Recent lansat de Disney+, serialul „Shardlake” ne invită în lumea crimelor petrecute la o mănăstire impozantă, ale cărei secrete întunecate sunt scoase la iveală, cu ingeniozitate, de tenacele avocat Matthew Shardlake.
de Andreea Hentea,
Recent lansat de Disney+, serialul „Shardlake” ne invită în lumea crimelor petrecute la o mănăstire impozantă, ale cărei secrete întunecate sunt scoase la iveală, cu ingeniozitate, de tenacele avocat Matthew Shardlake.
Povestea începe în Anglia anului 1536, când puternicul Thomas Cromwell (Sean Bean) îi cere avocatului Matthew Shardlake (Arthur Hughes) să investigheze asasinarea unuia dintre comisarii săi într-o mănăstire din îndepărtatul oraș Scarnsea, unde minciuna și corupția fac ravagii.
Comisarul ucis strângea dovezi pentru a închide mănăstirea, iar acum este esențial pentru supraviețuirea politică a lui Cromwell ca Shardlake să rezolve cazul.
Cromwell insistă ca acesta să fie însoțit de John Barak (Anthony Boyle), un tânăr arătos, despre care Shardlake nu este lămurit dacă i-a fost trimis de Cromwell ca asistent sau ca spion.
La Scarnsea, cei doi sunt întâmpinați cu ostilitate, suspiciune și paranoia de către călugării care par că nu se vor opri de la nimic pentru a-și păstra modul de viață. În curând, ei își dau seama că omorul pe care îl anchetează nu este primul petrecut în mănăstire și că au fost atrași într-o țesătură de amăgiri care le pun viața în pericol.
Serialul cu patru episoade al cărui scenariu este scris de Stephen Butchard („The Last Kingdom”) este inspirat din întreaga serie de șapte cărți („Dissolution”, „Dark Fire”, „Sovereign”, „Revelation”, „Heartstone”, „Lamentation” și „Tombland”) scrisă de C.J. Sansom, dar pune accentul mai ales pe primul volum, „Dissolution”, apărut în 2003.
Romancierul scoțian Christopher John Sansom, care a murit pe 29 aprilie, la vârsta de 71 de ani (cu doar patru zile înainte de lansarea serialului), a întruchipat visul multor scriitori aspiranți. La jumătatea carierei, el a renunțat la avocatură și și-a urmat vocația de romancier, ajungând un nume de mare succes. Până în 2020, romanele istorice din seria „Shardlake”- așa-numitele „romane tudoriene” – s-au vândut în aproape 4 milioane de exemplare.
Seria „Shardlake” îl prezintă pe avocatul Matthew Shardlake, un tânăr cu o diformitate fizică și o minte ascuțită, făcând slalom printre reformele religioase ale lui Henric al VIII-lea, rezolvând crime și evitând să fie prins în intrigi politice. Primele șase cărți sunt plasate în timpul domniei lui Henric al VIII-lea, în timp ce a șaptea, „Tombland”, are loc la doi ani după moartea regelui.
C.J. Sansom intenționa să continue seria, prezentându-l pe Shardlake în timpul domniei reginei Elisabeta I. Ideea aducerii pe ecran a seriei lui Sansom a apărut încă din 2003, când autorul i-a acordat drepturile primului său roman cu Shardlake, „Dissolution”, producătorului Stevie Lee.
Acesta plănuia inițial să realizeze un film cu Kenneth Branagh, iar în 2007, când BBC a optat pentru romane, Branagh era încă implicat în proiect. Între timp însă, Branagh și-a mutat atenția asupra proiectului „Wallander”. În ianuarie 2023, s-a anunțat că Disney+ a obținut drepturile de ecranizare a romanelor din seria „Shardlake”.
Povestea din serial este în cea mai mare parte fictivă, la fel cum sunt și personajele lui Matthew Shardlake, Jack Barak, Joan, Alice, călugării și mulții alții, precum și crima și ancheta sa ulterioară. Cu toate acestea, există și conexiuni cu istoria reală a epocii.
Personaje precum Thomas Cromwell și Thomas Howard, al treilea duce de Norfolk, au fost cât se poate de reale. Thomas Cromwell a fost principalul consilier al regelui Henric al VIII-lea, principalul responsabil pentru stabilirea Reformei în Anglia, pentru desființarea mănăstirilor și pentru întărirea administrației regale. Thomas Howard a fost un nobil englez puternic, care a deținut diverse funcții înalte sub regele Henric al VIII-lea, printre care cele de comandant militar și de mare lord amiral.
C.J. Sansom a explicat, la un moment dat, pentru The Guardian de ce și-a plasat romanele în această epocă: „Am fost atras de ea pentru că este momentul în care certitudinile medievale care dăinuiseră de secole au fost răsturnate. Era o perioadă de ferment extraordinar: în decurs de câţiva ani, statul a căpătat un cu totul alt sens. Cu cât citeam mai mult despre asta, cu atât realizam cât de asemănător era totul cu secolul XX, în anxietatea și incertitudinea lui, chiar dacă atunci oamenii gândeau atât de diferit. Dacă ar fi să vorbesc astăzi cu cineva din secolul al XVI-lea, probabil m-ar crede nebun și eretic. Asta este însă interesant în a scrie despre o epocă trecută: ca să o înțelegi, trebuie să-ți croiești drum spre o viziune total diferită asupra lumii”.
În același interviu, Sansom a vorbit și despre crearea personajului lui Shardlake și cum l-a făcut să se potrivească sensibilităților vremii, dar să atragă, totodată, și un cititor modern: „Este dificil, poate chiar imposibil, să conturezi un personaj din trecut care să nu aibă în fundal o proiecție a sensibilităților moderne”, a explicat el. „Apărarea mea ar fi că secolul al XVI-lea a fost momentul în care începea gândirea rațională, sceptică. Era epoca umaniștilor, iar modelele de gândire medievale erau lăsate în urmă. Nu spun că un personaj ca Shardlake a existat atunci, dar ar fi putut exista, ceea ce nu ar fi fost de conceput cu 20 de ani mai devreme. Asta îmi este suficient” .
Filmările au avut loc în Austria, Ungaria și România, iar estetica serialului a fost considerată magnifică. Măreția mănăstirii unde are loc cea mai mare parte a acțiunii a fost realizată îmbinând imagini ale Castelului Kreuzenstein din Austria și ale Castelului Huniazilor din Hunedoara.
Serialul a fost lăudat pentru ritmul rapid, care „îl împiedică să fie o lecție seacă de istorie”. The Daily Telegraph l-a considerat o „poveste solidă, inteligentă”, iar The Guardian a scris că „Arthur Hughes este splendid” și că „dinamica acestuia cu Jack Barak, à la Holmes-Watson, este foarte plăcută”. În fine, The Evening Standard a descris producția ca fiind „o piesă de televiziune bine articulată, cu o atmosferă superbă”. Alături de Arthur Hughes, Sean Bean și Anthony Boyle, în serial mai joacă Babou Cheesay, Paul Kaye, David Pearse și Charlotte Christof.
Sursă foto: Disney+