de pradă excepțional în vremurile sale. Echipat cu gheare înfricoșătoare, era practic de neatacat. Însă noi fosile scot la lumină faptul că viața lui T. rex și a rudelor sale era brutală. Fosilele sunt examinate prin tehnici de ultimă generație pentru a se descoperi sursa rănilor: să fie provenite în urma unor tentative de vânătoare eșuate sau a unor lupte titanice în care colții lui T. rex s-au înfipt adânc în carnea adversarilor? Cercetătorii caută răspunsul.
Dinozauri până la moarte – 11 iunie ora 20:00
O fosilă cunoscută ca “dinozaurii în duel” înfățișează vânătorul și prada încleștați în lupta finală. O fosilă impresionantă și, în același timp, subiectul unei dezbateri controversate; dovedește aceasta existența unei noi specii de tiranozaur? Ar putea fi dovada că a existat cândva un tiran pitic – Nanotyrannus. În analiza dovezilor pro și contra existenței acestui nou vânător, se conturează imaginea unui dinozaur cu totul diferit, adus la viață de uimitoarea tehnică CGI.