; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

„Stăpânului Inelelor”, varianta sovietică, redescoperită după 30 de ani. Ecranizarea, în arhiva unei televiziuni

„Stăpânului Inelelor”, varianta sovietică, redescoperită după 30 de ani. Ecranizarea, în arhiva unei televiziuni

06 April 2021

Fanii ruși ai lui JRR Tolkien au fost primii care s-au bucurat de cea mai recentă descoperire: o ecranizare sovietică a „Stăpânului inelelor'. Filmul, considerat pierdut timp de trei decenii, a fost urcat pe Youtube.

Pelicula „Khraniteli', realizată în 1991, este bazată pe romanele lui Tolkien și e considerată singura adaptare a trilogiei „Stăpânul Inelelor' din URSS. Peter Jackson a lansat primul film din trilogia cu același nume abia zece ani mai târziu.

Publicația The Guardian notează că vechiul film a avut un buget redus, iar atât decorurile, cât și costumele purtate de actori erau unele rudimentare, care aduceau mai mult a piesă de teatru.

„Stăpânului Inelelor', varianta sovietică, a fost difuzată o singură dată și a fost apoi uitată în arhivele televiziunii Leningrad, actualul post 5TV, mai spune sursa citată. De curând, postul tv a hotărât să publice filmul pe canalul său de Youtube, iar rezultatul a fost surprizător: a adunat peste 400.000 de vizualizări în câteva zile.

Primele traduceri ale operei lui JRR Tolkien erau o raritate în fosta Uniune Sovietică. Motivul? Multă lumea era convinsă că a spune povestea unei alianțe între bărbați, elfi și pitici care luptau împotriva unei superputeri totalitate de la răsărit nu ar fi fost pe placul cenzorilor. De asemenea, traducerile erau greu de găsit în URSS pentru că intriga complicată și limbajul inventat de Tolkien erau dificil de reprodus în limba rusă.

Ani mai târziu după realizarea peliculei „Khraniteli', trilogia lui Peter Jackson – lansată în perioada 2001 -2003 – ('Frăția Inelului', 'Cele două turnuri' și 'Întoarcerea regelui') s-a bucurat de un succes enorm în Rusia, înregistrând încasări uriașe.

Sursa foto: captură ecran

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare