; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

The Sound of Music 1965

„Sunetul muzicii” la ceas aniversar. Pelicula a împlinit 52 de ani

02 March 2017

„Sunetul muzicii' a fost un hit în întreaga lume la lansarea în cinematografe, în 1965. 50 de ani mai târziu, în 2015, Julie Andrews şi Christopher Plummer au sărbătorit filmul care le-a sudat prietenia.

În 1965, „Sunetul muzicii' – adaptarea muzicalului omonim de pe Boadway din 1959 – a fost un hit la box-office (în ciuda cronicilor slăbuţe) în fiecare ţară în care a fost lansat (în SUA a rulat la cinema patru ani şi jumătate şi a câştigat 5 Premii Oscar). Cu excepţia Austriei, unde a fost difuzat doar trei săptămâni la cinema, iar pe micile ecrane a apărut abia în 2000.

Pelicula atrage anual hoarde de turişti la Salzburg, unde a avut loc mare parte a filmărilor, dar localnicii urăsc subiectul sensibil (prezintă un moment dureros din istoria ţării) şi americanizarea poveştii (melodia „tradiţională' „Edelweiss', de exemplu, e o invenţie).

Scenariul are la bază cartea Mariei von Trapp (care a murit în 1987, la 82 de ani) şi povestea ei reală. În 1938, tânăra Maria (Julie Andrews în film) lasă mănăstirea pentru a deveni guvernanta celor şapte copii năzdrăvani ai ofiţerului văduv Georg von Trapp (Christopher Plummer). Cei doi se îndrăgostesc şi fug de nazişti prin munţi, în Elveţia.

 

Reuniune cu ocazia aniversării a 50 de ani

 

Cu ocazia aniversării a jumătate de secol de la lansarea unuia dintre cele mai iubite muzicaluri din istorie (care va fi lansat din nou la cinema, în America), revista „Vanity Fair' i-a adus laolaltă pe protagoniştii Julie Andrews (81 de ani) şi Christopher Plummer (87 de ani). Cei doi actori au povestit cum au pus bazele unei prietenii solide la filmări.

„El era ditamai actorul şi nu mă gândeam decât că n-o să pot să-l egalez. Dar ne-am distrat de minune. Nu ne-am certat niciodată', îşi aminteşte actriţa, care e, la fel ca Plummer, pasionată de muzică: Andrews nu mai cântă din 1997, când a avut o operaţie, iar actorul a studiat pianul clasic în copilărie.

Julie Andrews şi Christopher Plummer au mai apărut împreună în filmul „Pe lacul auriu' (2001), iar un an mai târziu în spectacolul „A Royal Christmas' (prin SUA şi Canada).

 

Un film de modă veche, pentru toată lumea

 

Se ştie că Plummer n-a fost deloc încântat de „Sunetul muzicii': la acea vreme, avea 34 de ani, era aclamat pe scena teatrală şi a acceptat rolul pentru că se pregătea să-l interpreteze pe Cyrano de Bergerac într-un muzical de pe Broadway; a filmat totul în puţine zile şi în rest s-a îngrăşat de la băutura şi foietajele austriecilor. În viaţa reală, Plummer şi-a făcut un renume pentru pasiunea pentru alcool şi petreceri (în tinereţe, acum a renunţat).

Julie Andrews, în schimb, era atunci la al doilea rol (după debutul „Mary Poppins', 1964, care i-a adus Globul de Aur) şi avea o viaţă personală dureroasă, care a întărit-o mult: bunicii din partea mamei muriseră tineri, de sifilis; mama ei şi-a părăsit soţul (care nu era tatăl adevărat al fetei, după cum a aflat viitoarea actriţă la 14 ani) pentru un tip alcoolic, care a încercat în repetate rânduri să o molesteze pe Julie; tânăra a muncit din copilărie pe la spectacole de vodevil, pentru a-şi întreţine familia şi fraţii mai mici.

„A fost momentul în care mi-a explodat cariera', a povestit Andrews în „Vanity Fair', despre faptul că numele îi va fi mereu legat de „Sunetul muzicii', ceea ce nu o deranjează asta deloc.

„Pe cât de cinic am fost mereu în legătură cu filmul, respect că e un respiro faţă de toate poveştile cu împuşcături şi urmăriri cu maşini pe care le vezi astăzi la cinematograf. E ceva universal, de modă veche şi minunat. Ai personajele negative în Alpi, o ai pe Julie şi multă emoţie. Regizorul nostru, dragul de Bob Wise (n.r. – decedat în 2005), s-a asigurat că nu devine o poveste excesiv de siropoasă', a completat Christopher Plummer.

Citește și:

Recomandarea TVmania: „The Sound of Music'/„Sunetul muzicii' (1965)

Charmian Carr (Liesl Von Trapp din „Sunetul muzicii') a murit, la 73 de ani

Christopher Plummer și-a lăsat amprenta la Hollywood

Actriţa Julie Andrews îşi scrie din nou memoriile

Julie Andrews și Christopher Plummer, niciodată un cuplu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare