; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Sherpa 1

“Sherpa”, un documentar despre cea mai cumplită tragedie de pe Everest

19 April 2016

Discovery Channel va difuza în peste 200 de ţări, inclusiv în România, Sherpa', documentarul nominalizat la BAFTA, despre comunitatea şerpaşilor, comemorând cea mai cumplită tragedie care a avut loc vreodată pe Everest, pe 18 aprilie 2014. Premiera programului va fi difuzată duminică, 24 aprilie, de la ora 22.00.

Sherpa 1

Jennifer Peedom, regizoarea documentarului Sherpa', a filmat pe 14 aprilie 2014 uriașa avalanșă care a făcut ravagii în zona Khumbu Icefall, cauzând moartea a 16 șerpași. Această avalanșă de 14 milioane de tone, recunoscută drept cea mai cumplită tragedie din istoria Everestului, a determinat reevaluarea rolului șerpașilor în cadrul ascensiunilor pe Everest. Documentarul spune povestea comunității de șerpași care, uniți în durerea și furia lor, își revendică drepturile asupra muntelui atât de respectat pe care ei îl numesc Chomolungma.

Sherpa 2

 

Frământările din sânul comunității șerpașilor, care au culminat cu o confruntare intens mediatizată între alpiniștii occidentali și un grup de șerpași, au adus-o pe Peedom la poalele Everestului. În timp ce urmărea dinamica în plină schimbare a escaladării Everestului și încercarea legendarului șerpaș Phurba Tashi de a stabili un nou record, cu o nouă ascensiune a vârfului, echipa de filmare a lui Peedom a fost martora celei mai negre zile din istoria muntelui.

Într-o cultură profund ancorată în religie, se acumulează noi tensiuni în momentul în care șerpașii cer ca meseria lor atât de periculoasă să fie reglementată în mod oficial. În final, acești oameni trebuie să decidă dacă vor continua să urce pe munte, ca să asigure traiul familiilor lor, sau dacă vor închide sezonul de escaladă, din respect pentru ei înșiși și pentru cei care au pierit în avalanșă.

Puteți vedea aici trailer-ul documentarului:

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare