Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

Steven Spielberg s-a luptat din greu ca „E.T.” să nu aibă o continuare. „A fost o adevărată victorie”

de Andreea Hentea,

Steven Spielberg a cochetat inițial cu ideea unei continuări pentru „E.T. Extraterestrul”, pentru ca apoi să se lupte din răsputeri împotriva studiourilor care voiau să o facă. Ce a povestit faimosul cineast despre această victorie „grea”.

„A fost o adevărată victorie, obținută cu greu”, a povestit recent Steven Spielberg pentru variety.com despre ideea care a existat, la un moment dat, ca renumitul său film, „E.T. Extraterestrul” (1982), să aibă o continuare.

Steven Spielberg s-a întâlnit recent cu Drew Barrymore, vedeta sa din „E.T. Extraterestrul”, în cadrul TCM Classic Film Festival, desfășurat la New York. Cu acest prilej, marele cineast a dezvăluit că a cochetat cândva cu ideea de a face o continuare a acestuia, dar că a hotărât, în final, că o continuare nu ar fi deloc o idee potrivită. Problema a fost că studiourile l-au presat, totuși, să realizeze una.

Un război pentru „E.T.”

Lansată în cinematografe în 1982, capodopera „E.T. Extraterestrul” / „ET: the Extra-Terrestrial” (disponibilă la SkyShowtime – n.r.) s-a transformat într-un adevărat fenomen cultural, depășind în popularitate chiar „Războiul Stelelor” și devenind filmul cu cele mai mari încasări înregistrate până atunci. Filmul a câștigat patru Oscaruri, două Globuri de Aur, un trofeu BAFTA și a fost nominalizat la numeroase alte distincții. Nu e de mirare, deci, că studiourile și-au dorit o continuare.

„A fost o victorie pentru care ne-am luptat cu adevărat, fiindcă nu dețineam niciun drept”, a povestit Spielberg despre eventualitatea „distrugerii” lui „E.T. Extraterestrul” printr-o continuare. „Înainte de «E.T. Extraterestrul» aveam câteva drepturi, dar nu destul de multe. Nu aveam, de exemplu, posibilitatea de «înghețare», cum spunem noi, adică de a le interzice studiourilor să realizeze o continuare. Atunci nu aveam posibilitatea de a dispune înghețarea unor eventuale sequel-uri, remake-uri și a altor utilizări auxiliare ale drepturilor de proprietate intelectuală. Nu am avut astfel de drepturi, ci le-am primit abia după «E.T. Extraterestrul», datorită succesului său”.

O carte după celebrul film

„Pur și simplu nu am vrut să fac o continuare. Am cochetat puțin cu ideea, însă doar puțin, pentru a-mi da seama dacă m-aș putea gândi la o nouă poveste, iar singurul lucru care mi-a venit în minte a fost o reîntâlnire care ar fi avut loc la casa lui E.T., ca în cartea, deja scrisă, «The Green Planet». Cu toții urma să mergem pe planeta lui și să vedem cum trăiește E.T. Era însă mai bine ca totul să rămână sub forma unei cărți și nu să devină un film”, a explicat el.

Cartea la care a făcut referire Steven Spielberg există, într-adevăr, și se numește „The Book of the Green Planet”. Aceasta a fost lansată în 1985 de către scriitorul pentru copii William Kotzwinkle, care a realizat transpunerea literară – oficială – a unei povești inspirate de filmul lui Spielberg. Cartea îl urmărește pe E.T. după întoarcerea pe planeta sa natală, unde extraterestrul descoperă că nu mai există nimic din ceea ce își amintea că a lăsat la plecare. El continuă, de departe, să-l observe pe Elliot cum crește.

„E.T. Extraterestrul” a deținut recordul pentru filmul cu cele mai mari încasări din istorie timp de 11 ani, până când a fost depășit de „Jurassic Park” (1993), regizat tot de Steven Spielberg. Filmul a câștigat patru Oscaruri din nouă nominalizări. În urma succesului consecutiv al filmelor „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” (1981) și „E.T. Extraterestrul” (1982), Steven Spielberg a devenit, atunci, cel mai de succes regizor de la Hollywood.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te