Frigul a venit, iar atenția acordată sănătății și simptomelor pe care le înfruntăm în fața unei răceli este și mai mare anul acesta.
Frigul a venit, iar atenția acordată sănătății și simptomelor pe care le înfruntăm în fața unei răceli este și mai mare anul acesta.
Ne confruntăm cu o pandemie, dar și cu răcelile care în anotimpul rece rareori ne ocolesc. Oana Cuzino, medic Primar Gerontologie Geriatrie, ne-a oferit o serie de sfaturi pentru a ne proteja mai bine sistemul imunitar:
„Să ne asigurăm că nu facem excese în primul rand, pentru că din cauza stării de neliniște permanentă care predomina poate exista aceasta tendință de aparentă “compensare”, complet nesănătoasă. Așadar, o dietă echilibrată bogata în legume, proteine de calitate, bogate în aminoacizi diverși, grăsimi sanatoase, cu maxim de acizi grași omega 3,7,9, pește, nuci , ulei de masline. Apoi, să nu neglijăm sănătatea noastră mentala, să ne păstrăm cumpătul: panica nu duce niciodată la nimic bun şi cu atât mai puţin nu poate să ne ducă la soluţiile corecte de care avem nevoie. Orice provocare, de orice fel, trebuie abordată cu o minte limpede, cu o gândire flexibilă şi cu o stare de echilibru interior. În cazul de faţă, cred că trebuie să avem încredere că oamenii de ştiinţă vor găsi cheia rezolvării pandemiei, iar, între timp, noi trebuie să facem uz de câteva „instrumente” care sunt la îndemâna oricui: să ne spălăm bine pe mâini, să purtăm mască, să minimalizăm la maximum expunerea la contactul cu alte persoane şi să ne auto observăm organismul”, a declarat Oana Cuzino.
Pentru că perioada pandemiei ne afectează și la nivel emoțional, doctor Oana ne-a mai oferit câteva îndrumări
„Organizarea emoţiilor, a gândurilor şi a reacţiilor ţine de natura fiecăruia. Evident, cu toţii răspundem diferit la o situaţie de criză, dar cu toţii trebuie să înţelegem că e normal să-ţi fie frică, în schimb nu este normal să devii anxios sau depresiv. Anxietatea e doar aparent generată de o situaţie de criză, în realitate această „dezorganizare” înseamnă că exista deja, dinainte să intervină criza. Iar în sensul acesta putem să apelăm cu încredere la psihologi, care să ne ajute să ne reorganizăm interior şi să ne redobândim echilibrul. Mai simplu spus, oricât de grave ar fi lucrurile în exterior, nu trebuie să ne panicăm şi să ne tulburăm la interior. Mai ales într-o situaţie ca asta, prin care trecem acum. Să nu uităm că trăim într-un mediu pe care noi îl percepeam ca fiind foarte stabil, însă omenirea a fost şi este mereu în pericol. Condiţiile nostre de supravieţuire au fost mereu extrem de variabile: stabilitatea şi siguranţa sunt nişte iluzii. Natura nu e întotdeauna primitoare şi ocrotitoare şi oricând poate să „nască” un pericol, deci e crucial să ne păstrăm luciditatea şi o formă de detaşare de ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru”, a mai spus ea.
Pe Oana Cuzino o putem urmări în fiecare dimineața în cadrul știrilor Pro TV în rubrica, „Ce se întâmplă doctore”.