Campionatul European de fotbal din 2020, amânat cu un an din pricina pandemiei de COVID-19, are loc în perioada 11 iunie – 11 iulie, în 11 ţări. Partidele vor fi transmise la noi de Pro TV și Pro X și vor fi disponibile și pe voyo.ro.
Campionatul European de fotbal din 2020, amânat cu un an din pricina pandemiei de COVID-19, are loc în perioada 11 iunie – 11 iulie, în 11 ţări. Partidele vor fi transmise la noi de Pro TV și Pro X și vor fi disponibile și pe voyo.ro.
Turneul final al Campionatului European de fotbal trebuia să aibă loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020, dar pandemia a dat peste cap programul iniţial. Singurele ţări care organizează meciuri, dar care nu au echipa naţională calificată la turneul final sunt Azerbaidjan şi România. „Arena Naţională” din Bucureşti va găzdui patru partide (trei din Grupa C şi un joc din optimile de finală).
Câtă lume vine la meciuri
Pe niciun stadion, lumea nu se va putea înghesui ca înainte de pandemie, când regulile de securitate prevedeau să rămână doar 5% locuri goale din capacitatea arenelor. Acum, din cauza restricţiilor, fiecărei ţări organizatoare i s-a dat posibilitatea să aleagă câte procente să fie ocupate. Cu excepţia Ungariei (unde nu s-a impus o limită), toate celelalte ţări organizatoare au fost destul de restrictive.
La Bucureşti, nu vor putea asista spectatori peste limita a 25% din capacitatea stadionului, adică nu se vor vinde mai mult de 13.000 de bilete. Rusia şi Azerbaidjan sunt cele mai generoase (exceptând Ungaria), urmând să permită un grad de ocupare de 50%. Cei mai restrictivi sunt nemţii. La Munchen nu se pot vinde decât 20% din bilete.
Avem 2 brigăzi de arbitri
România are, în premieră pentru un turneu final, două brigăzi de arbitri care vor oficia: una formată din centralul Ovidiu Haţegan şi asistenţii Sebastian Gheorghe şi Radu Ghinguleac, iar a doua, compusă din centralul Istvan Kovacs, ajutat de asistenţii Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene.
Cine sunt favoriţii
Dar gata cu detaliile organizatorice! Să vedem cine sunt favoriţii competiţiei. Portugalia este deţinătoarea trofeului şi, evident, visează la un „bis”. Germania, Italia, Spania, Anglia, Franţa nu pot fi scoase niciodată din calcule.
GRUPA A
Meciurile din această grupă se vor juca pe stadioanele din Roma şi Baku. Marea favorită este Italia. În echipa lui Roberto Mancini se găsesc atât nume cu o experienţă uriaşă (Chiellini, Bonucci, Acerbi, Florenzi, Verratti, Insigne şi Immobile), cât şi tineri cu „sete” de performanţă (Donnarumma, Bastoni, Chiesa). Pentru locul al doilea se vor duela Turcia – care îşi pune toate speranţele în veteranul Burak Ylmaz (35 de ani), Ţara Galilor – vedeta e tot un veteran, Gareth Bale (33 de ani), şi Elveţia – formaţie al cărei joc gravitează în jurul lui Shaqiri şi Xhaka.
GRUPA B
Partidele vor avea loc pe arenele din Copenhaga şi Sankt Petersburg. Evident, Danemarca (Christian Eriksen este starul acestei echipe) şi Rusia (cu atacantul Dzyuba ca principală „armă”), ţări-gazdă, visează la optimile de finală. Belgia are însă o pleiadă de vedete – Lukaku, Mertens, De Bruyne, Courtois, Witsel, Hazard, Benteke – care o transformă într-o favorită certă. Finlanda, în premieră la un turneu final, nu e creditată cu vreo şansă la calificare.
GRUPA C
Jocurile vor avea loc la Amsterdam şi la Bucureşti. Olanda – cu vedete precum Depay, Wijnaldum, De Vrij, De Ligt – este marea favorită. Ucraina – care se bazează pe Yarmolenko şi Malinovskyi – pare cea mai îndreptăţită să spere la locul 2. Austria şi Macedonia de Nord (altă ţară calificată în premieră la un turneu final) completează grupa.
GRUPA D
Duelurile vor fi organizate pe tărâm britanic, la Londra şi la Glasgow. Anglia este marea favorită a grupei, fiindcă are o colecţie impresionantă de vedete: Kane, Sterling, Rashford, Sancho, Foden, Mount etc. Croaţia, finalista Mondialului din 2018, are, în continuare, „arme” cu care să se lupte: Modrici, Lovren, Perisici, Brozovici, Rebici. Scoţia şi Cehia vor conta şi ele în lupta pentru calificare.
GRUPA E
Sevilla şi Sankt Petersburg vor organiza meciurile din această grupă. Spania este creditată cu cele mai mari şanse, fiindcă are cu cine să-şi sperie toţi adversarii: Morata, Ferran Torres, Koke, Busquets etc. Suedia şi Polonia (să nu-l uităm pe Lewandowski) se vor duela pentru locul 2. Slovacia pare outsider.
GRUPA F
Partidele vor avea loc la Munchen şi la Budapesta. Este, categoric, cea mai complicată grupă. Germania – care-i are pe Neuer, Rudiger, Kimmich, Havertz, Muller, Werner, Gnabry etc – e o favorită. Franţa, campioana mondială en-titre, ar fi a doua pretendentă, fiindcă îi are pe N’Golo Kanté, Griezmann, Mbappé, Giroud. Portugalia este campioana europeană en-titre şi nu trebuie amintit decât numele lui Cristiano Ronaldo. Pe lângă aceşti coloşi s-a strecurat şi Ungaria, o echipă fără nicio şansă.