Homepage  / Vedete / Vedete străine

Stephen King a avut un an plin. Filmele și serialele cu care ne-a îngrozit în 2017 scriitorul american

Stephen King a avut un an plin. Filmele și serialele cu care ne-a îngrozit în 2017 scriitorul american

de Redactia Tvmania

Pe 21 septembrie, scriitorul american Stephen King împlinește 70 de ani de viață și 50 de ani de muncă și asta nu înseamnă că se oprește! Regele horror-ului e mai activ decât oricând: scrie în continuare, lansează filme și seriale.

 

Dacă scriitorul Stephen King nu mai are nevoie de nicio prezentare, omul din spatele gigantului literaturii americane poate nu e așa de cunoscut. Pe acest lucru s-a bazat și Editura Nemira când a publicat volumul „Misterul regelui. Despre scris” („On Writing”), apărut anul trecut în traducerea lui Mircea Pricăjan.

Prima parte a cărții este o miniautobiografie a lui Stephen King – din care aflăm că a crescut într-o familie tipic americană, în care tatăl a plecat într-o zi după țigări și nu s-a mai întors. Crescut numai de mamă și de o parte a rudelor care încercau cu mai mult sau mai puțin succes sau tragere de inimă să o ajute pe aceasta, suntem martori la primele boli, primele „aventuri” alături de fratele său mai mare, primele „ziare” la care a lucrat și chiar cum a scris prima sa carte, „Carrie” – a cărei primă versiune a aruncat-o la gunoi, considerând că e prea grea pentru a o duce la capăt și că viața adolescentelor nu a chiar ceea ce știa el mai bine. Dar soția lui, Tabitha (cu care e căsătorit încă din 1971), a luat foile din coșul de gunoi, le-a citit și i le-a pus în brațe încurajându-l să o termine. A trimis manuscrisul la editură și când a fost sunat și i s-a spus că partea lui din drepturile de autor se ridică la 400.000 de dolari, nu a mai fost capabil să scoată vreun cuvânt. Muncise până atunci într-o spălătorie, fusese profesor și-și trimitea poveștile horror la mici reviste de gen sperând să primească un cec de vreo 40 de dolari cu care să-și țină familia pe linia de plutire. Toate astea se terminau cu un singur contract. Iar restul, cum se spune, e istorie.

 

Două lungmetraje

Peste 200 de titluri are Stephen King în filmografia de pe imdb.com și lista este în continuare deschisă. Anul acesta, scriitorul a avut două premiere pe marele ecrane.

Pe 28 iunie, „The Dark Tower”, cu Matthew McConaughey și Idris Elba, a venit și pe ecranele noastre. „Turnul întunecat” este o întreagă serie (care a apărut și la noi, la Nemira) în care autorul a vrut să-i aducă un omagiu lui J.R.R. Tolkien din „Stăpânul inelelor”. Filmul a trecut aproape neobservat, nereușind să mulțumească nici spectatorii, nici critica de specialitate.

În schimb, a rupt gura târgului mai spre toamnă – pe 8 septembrie – „It”, noua adaptare cu Bill Skarsgård în rolul clovnului terifiant. Primul trailer de la „It” a îngrozit nu numai internetul, ci și pe tatăl actorului din rolul clovnului, Stellan Skarsgård, și pe fratele acestui, cunoscutul vampir din „True Blood” – Alexander Skarsgård. „It” a bătut la toate capitolele, a devenit cel mai de succes film horror și-și pregătește deja partea a doua, „It: Chapter Two”.

 

Patru seriale

Pe lângă lungmetraje, scriitorul face bani și din televiziune. Noua sa carte, „Sleeping Beauties”, care încă nu a fost încă publicată, a fost deja vândută pentru a deveni serial. Deadline a aflat că cumpărătorii au fost cei de la Anonymous Content, care au mai produs „True Detective” (HBO), „Mr Robot” (USA Network), „The OA” și „13 Reasons Why” (ultimele două de la Netflix). Nu se știe deocamdată pe ce post va fi difuzat serialul și nici când. Și probabil că nici cartea nu va vedea prea curând lumina… librăriilor.

Iar „Sleeping Beauties” nu e singura carte care devine serial. Spike TV lucrează la o adaptare după „Skeleton Crew” (care este o colecție de povestiri apărută în 1985). Audience Network a lansat deja în august primul sezon al serialului „Mr Mercedes”, adaptat după primul volum al trilogiei dedicate anchetatorului Bill Hodges, care a apărut și la noi la Nemira. Iar Hulu, platforma VOD care a difuzat deja miniseria adaptată după „22/11/63”, are în lucru „Castle Rock”, produs de J.J. Abrams, care va avea premiera în 2018.

 

 

Pe scurt despre Stephen King

@ Are un salariu anual estimat la 40 de milioane de dolari.

@ Este supranumit „The King”, „The King of Horror” sau „The Master of Mystery”.

@ De 36 de ori a fost No 1 în topul celor mai vândute cărți. Așa că e foarte dezamăgit când nu e No 1.

@ Nu i-a plăcut ecranizarea lui Stanley Kubrick la „Strălucirea” / „The Shining” (1980). E convins că Jack Nicholson a stricat rolul.

@ Nu răspunde niciodată la telefonul lui.

@ Întrebarea care o urăște cel mai mult: „De unde vă vin ideile astea?”.

@ Când este întrebat cum de este atât de prolific, răspune: „Pentru că nu sunt mort sau divorțat”.

@ Este mare fan: J.K. Rowling, Neil Gaiman și „Lost” (2004).

@ Nu are un fan club pentru că urăște idolatria celebrităților.

@ Este convins că scrisul este singurul lucru la care se pricepe.

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton