Viața sfântului Paisie Aghioritul
Povestea începe cu nașterea viitorului sfânt, sub numele de Arsenios Eznepidis, în Farasa, Cappadocia. După Tratatul de la Lausanne, familia micului Arsenios s-a refugiat în Grecia, stabilindu-se în Konitsa. Aici și-a petrecut copilăria, într-o familie profund religioasă, crescând cu poveștile despre sfântul Arsenie și dorindu-și încă de atunci să devină călugăr. Serialul va fi disponibil pe TVR 2 de joi, 19 decembrie, de la ora 20.00.
În 1945, s-a alăturat armatei, unde a fost operator radio. Dar imediat după lăsarea la vatră, Arsenios Eznepidis (Prokopis Agathokleous) a vizitat Muntele Athos. A fost însă numai o scurtă vizită, pentru că apoi s-a întors în Konitsa, unde a avut grijă de surorile lui vreme de trei ani. În martie 1953, a părăsit toate cele lumești și a urcat pe Sfântul Munte, de această dată pentru totdeauna.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16
A slujit mai întâi la Mănăstirea Esfigmenu, iar după alți trei ani, s-a mutat la Mănăstirea Filoteu, unde a devenit călugăr și și-a luat numele Paisie. De aici, i-a trimis mamei lui o fotografie cu el și și-a luat rămas bun de la aceasta spunându-i că, de-acum înainte, mama lui este Fecioara Maria.
Serialul biografic „Sfântul Paisie – Din Farasa spre cer”/„Agios Paisios: Apo ta Farasa ston ourano” (2022), o coproducție între Grecia și Cipru, a fost filmat chiar în locurile în care a trăit sfântul, în orașul Konitsa și pe Muntele Athos. Și s-a depus foarte mult efort pentru acuratețea poveștii, refacerea detaliilor vremii și, mai ales, păstrarea valorilor spirituale ale protagonistului.
Un actor renumit
Prokopis Agathokleous, cel care-l interpretează pe sfântul Paisie, este o figură cunoscută și apreciată în lumea cinematografică grecească, unde și-a construit o carieră și în teatru, și în film, și în televiziune. Cu toate astea, s-a simțit intimidat când i-a fost propus rolul și și-a făcut propriile cercetări.
„M-am întâlnit cu oamenii care l-au cunoscut și cu preoții care i-au fost alături. Am avut nevoie de sfaturile lor pentru a ști cum să-mi construiesc rolul. Iar descoperirea personalității sfântului Paisie, m-a făcut să-l simt foarte familiar. Am vrut să-i cunosc partea umană, pentru că asta îl definește cel mai bine și ea i-a adus statutul de sfânt după moarte. Toată sfințirea sa stă în contactul cu lumea. El însuși spunea că vrea o viață tihnită, pe care să i-o dedice în întregime lui Dumnezeu. Cu toate astea, s-a dedicat complet lumii”, a declarat Prokopis Agathokleous, preluat de GreekReporter.
Sursă foto: TVR 2
Citește și: