Unsprezece Grammy-uri, un Oscar si inca o nominalizare... Oricat de impresionanta a fost cariera lui Frank Sinatra, legaturile marelui artist cu mafia il condamna mereu la controverse.
Unsprezece Grammy-uri, un Oscar si inca o nominalizare... Oricat de impresionanta a fost cariera lui Frank Sinatra, legaturile marelui artist cu mafia il condamna mereu la controverse.
Frank Sinatra a transformat in aur tot ce a atins. E unul dintre cei mai mari cantareti din toate timpurile si simbolul generatiei americane de la mijlocul secolului trecut. Mai mult, imersiunea sa in lumea filmului a fost rasplatita cu un Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru partitura din „De aici in eternitate”. Insa, desi au trecut 10 ani de la moartea sa si mai bine de jumatate de secol de la flamboiantul apogeu al carierei sale, Sinatra este inca subiect de controverse. Asocierea sa cu mafia merita un capitol propriu in biografia sa, iar documentarul „Sinatra, un star al penumbrelor”, difuzat de TVR 1, urmareste aceasta cale mai putin batuta, dar indelung discutata.
Obsesia secolului pentru FBI
Idolatrizat de asa-zisele „bobby soxers”, adolescente fermecate de vocea si sarmul inclasificabil al cantaretului, Sinatra avea sa intre „in gura lumii” si din cauza prieteniilor cu oameni ca Sam Giancana, Lucky Luciano, sau Joseph Fischetti. Incidental, acestia erau cunoscuti drept capi ai lumii interlope din perioada postbelica, iar Sinatra se intretinea cu ei atat in scopuri personale, cat si profesionale. Biroul Federal de Investigatii (FBI) din America, de exemplu, are un dosar de 2403 de pagini doar despre Sinatra.
Din cauza legaturilor sale cu lumea mafiota, a optiunilor sale politice si a prieteniei cu fostul presedinte John F. Kennedy, Sinatra devenise in mod natural o tinta pentru FBI-ul lui J. Edgar Hoover. Astfel, multitalentatul superstar a fost supravegheat de agentii federali timp de aproape cinci decenii, incepand din anii ’40.