; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Sufletul lui Seal

15 December 2008

Cu “Soul”, Seal revine in fruntea topurilor muzicale din Franta si Belgia si isi face simtita prezenta din nou in Europa si SUA. Primul single de pe acest disc este “A Change Is Gonna Come”.

Pentru Seal, rampa de lansare a fost reprezentata de piese electro-dance precum “Crazy” sau “Killer”, dar hitul sau de referinta ramane “Kiss from a Rose”. Publicul il asociaza si acum cu acest tip de melodii, care ii scot in evidenta latura sensibila si timbrul special al vocii. Poate de aceea de fiecare data cand Seal a incercat sa-si modifice registrul, reactiile au fost amestecate. Fanii au anumite asteptari de la un artist si o schimbare nu este privita cu ochi buni tot timpul. Produce confuzie de parca, daca ai pus deja o eticheta, orice alta directie nou aleasa este nociva. Madonna este o experta a “reinventarii”, dar nici macar ea nu a fost ocolita de abordari muzicale ce au fost sanctionate sau ignorate.

Seal a lansat pe 13 noiembrie 2007 discul “System”, care marca o “intoarcere la radacinile dance”. Din pacate, decizia sa nu a prins deloc – albumul s-a vandut in doar 155.000 de exemplare intr-un an de zile in SUA. Un esec rasunator, pe care artistul vrea sa-l stearga rapid din memorie oferindu-ne un alt album -“Soul”. De data aceasta este vorba de 12 cover-uri ale unor cantece soul celebre precum “If You Don’t Know Me By Now”, “Stand By Me”, “I Can’t Stand the Rain” sau “It’s a Man’s, Man’s, Man’s World”. Ideea mi se pare ca i se potriveste de minune lui Seal pentru ca ii pune in valoare caldura si expresivitatea vocii. In plus, Seal are o anumita eleganta in atitudine, iar prezenta sa scenica capata profunzime atunci cand interpreteaza un clasic.

E clar ca exista interes pentru proiecte de acest tip – Nathalie Cole si Michael Bublé sunt doua exemple in acest sens, iar influentele retro sunt un avantaj fie ca e vorba de compozitii originale sau preluari. Primul single ales de pe “Soul” este “A Change Is Gonna Come” – un cantec scris de Sam Cooke in 1963, ce a avut un puternic impact social, comparabil cu cel atins de “Blowin’ in the Wind” al lui Bob Dylan. Piesa face referire la drepturile civile si la rasism, dar anunta o schimbare negresita. Sincronizarea este perfecta, tinand cont de victoria lui Barack Obama.

de Andreea Drogeanu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare