Homepage  / Cinema / Vedete româneşti

Ștefan Iancu, detalii din culisele filmului „Hoții de subiecte”. Motivul pentru care nu refuză filmele cu adolescenți: „Visele te mențin viu”. EXCLUSIV

Ștefan Iancu, detalii din culisele filmului „Hoții de subiecte”. Motivul pentru care nu refuză filmele cu adolescenți: „Visele te mențin viu”. EXCLUSIV
7

de Andreea Hentea,

Din 28 martie putem vedea, în sfârșit, în cinematografe, anticipatul „Hoții de subiecte”, un convingător film cu adolescenți care deja a făcut furori printre cei care l-au văzut în avanpremieră. Îndrăgitul Ștefan Iancu, pe care fanii îl pot vedea și în serialul „Ana, mi-ai fost scrisă în ADN”, ne-a povestit cum a fost pentru el experiența acestui film.

În centrul filmului regizat de Tudor Petremarin, după un scenariu pe care l-a scris împreună cu Mihai Mănescu, se află Sofi (Karina Jianu), o elevă premiantă, hotărâtă să strângă bani pentru a-și plăti facultatea în Elveția și să împiedice, astfel, vânzarea casei părintești, Alex (Ștefan Iancu), un DJ care visează să aibă propriul studio de înregistrări, Amalia (Ana Toda), care i-a promis tatălui său senator că va lua bacul, și veselul influencer Tomiță (Dragoș Prundeanu), care își dorește cât mai mulți urmăritori. Alături de ei apare și Luci (Alexia Galeș), care se luptă să-și învingă timiditatea. Toți plănuiesc să vândă online subiectele examenelor de bacalaureat pentru a-și atinge scopurile, însă realitatea le cam spulberă stratagemele la fiecare pas.

Alex are planuri mari

Ștefan Iancu joacă rolul lui Alex, cel mai popular băiat din liceu, pasionat de muzică de film, fermecător și nonșalant, care se laudă în fața colegilor că poate să facă rost de subiectele la BAC prin tatăl lui (jucat de Andrei Aradits). Alex are o relație deschisă cu provocatoarea Amalia (Ana Toda), dar o place și pe Sofi (Karina Jianu).

Ștefan Iancu a debutat în cinematografie la patru ani și a împărțit platoul de filmare cu nume ca Paddy Considine și Oscar Isaac (în „Viața lui Timofei Berezin”, disponibil la Max), dar și cu Jodie Comer în serialul „Obsesia Evei”. Spectatorii români îl cunosc din filmele „Kira Kiralina”, „Un pas în urma serafimilor” (2017) sau „Libertate”, dar și din serialele „Vlad” și „Ana, mi-ai fost scrisă în ADN”.

În teatru, Ștefan joacă, în prezent, în spectacolele „La câţiva oameni distanţă de tine” şi „Repetiţie pentru o lume mai bună”, ambele în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în spectacolul „Club 27”, de Cătălina Mihai, la Teatrul Metropolis, precum și în spectacolul „Fiul”, regizat de Cristi Juncu, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, acolo unde este și angajat.

Despre intențiile lui Alex și despre natura acestui personaj care pare că încearcă permanent să-și dea seama ce își dorește cu adevărat și care îi cucerește pe toți fără efort, am stat de vorbă cu Ștefan Iancu:

TV Mania: Ce te-a atras la povestea din „Hoții de subiecte” și ce trebuie să aibă, în general, un scenariu ca să te convingă?

Ștefan Iancu: Trag cât pot de înfățisarea asta care poate încă îi păcălește pe unii cu privire la vârsta mea reală (27 de ani – n.r.) și încerc să mai joc în filme cu adolescenți, fiindcă îmi plac mult. Mi-ar fi plăcut să se fi făcut mai multe cât încă eram adolescent, dar uite că am avut ocazia acum. În general, accept să intru în proiecte dacă mi se pare că povestea merită spusă și pot și eu să contribui, cumva, la ducerea ei spre un public cât mai larg.

Cât de apropiat și cât de diferit erai de Alex în vremea liceului?

Eu nu cântam și n-aveam o trupă, dar eram într-o trupă de teatru. Altfel, tot pe acolo mă situam și eu, ca Alex. Dar eu pentru BAC chiar am învățat și am luat și note foarte mari. N-am furat subiectele. Hehe.

Ce n-ai fi făcut niciodată, în nicio circumstanță, din ce face el în film?

Ce întrebare bună. Clar n-aș cânta în fața unui public larg. Și nicidecum la pian. Dar, mă rog, cine știe, poate că îi vine vreo idee la un moment dat vreunui regizor și are și argumentele necesare să mă convingă s-o fac. Dar va avea ceva muncă de convingere de făcut!

„Visele astea cred că te mențin viu și te fac să nu te blazezi”

Ai reușit să faci ceva din ce visai în liceu sau aspirațiile ți s-au schimbat între timp?

Cred că să îmi practic meseria fără frica de a rămâne fără proiecte a fost tot timpul un vis în liceu. Să am o stabilitate și să pot să zic că sunt „actor”. Să ajung să lucrez și să pot să fiu în poziția în care să aleg să fac ce îmi place. Bineînțeles, odată ajuns în poziția asta, aspirațiile s-au schimbat și implicit și visele, care au devenit mai mari și mai greu de obținut. Mergem înainte și încercăm să ajungem și la ele. Dar doar visele astea cred că te mențin viu și te fac să nu te blazezi. Acum, spre exemplu, aș vrea să scriu un scenariu de film.

Ce materie preda profesorul tău preferat din liceu?

Engleza. Pe care o preda Alexandru Fâciu. Cel mai mișto profesor și un om de nota 10. Suntem prieteni foarte buni acum și îi sunt încă recunoscător pentru toată îndrumarea din liceu. Și aș adăuga și profesoara cu care am făcut meditații când eram mai mic, care preda tot engleză, Andreea Mărunțelu. Am ajuns să fim prieteni și încă mă gândesc că eram doar un copil când ne-am cunoscut. Le sunt recunoscător amândurora pentru toată engleza pe care o știu și pentru sprijinul lor.

Ai văzut celebrul „Liceenii”, al lui Nicolae Corjos? Dacă da, ți se pare că eroii voștri seamănă cu ei, pe undeva, în naivitățile și emoțiile lor?

Uite, asta chiar e o temă de gândire. Da, am văzut „Liceenii” și dacă mă întrebi acum mi se pare că personajele de acolo fac parte dintr-o lume cu totul și cu totul diferită față de cea din care fac parte tinerii din „Hoții de subiecte”. Cred că tehnologia a alterat atât de mult relațiile interumane și implicit pe cele ale adolescenților de azi, încât raportarea la aceleași teme, de la iubire, la frică, eșec sau succes a devenit alta. Cred că lucrurile acum sunt mult mai directe, mai lipsite de perdea.

Parcă tinerii de azi și-au pierdut puțin din delicatețea și „rușinea” pe care o aveau generațiile trecute și asta pentru că oricând poți să îți încerci norocul cu o altă fată sau băiat pe Instagram dacă unul nu ți-a răspuns la mesaj. Înainte nu era așa. Emoțiile și toate naivitățile specifice vârstei parcă erau trăite mai din plin și mult mai autentic sau exista mai multă pudoare, cel puțin pe ecran. Mi-ar fi plăcut să fac parte din generația aia. Aveau mai multă grijă, parcă, de ei.

Care e secvența ta preferată din film?

N-am văzut încă varianta finală, deci nu știu ce a mai rămas și ce nu, dar e o secvență în care personajul meu Alex e invitat de Sofi (Karina Jianu) să joace jocuri video cu Tomiță (Dragoș Prundeanu) și grupul lui de prieteni. Și de unde toată lumea credea că o să fie un dezastru, Alex dovedește că trecutul de gamer nu dispare chiar peste noapte. Asta și pentru că eu obișnuiesc să mă joc și o făceam chiar și mai des când eram de vârsta lui Alex.

Cum ai vrea să se simtă spectatorii după ce au văzut „Hoții de subiecte”?

Ideal ar fi bine și să plece mulțumiți de la film. Nu cred că trebuie să înceapă să își pună nu știu ce întrebări sau să stea să scormonească în ei după ceva răspunsuri ascunse. Nu. Dar să plece cu un sentiment plăcut și să le zică și prietenilor lor că au văzut un film bun, pe care să-l recomande mai departe.

Cum ai simțit relația cu personajul lui Andrei Aradits, tatăl tău din film?

Eu cu Andrei am jucat deja în „Vlad”, unde îmi place să cred că am legat o prietenie. E un om cu care am mereu ce să vorbesc și cu care îmi face plăcere să mă reîntânlesc de fiecare dată. Când am aflat că el o să fie tatăl meu din film m-am gândit doar la câte lucruri avem să ne povestim de când nu ne-am mai văzut. De acolo, totul a mers de la sine, n-aveam oricum niciun dubiu.

Cum crezi că vor reacționa apropiații tăi la film?

Bine, sper. Și unde e de judecat, să mă judece. Dar nu prea cred că n-o să le placă. Sau, mă rog, vedem 🙂

Care e cea mai prețioasă amintire de la petrecerea de absolvire a liceului?

La banchet am dansat destul de mult. Și primul lucru care îmi vine acum în minte e că am dansat cu profesoara de informatică, pe care, atunci când am avut-o profesoară, un semestru, la real, m-a lăsat corigent. Cu greu am reușit să fac cumva să trec și să mă mut la uman. Dar ea avea dreptate, eram praf la info și nici nu-mi plăcea. A înțeles totuși că drumul meu era altul și m-a ajutat. Ulterior ne-am înțeles bine și îmi place să cred că relația noastră s-a încununat cu dansul de la banchet, unde totul s-a iertat și am devenit prieteni!

Dacă Alex îl venerează pe Hans Zimmer, pentru Ștefan Iancu cine e number one în materie de compozitori de muzică de film?

Trent Reznor și Atticus Ross. Soundtrack-ul de la „The Social Network” („Rețeaua de socializare”, din 2010 – n.r.) este o capodoperă și e nelipsit din playlist-urile mele de pe Spotify. Mi se pare o mare „furăciune” că nu i-au nominalizat anul ăsta la Oscar-uri, la „best soundtrack”, pentru “Challengers”.

În ce proiecte te mai vedem în curând?

Tocmai am scos o premieră la Teatrul Metropolis, „Club 27”, urmează încă una la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești și apoi încă un proiect personal, tot pe teatru, care sper să se concretizeze, după o piesă scrisă de mine. În toamnă apar lungmetrajele „Cursa” și „Combinații și relații”, unde am avut parte de niște partituri interesante. Momentan, atât.

O: Hoții de subiecte, România, 2025 R: Tudor Petremarin D: Ștefan Iancu, Karina Jianu, Ana Toda, Dragoș Prundeanu, Alexia Galeș, Patrick Mihai, Șerban Pavlu, Maria Obretin, Andrei Văncică, Andrei Aradits, Anca-Ioana Androne

2. HDS_poster personaj_Alex_ian25_v2 (2)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7
https://youtu.be/iVOLo3ke0c8

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton