; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Star Wars

Și „Star Wars” a început de jos: povestea primului film din serie

26 December 2015

Toată lumea a aşteptat cu sufletul la gură premiera noului „Star Wars', „Star Wars: Trezirea Forței', dar în 1977, nici măcar George Lucas nu credea că războiul dintr-o galaxie foarte-foarte îndepărtată va avea vreun pic de succes.

 

Doar 18 filme are în filmografie regizorul George Lucas, de patru ori nominalizat la Oscar și încă fără nicio statuetă în panoplie. La începutul anilor ’70, a făcut „THX 1138' (care nu a avut niciun fel de succes) și „American Graffiti' care a devenit biletul lui de intrare în lumea bună a filmelor.

Bunul renume căpătat în urma ultimului lungmetraj și ceva bani i-au dat avânt să pornească un proiect SF. Chiar și așa, „Star Wars' refuza din toate încheieturile să ajungă pe marele ecran. Lucas începuse să scrie la scenariu chiar înainte de a face „American Graffiti', dar și United Artists și Universal Pictures nu au dat doi bani pe povestea lui.

Star Wars1

Abia la 20th Century Fox a găsit un pic de înțelegere: producătorul Alan Ladd Jr., căruia îi plăcuse „American Graffiti', a hotărât să-i ofere o șansă tânărului Lucas (avea 33 de ani în 1977) și a convins studiourile să preia o parte din costurile de producție și să distribuie ei filmul.

Faptul că a ajuns la o înțelegere cu 20th Century Fox nu a înlăturat și ghinionul. Filmările s-au desfășurat în Tunisia, Anglia și Guatemala și au întâmpinat toată gama cunoscută de probleme: vreme proastă, echipamente proaste, bani puțini.

Star Wars3

Pe lângă toate astea, George Lucas mai și schimba scenariul tot timpul, apoi, nemulțumit de ce ieșea pe peliculă, a pus la punct „Industrial Light & Magic' cu scopul precis de a realiza efectele speciale pe care și le dorea în film.

Și, ca să-i iasă toate așa cum a visat, a renunțat la salariul său de regizor, dar a negociat pentru a i se ceda drepturile de licență pentru cărți realizate după film, tricouri, jucării etc… Drepturi la care Fox a renunțat fără nicio strângere de inimă, deși apoi și-au ros unghiile. Sute de milioane de dolari i-au intrat în cont jupânului Lucas numai din aceste „flecuștețe'.

Star Wars4

După atâta chin și necazuri, George Lucas era atât de dărâmat, încât nici nu a mai stat să vadă premiera. Și-a luat o mică vacanță și a plecat în Hawaii cu bunul său prieten Steven Spielberg, să se deconecteze.

„Războiul stelelor' a avut premiera pe 25 mai 1977. A adunat 461 milioane de dolari numai din Statele Unite și încă 314 din restul lumii, totalizând 775 de milioane. A depășit „Fălci' (1975) a lui Spielberg și și-a menținut prima poziție în topul încasărilor până în 1983, când a fost depășit tot de Spielberg, cu „E.T. Extraterestrul'. Acum, se menține încă în top 10, pe un onorabil loc 7.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare